Meny

KrF samlet til skjebnemøte - partiet er splittet

Hareide: – Jeg har tilgitt Listhaug, spørsmålet er om KrF kan ha tillit til henne som justisminister

VIDEO: Se Hareides tale her
KrF er under krysspress. Partiet gikk til valg på å fjerne Sylvi Listhaug (Frp), men beholde Erna Solberg som statsminister. Nå må partiet bryte ett av løftene. 

 – Jeg har tilgitt Sylvi Listhaug, men spørsmålet er om vi har tillit til henne som justisminister, sa Knut Arild Hareide da han innledet skjebnemøte om Listhaug-mistilliten. 

Bakgrunnen er Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg, der hun anklaget Arbeiderpartiet for å sette terroristers rettigheter over nasjonens sikkerhet.

Han sier han tar avstand fra dem som sier at «dette bare var en Facebook-post».

– Nå må det bli slutt på splittende retorikk og fremferd, sa Hareide og rettet samtidig kritikk mot Erna Solberg.

– Statsministeren har i fem år tillatt Frp å drive dobbeltkommunikasjon, sa KrF-lederen og ga tydelig uttrykk for at han krever endring - uansett utfall av dagens skjebnemøte. 

Kritisk til Listhaug

Hareide roste Jan Tore Sanner og regjeringen for unnskyldningen i Stortinget, men mener Listhaugs opptreden er kritikkverdig.

Knut Arild Hareide før KrFs ekstraordinære landsstyremøte der landsstyret skal behandle den politiske situasjonen og mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 – Problemet er at justisministeren, som har skapt denne krisen etter å ha vært unnvikende i seks dager, måtte ha fire forsøk på å komme med en skikkelig unnskyldning i Stortinget, selv om den var varslet av statsministeren på forhånd. Det vitner om at problemet med Listhaug som justisminister stikker dypere enn den konkrete enkeltsaken, sa Hareide.

– Vi er opptatt av tonen i de politiske debattene. Derfor er vi opptatt av hvordan vi snakker om og med hverandre. Derfor er vi opptatt av hvilke ord som blir brukt. Derfor er grunnen til at vi er samlet her så alvorlig, fortsatte KrF-lederen. 

Har gitt tydelig beskjed til Solberg

– Jeg har uttrykt en tydelig melding på vegne om KrF om å ta grep for å hindre et mistillitsforslag i stortinget, sa Hareide og legger til at det nå er statsministeren som sitter med ansvaret.

– Dersom statsministeren ikke ordner opp og i tillegg selv velger å stille kabinettsspørsmål, gjør hun det særdeles vanskelig for seg selv og for regjeringen, fastslo Hareide.

Tidligere har han uttrykt seg positiv til at justisminister Listhaug kan få ansvaret for et annet departement i regjeringen. 

KrFs landsstyre møttes klokken 12 i Stortinget for å gi stortingsgruppen råd og innspill i saken.

Ap, Senterpartiet, SV og MDG vil stemme for mistillitsforslaget fra Rødt, som dermed bare trenger KrFs støtte for å få flertall.

KrF med dilemma

Statsminister Erna Solberg på Torgalmenningen sammen med Knut Arild Hareide, KrF. under valgkampen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Under valgkampen angrep KrF Listhaug i en egen kampanje. På egne nettsider presenterte partiet en stillingsannonse der de lyste ut stillingen som integreringsminister i Norge.

På samme tid var Hareide i heftige diskusjoner med Listhaug. Samtidig er Erna Solberg partiets foretrukne statsminister. Stemmer KrF for mistillitsforslaget mot Listhaug, er sjansen stor for at Erna Solberg vil gå av hvis Listhaug får mistillit mot seg.

– Det finnes helt klart ulike dilemmaer for KrF i denne saken, sa Hareide før skjebnemøtet.

Husker du denne? Listhaug: – Hareide sleiker imamer oppetter rygge

Listhaug-saken splitter KrF

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold er blant dem som har flagget sin Listhaug-motstand:

– Hvis Sylvi Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så kunne hun kanskje gått til landets statsminister og sagt at hun trekker seg, skrev han på Twitter.

Samtidig er det stor motstand i KrF mot å felle Erna Solberg og regjeringen.

En sentral KrF-politiker mener KrF har fått det de først ba om.

– Vi ba om en unnskyldning i Stortinget. Det fikk vi fra Jan Tore Sanner, regjeringen og Listhaug, sier kilden til ABC Nyheter, og fortsetter:

– Å støtte mistillitsforslaget vil gi trøbbel på borgerlig side i lang tid. Og det er på borgerlig side vi får mest gjennomslag for KrF-politikk.

Aktuelt: Mannen som startet Listhaug-rabalderet: – Støre har gått for langt

Frp-Limi: Håper KrF aksepterer unnskyldningene 

Frp og partiets finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi

– Hos oss er stemningen avventende til hva som skjer på landsstyremøtet til KrF, sier Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, til ABC Nyheter. 

Han håper KrF tilgir regjeringen.

– Jeg håper KrF aksepterer de unnskyldninger som er gitt og bekrefter tillit til regjeringen Solberg, sier Limi. 

ABC Nyheter har vært i kontakt med Sylvi Listhaug som ikke ønsker å gi noen uttalelse før KrFs skjebnemøte. 

Frp-kilder: Tror KrF freder Listhaug

Flere sentrale Frp-politiker ABC Nyheter har vært i kontakt med tror KrF ikke vil stille seg bak mistillitsforslaget.

–  Det er få som tror regjeringen vil bli tvunget til å gå av, sier en stortingskilde.

– I så fall vil det være et veiskille hvor KrF bryter med borgerlig side og innsetter Jonas Gahr Støre som landets neste statsminister, sier kilden.

En av dem som har gått høyt på banen i saken, er Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Han mener KrF ikke skal «gis noen innrømmelser».

Christian Tybring-Gjedde (Frp) Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Verken i neste uke eller på sikt. Da er det bedre å gå av og la KrF feie seg selv ut av norsk politikk. Mitt tips er at KrF kommer til å feige ut. Det er også helt uaktuelt at det blir inngått en uformell avtale mellom Erna og Hareide om at Sylvi bytter departement på et senere tidspunkt. KrFs oppførsel den senere tiden har også diskvalifisert partiet fra regjeringsdeltakelse i overskuelig fremtid, skriver Tybring-Gjedde på Facebook.

– Det er svært lite sannsynlig at KrF vil stemme for mistillitsforslaget som er fremmet. Partiets høylytte moralske indignasjon vil vike for partiets manglende vilje og evne til å ta politisk ansvar, sa Christian Tybring-Gjedde til ABC Nyheter fredag. 

SE VIDEO: Derfor kan det bli regjeringskrise

Abid Raja: – Krevende beslutning

Venstre-topp Abid Raja skriver i en SMS til ABC Nyheter at han ikke ønsker å gi KrF råd.

– Jeg har respekt for den krevende beslutningen KrF må ta, og har derfor ikke behov for å rådgi dem i offentligheten.

Les mer om Listhaug-bråket:

Valgforsker: Feller KrF Listhaug, blir trolig Støre statsminister

– Listhaug ville fått sparken i en vanlig regjering

Populært