KrF-topper krever endring:

Ernas drøm kan rakne hvis ikke Frp skifter kurs

Video: – Saken handler om tillit, tilliten ute i samfunnet. Tilliten mellom folk, tilliten mellom folk og politikere, tilliten mellom politikere, tilliten mellom posisjon og opposisjon, sa KrF-lederen i Stortinget tirsdag.

– Frp må opptre annerledes enn Sylvi Listhaug hvis man skal ha et godt samarbeidet på borgerlig side, sier Kjell Magne Bondevik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solbergs regjeringsdrøm er et bredt borgerlig samarbeid som inkluderer KrF.

Etter fjorårets valg valgte Venstre å tre inn i regjering. Trine Skei Grande skulle ønske hun hadde følge av Knut Arild Hareide, men KrF valgte å bryte samarbeidsavtalen og gå i opposisjon.

Etter det har KrF vært i en prosess som kan ende i regjering. Listhaug-rabalderet har ikke gjort samarbeidet på borgerlig side lettere.

Kjell Magne Bondevik gratulerte Knut Arild Hareide. ABC Nyheter vet Bondevik ga råd til Hareide i prosessen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Kjell Magne Bondevik gratulerte Knut Arild Hareide. ABC Nyheter vet Bondevik ga råd til Hareide i prosessen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Et godt samarbeid videre krever at Fremskrittspartiet opptrer annerledes enn det Sylvi Listhaug har gjort, sier tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik til ABC Nyheter.

– Smiler over Listhaugs kommentar

Han mener Listhaug ikke har forstått særlig mye.

– Det handler ikke om ytringsfrihet, men om anstendighet.

– Jeg tror hele det norske folk smiler over Listhaugs kommentar om at KrF ikke har ryggrad. Er det noe KrF har vist, så er det at de har ryggrad, sier Bondevik videre.

Han var tydelig stolt over partileder Knut Arild Hareide.

– Han har gjort en meget god jobb, og vist godt lederskap.

ABC Nyheter vet Bondevik var i kontakt med Hareide underveis i Listhaug-prosessen.

SE VIDEO: Solberg: – Norsk politikk er ikke en barnehage:

Hareide: For tidlig å konkludere

– Dette ble en mindre krevende dag enn jeg tenkte da jeg stod opp, sier Hareide til ABC Nyheter.

– Fryktet du kabinettspørsmål og regjeringskrise?

– Jeg fryktet ikke debatten i Stortinget, fordi KrF hadde diskutert saken grundig. Vi måtte være villig til å stå i den debatten, men vi får aldri helt svar på hva vi ville gjort, sier KrF-lederen.

– Det har aldri vært vårt ønske å få en situasjon der vi setter regjeringen i fare, men vi måtte svare ærlig på spørsmålet om vi hadde tillit til Listhaug.

– Hva har de siste dagene hatt å si for samarbeidet på borgerlig side?

– Det er vanskelig å gi et svar på det i dag. Det er for tidlig å konkludere. Jeg håper å bli trodd når jeg sier at vi har hatt to saker på kort tid med stortingspresidenten og Listhaug hvor KrF har vurdert det ut fra hva som er riktig og ikke en overordnet strategisk tenkning.

Aktuelt: Mannen som startet Listhaug-rabalderet: – Støre har gått for langt

– Håper på et linjeskifte

Krf-leder Knut Arild Hareide taler i stortinget tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Krf-leder Knut Arild Hareide taler i stortinget tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det har kommet ulike uttalelser i dag om KrF fra Frp-politikere. Er det for KrF sin del behov for en endring i hvordan man omtaler hverandre på borgerlig side?

– Jeg håper dette kan være et linjeskifte til en bedre og mer anstendig debatt. Jeg har fått med meg de ulike karakteristikkene om KrF i dag, men jeg har tenkt at dagen i dag er en dag for å heve seg over den slags uttalelser, sier Hareide og legger til:

– Det bør gjelde oss alle.

– Mener du Listhaug har vært illojal mot Erna Solbergs drøm om fire partier?

– Jeg vet ikke om jeg vil bruke begrepet illojal, men KrF kunne ikke svare ærlig ja på at vi har tillit til Sylvi Listhaug.

– Er det mer aktuelt å gå inn i regjering nå som Listhaug er borte?

– Det å spå for mye fremover hva som vil skje, det skal jeg være forsiktig med, sier Hareide.

KrF-topp: Et klart signal til Erna Solberg

KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan, mener det må skje en endring i den offentlige debatten på borgerlig side.

Hans Fredrik Grøvan på vei til møte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Hans Fredrik Grøvan på vei til møte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Mistilliten er et klart signal til Erna Solberg og regjeringen om at KrF krever anstendighet. Jeg synes Solberg responderte på en god og tydelig måte i dag. Jeg tror Solberg vil gjøre en god jobb for å få inn anstendighet i norsk politikk og regjeringen, men det kreves en endring, sier Grøvan til ABC Nyheter.

Han mener det viktigste i dag er at saken er blitt avsluttet, og at KrF fortsatt støtter Erna Solberg.

– Det som er viktigst i dag er at vi har fått en avgjørelse på en vanskelig sak, hvor vi var veldig tydelig sammen med flertallet at vi ikke hadde tillit til justisministeren. Først og fremst er dette en sak for seg selv, og vi er veldig glad for at den ble løst uten en politisk krise. Vi pekte på Erna Solberg etter valget og vi gjør det i dag, sier KrF-toppen.

Venstre-Trine: Vi har fortsatt tre år på oss

Venstre-leder Trine Skei Grande har troen på at et regjeringssamarbeid kan friste for KrF.

– Vi har fortsatt over tre år på oss til neste valg, sier Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

Trine Skei Grande (V) i vandrehallen på Stortinget, etter at Listhaug har trukket seg som justisminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Trine Skei Grande (V) i vandrehallen på Stortinget, etter at Listhaug har trukket seg som justisminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Hva tenker du om det borgerlige samarbeidet videre?

– Det borgerlige samarbeidet står ganske mye bedre i dag enn i går kveld. Så jeg mener dette endte godt for borgerlig samarbeid, fordi det hadde skapt sår som tar lang tid å gro hvis det endte med at KrF felte regjeringen, sier Skei Grande.

Hun mener det må endring til i det offentlige debatten - også fra regjeringens medlemmer.

– Jeg håper alle tar innover seg statsministerens siste innlegg om tonen i den offentlige debatten. Det må også regjeringen.

Taus om Listhaugs barnehage-påstand

Skei Grande ville ikke kommentere Listhaugs pressekonferanse tirsdag morgen, hvor Listhaug anklaget Stortinget for å opptre som «en barnehage» og at KrF ikke har ryggrad.

– Når alle leser referatet fra dagens debatt, kan de tenke over om de bidro til anstendig debattform, oppsummerte statsminister Erna Solberg (H) i ordvekslingen i Stortinget tirsdag.

Hun tok avstand fra flere av Listhaugs uttalelser.

Solberg tar avstand fra Listhaugs påstand om at mistillitsforslaget mot henne er et forsøk på å kneble ytringsfriheten.

Under en pressekonferanse i statsministerboligen tirsdag morgen gjorde Solberg det klart at hun heller ikke deler Listhaugs beskrivelse av norsk politikk de siste dagene som en barnehage.

– Men det er kanskje flere som bør tenke gjennom sin retorikk, sa hun i debatten.

SE VIDEO AV LISTHAUGS OPPTREDEN:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 Årets TV-aksjon i gang16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud
Siste nytt
18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14NorgeÅrets TV-aksjon i gang16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud
Populært