Meny

Høyres landsmøte:

Solberg: – USA største trusselen, Kina forsvarer av frihandel

PARADOKS: – USA er nå den største trusselen mot verdenshandelen, Kina en av de fremste forsvarerne, sa Erna Solberg i sin åpningstale til Høyre-landsmøtet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Erna Solberg ser store paradokser i de globale handelssystemene nå som USA utgjør trusselen mot frihandel. Det brukte hun til å forsvare ACER-beslutningen.

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Det er et stort paradoks når det er USA som fremstår som den største trusselen mot frihandel. Og det kommunistiske Kina fremstiller seg som en av de fremste forsvarerne, sa Erna Solberg i sin åpningstale til Høyre-landsmøtet fredag.

Hun advarer om at Norge og mange land vil bli rammet av en global handelskrig og økende proteksjonisme.

Uenig i suverenitets-forsvar

Solberg tar til orde for at Norge må være pådriver for en fortsatt fri - og det hun betegner som rettferdig - verdenshandel.

Det brukte hun til å polemisere mot dem som forsvarer norsk suverenitet mot stadig nye EU-lover gjennom EØS-avtalen.

– Mange nærer en frykt for å oppgi suverenitet. I Norge har vi nyilig hatt en hard strid om vi skal samarbeide mer med nabolandene være om utveksling av kraft, sa Solberg med henblikk på striden om norsk tilslutning til EUs energilovverk og deres energimarkedsbyrå ACER.

– Konsekvensene kan bli store

– Vi har med suksess samarbeidet med Norden i mange år om utveksling av kraft, fortsatte statsministeren, og demonstrerte dermed at slikt samarbeid også har kunnet foregå uten ACER-tilslutning.

Samfunnsgevinstene ved kraftsamarbeidet handler ikke om suverenitet, men om egeninteresse, slår Solberg fast.

– EØS-avtalen er den viktigste avtalen for norske arbeidsplasser. Den sikrer at vi enkelt får solgt varer og tjenester til våre viktigste markeder. Konsekvensene hvis EØS-avtalen faller bort, kan bli store, advarte hun.

Ut fra det du sa i talen om ACER-debatten: Innebærer den norske tilslutningen suverenitetsavståelse?, spurte ABC Nyheter etter talen.

– Det er egeninteressen som gjør at vi av og til avstår suverenitet til beslutningsorganer som bidrar til at vi faktisk oppnår bedre betingelser for vår handel, svarer Erna Solberg.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært