Meny

KrF-topper krever endring:

Ernas drøm kan rakne hvis ikke Frp skifter kurs

Video: – Saken handler om tillit, tilliten ute i samfunnet. Tilliten mellom folk, tilliten mellom folk og politikere, tilliten mellom politikere, tilliten mellom posisjon og opposisjon, sa KrF-lederen i Stortinget tirsdag.

– Frp må opptre annerledes enn Sylvi Listhaug hvis man skal ha et godt samarbeidet på borgerlig side, sier Kjell Magne Bondevik.

Erna Solbergs regjeringsdrøm er et bredt borgerlig samarbeid som inkluderer KrF.

Etter fjorårets valg valgte Venstre å tre inn i regjering. Trine Skei Grande skulle ønske hun hadde følge av Knut Arild Hareide, men KrF valgte å bryte samarbeidsavtalen og gå i opposisjon.

Etter det har KrF vært i en prosess som kan ende i regjering. Listhaug-rabalderet har ikke gjort samarbeidet på borgerlig side lettere.

Kjell Magne Bondevik gratulerte Knut Arild Hareide. ABC Nyheter vet Bondevik ga råd til Hareide i prosessen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Et godt samarbeid videre krever at Fremskrittspartiet opptrer annerledes enn det Sylvi Listhaug har gjort, sier tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik til ABC Nyheter.

– Smiler over Listhaugs kommentar

Han mener Listhaug ikke har forstått særlig mye.

– Det handler ikke om ytringsfrihet, men om anstendighet.

– Jeg tror hele det norske folk smiler over Listhaugs kommentar om at KrF ikke har ryggrad. Er det noe KrF har vist, så er det at de har ryggrad, sier Bondevik videre.

Han var tydelig stolt over partileder Knut Arild Hareide.

– Han har gjort en meget god jobb, og vist godt lederskap.

ABC Nyheter vet Bondevik var i kontakt med Hareide underveis i Listhaug-prosessen.

SE VIDEO: Solberg: – Norsk politikk er ikke en barnehage:

Hareide: For tidlig å konkludere

– Dette ble en mindre krevende dag enn jeg tenkte da jeg stod opp, sier Hareide til ABC Nyheter.

– Fryktet du kabinettspørsmål og regjeringskrise?

– Jeg fryktet ikke debatten i Stortinget, fordi KrF hadde diskutert saken grundig. Vi måtte være villig til å stå i den debatten, men vi får aldri helt svar på hva vi ville gjort, sier KrF-lederen.

– Det har aldri vært vårt ønske å få en situasjon der vi setter regjeringen i fare, men vi måtte svare ærlig på spørsmålet om vi hadde tillit til Listhaug.

– Hva har de siste dagene hatt å si for samarbeidet på borgerlig side?

– Det er vanskelig å gi et svar på det i dag. Det er for tidlig å konkludere. Jeg håper å bli trodd når jeg sier at vi har hatt to saker på kort tid med stortingspresidenten og Listhaug hvor KrF har vurdert det ut fra hva som er riktig og ikke en overordnet strategisk tenkning.

Aktuelt: Mannen som startet Listhaug-rabalderet: – Støre har gått for langt

– Håper på et linjeskifte

Krf-leder Knut Arild Hareide taler i stortinget tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det har kommet ulike uttalelser i dag om KrF fra Frp-politikere. Er det for KrF sin del behov for en endring i hvordan man omtaler hverandre på borgerlig side?

– Jeg håper dette kan være et linjeskifte til en bedre og mer anstendig debatt. Jeg har fått med meg de ulike karakteristikkene om KrF i dag, men jeg har tenkt at dagen i dag er en dag for å heve seg over den slags uttalelser, sier Hareide og legger til:

– Det bør gjelde oss alle.

– Mener du Listhaug har vært illojal mot Erna Solbergs drøm om fire partier?

– Jeg vet ikke om jeg vil bruke begrepet illojal, men KrF kunne ikke svare ærlig ja på at vi har tillit til Sylvi Listhaug.

– Er det mer aktuelt å gå inn i regjering nå som Listhaug er borte?

– Det å spå for mye fremover hva som vil skje, det skal jeg være forsiktig med, sier Hareide.

KrF-topp: Et klart signal til Erna Solberg

KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan, mener det må skje en endring i den offentlige debatten på borgerlig side.

Hans Fredrik Grøvan på vei til møte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Mistilliten er et klart signal til Erna Solberg og regjeringen om at KrF krever anstendighet. Jeg synes Solberg responderte på en god og tydelig måte i dag. Jeg tror Solberg vil gjøre en god jobb for å få inn anstendighet i norsk politikk og regjeringen, men det kreves en endring, sier Grøvan til ABC Nyheter.

Han mener det viktigste i dag er at saken er blitt avsluttet, og at KrF fortsatt støtter Erna Solberg.

– Det som er viktigst i dag er at vi har fått en avgjørelse på en vanskelig sak, hvor vi var veldig tydelig sammen med flertallet at vi ikke hadde tillit til justisministeren. Først og fremst er dette en sak for seg selv, og vi er veldig glad for at den ble løst uten en politisk krise. Vi pekte på Erna Solberg etter valget og vi gjør det i dag, sier KrF-toppen.

Venstre-Trine: Vi har fortsatt tre år på oss

Venstre-leder Trine Skei Grande har troen på at et regjeringssamarbeid kan friste for KrF.

– Vi har fortsatt over tre år på oss til neste valg, sier Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

Trine Skei Grande (V) i vandrehallen på Stortinget, etter at Listhaug har trukket seg som justisminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Hva tenker du om det borgerlige samarbeidet videre?

– Det borgerlige samarbeidet står ganske mye bedre i dag enn i går kveld. Så jeg mener dette endte godt for borgerlig samarbeid, fordi det hadde skapt sår som tar lang tid å gro hvis det endte med at KrF felte regjeringen, sier Skei Grande.

Hun mener det må endring til i det offentlige debatten - også fra regjeringens medlemmer.

– Jeg håper alle tar innover seg statsministerens siste innlegg om tonen i den offentlige debatten. Det må også regjeringen.

Taus om Listhaugs barnehage-påstand

Skei Grande ville ikke kommentere Listhaugs pressekonferanse tirsdag morgen, hvor Listhaug anklaget Stortinget for å opptre som «en barnehage» og at KrF ikke har ryggrad.

– Når alle leser referatet fra dagens debatt, kan de tenke over om de bidro til anstendig debattform, oppsummerte statsminister Erna Solberg (H) i ordvekslingen i Stortinget tirsdag.

Hun tok avstand fra flere av Listhaugs uttalelser.

Solberg tar avstand fra Listhaugs påstand om at mistillitsforslaget mot henne er et forsøk på å kneble ytringsfriheten.

Under en pressekonferanse i statsministerboligen tirsdag morgen gjorde Solberg det klart at hun heller ikke deler Listhaugs beskrivelse av norsk politikk de siste dagene som en barnehage.

– Men det er kanskje flere som bør tenke gjennom sin retorikk, sa hun i debatten.

SE VIDEO AV LISTHAUGS OPPTREDEN:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært