Meny

Kristin Clemet: «Alle andre ville jo bedt om å bli flyttet eller gå av»

Kristin Clemet, nå sjef for tankesmien Civita. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet mener Sylvi Listhaug selv burde be om å få en ny statsrådpost eller gå av.

Clemet, som er sjef for tankesmien Civita, la søndag kveld ut et blogginnlegg der hun oppfordrer justisminister Sylvi Listhaug (Frp) til å selv ta ansvar.

– Det finnes ingen annen politiker i Norge i dag, som vekker så sterke sympatier og antipatier som Sylvi Listhaug gjør. At en statsråd ser seg tjent med å virke så splittende og så lite samlende, er gåtefullt for meg. Det var ikke gitt at det skulle bli slik, den gangen hun ble landbruksminister i 2013, men slik er det altså blitt. Og den splittende stilen virker sterkere når hun bestyrer justis- og innvandringsfeltet enn da hun var landbruksminister, skriver Clemet som var arbeids- og administrasjonsminister i Syse-regjeringen og utdanningsminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp)

«Alle andre ville jo, i en slik situasjon, bedt om bli flyttet eller gå av». skriver Clemet på Facebook.

Bakgrunnen er Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg, der hun anklaget Arbeiderpartiet for å sette terroristers rettigheter over nasjonens sikkerhet.

KrFs landsstyre møtes klokken 12 i Stortinget for å gi stortingsgruppen råd og innspill i saken.

– Tipper verken Erna Solberg eller Siv Jensen er særlig lykkelige

Hun tror verken Siv Jensen eller Erna Solberg er fornøyd med situasjonen Listhaug har skapt etter Facebook-innlegget.

– Jeg tipper at hverken Erna Solberg eller Siv Jensen er særlig lykkelige over den situasjonen Sylvi Listhaug har satt både dem og regjeringen i. Når man forårsaker så mye skade som Listhaug har gjort den siste uken og står i fare for å forårsake en hel regjerings fall, skulle man tro at man kanskje ville vurdere å bidra til å løse problemet, for eksempel ved å be om å få en annen statsrådspost eller ved å be om å få gå av. Men dette skjer neppe. Når man vekker så sterke sympatier og antipatier som Sylvi Listhaug gjør, befinner man seg på en måte i en boble der man får et overveldende inntrykk av å ha stor støtte, skriver Clemet.

Knut Arild Hareide før KrFs ekstraordinære landsstyremøte der landsstyret skal behandle den politiske situasjonen og mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Kan rive partiet i fillebiter

Ifølge flere medier vil Erna Solbeg sette hardt mot hardt hvis KrF støtter mistillitforslaget.

– Erna vil markere at grensen er nådd, og at de ikke kan akseptere at Stortinget skal bestemme hvem som skal sitte i regjeringen, sier kilder nær regjeringsapparatet til NRK.

Dermed vil Solberg stille seg bak sin egen statsråd og stille kabinettspørsmål.

– Hvis ikke Listhaug selv ønsker å flytte på seg eller gå av, har Erna Solberg (og Siv Jensen) neppe noe annet valg enn å stille seg bak sin egen statsråd. Skulle Solberg forsøke å flytte Listhaug mot hennes vilje, gi henne avskjed eller unnlate å stille kabinettspørsmål, slik at regjeringen ikke går av, selv om Listhaug må gå av, vil reaksjonene bli enorme. Den splittelsen Listhaug forårsaker nå, vil antagelig være barnemat i forhold til den splittelsen eller det opprøret vi da vil se, skriver Clemet.

Det kan tvinge Fremskrittspartiet ut av regjering, eller partiet kan rives i filler. Og det innvandringskritiske partiet som da oppstår, enten det er Fremskrittspartiet i ny drakt eller et nytt innvandringskritisk parti, vil garantert ikke virke mindre splittende enn Sylvi Listhaug gjør nå - og det vil påvirke alle partier. Alternativet til å stille seg bak Listhaug er tross alt ikke at hun forvises til kommunikasjonsbransjen, men at hun blir den mest kjente stortingsrepresentanten vi har, skriver Clemet.

Frp-Limi: Håper KrF aksepterer unnskyldningene

FrPs parlamentariske leder Hans Andreas Limi. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Hos oss er stemningen avventende til hva som skjer på landsstyremøtet til KrF, sier Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, til ABC Nyheter.

Han håper KrF tilgir regjeringen.

– Jeg håper KrF aksepterer de unnskyldninger som er gitt og bekrefter tillit til regjeringen Solberg, sier Limi.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Sylvi Listhaug som ikke ønsker å gi noen uttalelse før KrFs skjebnemøte.

ABC Nyheter har ikke lyktes å få en kommentar fra Kristin Clemet.

SE VIDEO: Derfor kan det blir regjeringskrise

Populært