Meny

Aardal: – Trusselen fra KrF må ha blitt oppfattet som reell

Oslo 20180320. Leder i Kristelig Folkeparti (KrF) Knut Arild Hareide i vandrehallen i Stortinget etter avgangen til Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Valgforsker Bernt Aardal mener Sylvi Listhaugs avgang viser at trusselen om mistillit fra KrF gikk fra å bli oppfattet som tom til helt reell mandag kveld.

Til tross for at KrFs landsstyre mandag fastslo at de ikke hadde tillit til justisministeren, var den rådende forventningen at KrF ville ende med å bøye av og redde regjeringen, dersom mistillitsforslaget hadde blitt behandlet i Stortinget tirsdag.

Valgforsker Bernt Aardal mener Listhaugs avgang tyder på at trusselen fra KrF i løpet av mandag kveld ble oppfattet som langt mer reell i regjeringen.

– Overraskende på mange

Statsminister Erna Solberg og Sylvi Listhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det blir sagt at Listhaugs avgang skal ha kommet overraskende på mange i Høyre og Frp. Det tyder på at avgangen ikke var avklart i går, og at det kan ha kommet signaler fra KrF i løpet av kvelden som gjorde at de faktisk følte alvoret. Hvorfor ellers skulle hun ha gått av, sier Aardal til NTB.

Fakta om kortest sittende justisministere etter 1945

* Petter Mørch Koren (KrF), 28 dager i 1963 (John Lyngs regjering).

* Sylvi Listhaug (Frp), 61 dager (2018) (Erna Solbergs regjering).

* Anne Holt (Ap), 77 dager (1996–1997) (Thorbjørn Jaglands regjering)

* Oddvar Berrefjord (Ap), 124 dager (1980–1981) (Odvar Nordlis regjering)

* Egil Endresen (H), 165 dager (1970–1971) (Per Bortens regjering)

* Wenche Frogn Sellæg (H), 217 dager (1985–1986) (Kåre Willochs regjering)

* Cornelius Holmboe (Ap) er den justisministeren i Norge som har sittet aller kortest. Han satt i 18 dager i 1928 (i Christopher Hornsruds regjering).

(Kilde: NTB)

Aardal mener samtidig at KrF hadde vært i en kattepine dersom voteringen hadde gått sin gang tirsdag og det ville vært opptil dem å avgjøre om regjeringen skulle reddes eller felles. Han sier KrFs stortingsgruppe skal ha vært svært delt i spørsmålet.

– KrF ble reddet av gongongen, fastslår han.

Mener Solberg er svekket

Aardal mener saken viser at det finnes enkelte politiske tyngdelover i norsk politikk.

Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Det innebærer at hvis man spiller veldig hardt i enkelte saker, så vil det få en motreaksjon. Det har Listhaug fått oppleve nå, sier han.

Aardal mener det er for tidlig å si hvordan saken vil påvirke Listhaugs videre politiske karriere, men mener det ikke er naturlig at hun trer inn i regjeringen igjen på kort sikt. Han mener også statsminister Erna Solberg (H) er svekket etter saken, og viser til at flere nå har begynt å sette spørsmålstegn ved hennes lederegenskaper.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært