Solberg: Russisk drapsforsøk i Storbritannia verre enn Israel i Gaza

Statsminister Erna Solberg
Statsminister Erna Solberg Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Norge reagerer sterkere på antatt russisk drapsforsøk på to personer i Storbritannia, enn Israel som drepte 17 og skadet 1400 personer i Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide var hard i sin kritikk av den israelske hærens håndtering av de palestinske demonstrasjonene på grensa mellom Gaza og Israel.

Men Norges reaksjon er hardere mot Russlands antatte drapsforsøk på en eks-agent og hans datter i Storbritannia, enn det voldsomme skadeomfanget av det Israel karakteriserer som forsvar av sin grense.

– Du kan ikke sammenlikne de to sakene, sier statsminister Erna Solberg på spørsmål fra ABC Nyheter, om hva som vil være en proporsjonal norsk reaksjon mot Israel som følge av drapene på 17 palestinere, sammenliknet med Norges reaksjon mot Russland.

Ser muren som lovlig grense

– Du må gå inn og se på hva som var grunnlaget for provokasjonen som var varslet på forhånd. Det vi er opptatt av, er at det skal være proporsjonalt, sier Solberg om Israels reaksjon på de palestinske demonstrasjonene og forsøk på inntrengning i Israel.

– Det ser ikke ut som det var proporsjonalt nå, legger Solberg til og fortsetter:

– Israel har rett til å forsvare sine grenser. Muren er en grense de har rett til å forsvare. Men det må være proporsjonalt i forhold til trusselen de opplever.

Palestinavenner har påberopt seg at demonstrasjonene var fredelige og gjennomført av ubevæpnede palestinere. Andre kilder oppgir at også militante Hamas-medlemmer deltok og forsøkte å trenge gjennom grensa til Israel.

Mange mener uansett at voldsbruken fra israelsk side langt overgår det nødvendige for å forsvare sin grense.

Forskjell på drapsforsøk og reaksjon

– Har Norges reaksjon vært proporsjonal når vi sammenlikner med reaksjonen mot Russlands antatte drapsforsøk i Storbritannia?

– Det er forskjell på et antatt drapsforsøk og en proporsjonal reaksjon på at folk krenker en grense, svarer Solberg.

– Men de israelske styrkene skjøt jo over grensa og inn i Gaza?

– Du har fått svar, avslutter statsministeren.

De israelske hemmelige tjenester har for øvrig selv fått til i Norge, det Russland anklages for i Storbritannia: De gjennomførte et drap i Lillehammer på den uskyldige marokkanske Ahmed Bouchiki, som Mossad trodde var palestiner.

Les: Tidligere Mossad-sjef innrømmer drap på Lillehammer

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy