Meny

Striden om pelsdyrnæringen:

Solberg: – Høyre-landsmøtet kan ikke endre regjeringsavtalen

HØYRE-LANDSMØTET: Erna Solberg slår fast at Høyre-landsmøtet ikke kan endre på regjeringsavtalen med Venstre. Foto: Thibault Camus / AP/NTB scanpix
Høyre-landsmøtet kan gjerne gå imot ledelsens meninger, men ikke i spørsmål om regjeringsavtalen H og Frp har inngått med Venstre, slår Erna Solberg fast.

Norske pelsdyrbønders skjebne er beseglet uansett hva Høyres landsmøte, som åpner fredag, måtte mene om saken.

Det går fram av statsminister og partileder Erna Solbergs uttalelse til ABC Nyheter.

To fylkeslag i Høyre, Rogaland og Trøndelag, har sendt inn forslag til landsmøtet om å reversere beslutningen om å avvikle næringen, og la pelsdyrbøndene få fortsette.

Les også: Norsk pels for 350 millioner opp i røyk

Avtalen med Venstre står fast

– Er det overhodet tenkbart at landsmøtet kan komme til å gå inn for en endring av sin posisjon om pelsdyr?

– Nei, vi har en avtale med Venstre som et grunnlag for denne regjeringen, slår Solberg fast.

På en pressekonferanse om landsmøtet sist mandag framholdt hun at det slett ikke er slik at landsmøtet må danse etter ledernes pipe.

– Jeg tror ikke på et parti der ledelsen skal bestemme alene, sa Erna Solberg der.

Men landsmøtets spillerom ser altså ikke ut til å gjelde grunnlaget for regjeringen Høyre leder.

– Kompromisset er ikke uanstendig

Stortinget var gjennom en grundig behandling av pelsdyrnæringens framtid for et drøyt år siden, der Høyre, Frp, Sp og KrF sikret flertall for en bærekraftig fortsettelse framfor avvikling.

Pelsdyrbønder ABC Nyheter møtte i Øye i Ørsta, anklager regjeringspartnerne for å være uanstendige når de over bordet forkastet stortingsflertallets syn.

– Hva har du å si til dem?

– At vi har besluttet å avvikle pelsdyrnæringen innen 2025, er et politisk kompromiss. Det er ikke uanstendig å gjøre det. Det er mange politiske partier på Stortinget som faktisk har som standpunkt å avvikle pelsdyrnæringen, svarer Erna Solberg.

Hun minner om at vedtaket innebærer å gi bøndene som rammes kompensasjon, en overgangsperiode og at det skal gjennomføres gode diskusjoner med kommunene som blir berørt.

Den norske produksjonen av reveskinn utgjør under to prosent av verdensproduksjonen, mens den norske produksjonen av minkskinn utgjør om lag en prosent. Kjøp og salg og bruk av pels blir ikke forbud i Norge.

Populært