Sp vil ha Acer-omkamp om Island legger ned veto

<p></p><p>– Vedtak i EØS-komiteen forutsetter at alle land er enige, og i det sekundet Island sier nei, faller saken, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix</p>
– Vedtak i EØS-komiteen forutsetter at alle land er enige, og i det sekundet Island sier nei, faller saken, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Senterpartiet mener Acer-saken må behandles på nytt i Stortinget om Island sier nei til EUs tredje energimarkedspakke og EUs energitilsyn Acer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget har besluttet at Norge skal innføre Acer. Lovendringen kommer på grunn av EØS-avtalen, men avtalen åpner for at EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein kan reservere seg mot enkeltdirektiver, skriver Klassekampen.

I EØS legges det ned veto for alle landene eller ingen. Går Island inn for et veto, vil Acer normalt bli stanset også for Norge.

– Det Stortinget har vedtatt, er et samtykke til at EØS-komiteen kan innlemme energimarkedspakken i EØS-avtalen. Vedtak i EØS-komiteen forutsetter at alle land er enige, og i det sekundet Island sier nei, faller saken, sier Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum til avisen.

Har aldri skjedd før

Advokat Per Andreas Bjørgan, tidligere konkurransedirektør i EUs overvåkingsorgan for EØS-avtalen, ESA, har påpekt at det aldri har skjedd før at et EØS-land har blokkert avtaler for et annet. Han tror uansett Norge og EU vil finne en løsning utenom EØS-avtalens mekanismer om Island legger ned veto.

– Regjeringen må komme med en helt ny stortingsproposisjon dersom de på tross av et islandsk nei ønsker å innføre Acer. Med tanke på den store folkelige motstanden vil de sikkert føle at det er krevende, men dette må gjøres formelt riktig. Det vil si ny behandling og debatt i Stortinget, sier Vedum.

Personvernpolicy