Meny

Høyres landsmøte:

– 17 milliarder har ikke vært nok

ERNA SOLBERG: På vei til talerstolen på Høyres landsmøte i 2018 - 40 år etter at hun fikk sitt første verv i Bergen Unge Høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Det har ikke stått på pengene. Men resultatene på integrering av asylsøkere er ikke gode nok, sa Høyre-leder Erna Solberg i åpningstalen til landsmøtet.

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Men nå har hun håp om at det løsner:

– Jan Tore (Sanner, nestleder, journ. anm.) jobber nå med et integreringsløft, sa hun, og varsler bedre norsk-opplæring og introduksjonsordninger.

Hun kom også inn på andre grupper i samfunnet som havner utenfor arbeidslivet - funksjonsnedsatte, folk med hull i CV'en etter sykdom rus eller fengselsopphold.

– Venstresiden mot bedriftene

Så kom stunden for karakteristikker av Høyres politiske motstandere:

– Mange private bedrifter gjør en viktig jobb med å inkludere. Ofte hører vi venstresiden snakke nedsettende om private bedrifter. Det går et viktig skille i norsk politikk. Der venstresiden bruker krefter på å bekjempe private bedrifter, jobber Høyre for at offentlig og privat sektor skal lære av hverandre for vårt felles beste, sa hun.

Ifølge Solberg sier motstandere av Høyre både at partiet har blitt sosialdemokratisk og mer høyrevridd.

– Begge deler på en gang kan kanskje være vanskelig. Slike påstander kommer ofte fra konkurrenter som har vanskeligheter med sitt eget ståsted, sa statsministeren.

To nye initiativer

Høyre-lederen påpekte at den teknologiske utviklingen vil gi mange muligheter og fordeler og ulemper. Men at fordelene og ulempene ikke alltid faller på de samme menneskene.

Det som innedning til spørsmålet om kompetanseløft.

– Jeg vil i dag lansere to nye initiativ vi jobber med, sa Solberg.

Det første er etablering av mer fleksible tilbud om videreutdanning innrettet mot næringslivets behov.

Det andre initiativet handler om yrkesutdanning. Det skal bli mulig for fagarbeidere å skaffe seg nytt fagbrev som gir kompetanse som næringslivet har behov for.

– Ingen skal behøve å gå ut på dato!, oppsummerte hun.

Advarte mot nye, dyre løfter

Solberg mener hver nordmann må øke sin innsats i arbeidslivet med 13 prosent hvis et bærekraftig samfunn skal kunne opprettholdes i framtida.

Men det tror hun ikke er realistisk. Derfor trengs det ifølge henne mer effektivisering i offentlig forvaltning og tjenestesektoren.

– Og nå må dere stålsette dere: Da, kjære venner, er nye, dyre løfter et dårlig bidrag til et bærekraftig velferdssamfunn, sa hun til høflig, men til landsmøte å være, avmålt applaus.

Populært