Meny

Pelsdyrnæringen skal avvikles

NOAHs fakkeltog mot pelsdyrnæringen har fått gjennomslag. Pelsdyrnæringen skal avvikles, ifølge regjeringen. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
egjeringen vil foreta en styrt avvikling av pelsdyrnæringen innen 2025. Motstanderne jubler, mens pelsdyrbønder fortviler.

– Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter fram til årsskiftet 2024/2025, heter det i den såkalte Jeløya-plattformen.

– Jeg tror ikke vi hadde fått gjennomslag for en avvikling av pelsnæringen utenfor regjering, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Les også: Den nye regjeringen: – Vi må løse seks utfordringer

Venstre får skryt

Ikke uventet høster avgjørelsen jubel hos motstanderne av pelsdyroppdrett.

– Det er helt fantastisk at Venstre har vist evne og vilje til å prioritere hensynet til de aller svakeste – pelsdyr som lider i trange bur. NOAH har kjempet i 28 år for dette, og vi er utrolig glade for at politikerne endelig hører på veterinærfaglig råd og opinionen i denne saken, sier leder i NOAH, Siri Martinsen.

Både Erna Solberg og Siv Jensen sier til NTB at avviklingen av pelsdyrnæringen var en av de vanskeligste sakene for dem å svelge.

Les også: Jensen: Vi har fått flere store gjennomslag

Fortvilte oppdrettere

Blant dem som er skuffet, er mange pelsdyrbønder.

– Dette er veldig alvorlig, og vi er svært skuffet over å bli ofret på denne måten, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, til NRK.

På landsbasis er opp mot 200 pelsdyrbønder, ifølge kanalen.

– Siste ord er definitivt ikke sagt i denne saken. Nå skal vi legge en plan, og har håp om at vi skal klare å komme oss rundt dette, sier han.

Kompensasjonsordningen for dem som driver med pelsdyr, skal utredes og klargjøres i løpet av 2018, ifølge regjeringen.

Populært