KrF samlet til skjebnemøte - partiet er splittet

Hareide: – Jeg har tilgitt Listhaug, spørsmålet er om KrF kan ha tillit til henne som justisminister

VIDEO: Se Hareides tale her

KrF er under krysspress. Partiet gikk til valg på å fjerne Sylvi Listhaug (Frp), men beholde Erna Solberg som statsminister. Nå må partiet bryte ett av løftene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har tilgitt Sylvi Listhaug, men spørsmålet er om vi har tillit til henne som justisminister, sa Knut Arild Hareide da han innledet skjebnemøte om Listhaug-mistilliten.

Bakgrunnen er Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg, der hun anklaget Arbeiderpartiet for å sette terroristers rettigheter over nasjonens sikkerhet.

Han sier han tar avstand fra dem som sier at «dette bare var en Facebook-post».

– Nå må det bli slutt på splittende retorikk og fremferd, sa Hareide og rettet samtidig kritikk mot Erna Solberg.

– Statsministeren har i fem år tillatt Frp å drive dobbeltkommunikasjon, sa KrF-lederen og ga tydelig uttrykk for at han krever endring - uansett utfall av dagens skjebnemøte.

Kritisk til Listhaug

Hareide roste Jan Tore Sanner og regjeringen for unnskyldningen i Stortinget, men mener Listhaugs opptreden er kritikkverdig.

Knut Arild Hareide før KrFs ekstraordinære landsstyremøte der landsstyret skal behandle den politiske situasjonen og mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Knut Arild Hareide før KrFs ekstraordinære landsstyremøte der landsstyret skal behandle den politiske situasjonen og mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Problemet er at justisministeren, som har skapt denne krisen etter å ha vært unnvikende i seks dager, måtte ha fire forsøk på å komme med en skikkelig unnskyldning i Stortinget, selv om den var varslet av statsministeren på forhånd. Det vitner om at problemet med Listhaug som justisminister stikker dypere enn den konkrete enkeltsaken, sa Hareide.

– Vi er opptatt av tonen i de politiske debattene. Derfor er vi opptatt av hvordan vi snakker om og med hverandre. Derfor er vi opptatt av hvilke ord som blir brukt. Derfor er grunnen til at vi er samlet her så alvorlig, fortsatte KrF-lederen.

Har gitt tydelig beskjed til Solberg

– Jeg har uttrykt en tydelig melding på vegne om KrF om å ta grep for å hindre et mistillitsforslag i stortinget, sa Hareide og legger til at det nå er statsministeren som sitter med ansvaret.

– Dersom statsministeren ikke ordner opp og i tillegg selv velger å stille kabinettsspørsmål, gjør hun det særdeles vanskelig for seg selv og for regjeringen, fastslo Hareide.

Tidligere har han uttrykt seg positiv til at justisminister Listhaug kan få ansvaret for et annet departement i regjeringen.

KrFs landsstyre møttes klokken 12 i Stortinget for å gi stortingsgruppen råd og innspill i saken.

Ap, Senterpartiet, SV og MDG vil stemme for mistillitsforslaget fra Rødt, som dermed bare trenger KrFs støtte for å få flertall.

KrF med dilemma

Statsminister Erna Solberg på Torgalmenningen sammen med Knut Arild Hareide, KrF. under valgkampen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg på Torgalmenningen sammen med Knut Arild Hareide, KrF. under valgkampen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Under valgkampen angrep KrF Listhaug i en egen kampanje. På egne nettsider presenterte partiet en stillingsannonse der de lyste ut stillingen som integreringsminister i Norge.

På samme tid var Hareide i heftige diskusjoner med Listhaug. Samtidig er Erna Solberg partiets foretrukne statsminister. Stemmer KrF for mistillitsforslaget mot Listhaug, er sjansen stor for at Erna Solberg vil gå av hvis Listhaug får mistillit mot seg.

– Det finnes helt klart ulike dilemmaer for KrF i denne saken, sa Hareide før skjebnemøtet.

Husker du denne? Listhaug: – Hareide sleiker imamer oppetter rygge

Listhaug-saken splitter KrF

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold er blant dem som har flagget sin Listhaug-motstand:

– Hvis Sylvi Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så kunne hun kanskje gått til landets statsminister og sagt at hun trekker seg, skrev han på Twitter.

Samtidig er det stor motstand i KrF mot å felle Erna Solberg og regjeringen.

En sentral KrF-politiker mener KrF har fått det de først ba om.

– Vi ba om en unnskyldning i Stortinget. Det fikk vi fra Jan Tore Sanner, regjeringen og Listhaug, sier kilden til ABC Nyheter, og fortsetter:

– Å støtte mistillitsforslaget vil gi trøbbel på borgerlig side i lang tid. Og det er på borgerlig side vi får mest gjennomslag for KrF-politikk.

Aktuelt: Mannen som startet Listhaug-rabalderet: – Støre har gått for langt

Frp-Limi: Håper KrF aksepterer unnskyldningene

Frp og partiets finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi
Frp og partiets finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi

– Hos oss er stemningen avventende til hva som skjer på landsstyremøtet til KrF, sier Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, til ABC Nyheter.

Han håper KrF tilgir regjeringen.

– Jeg håper KrF aksepterer de unnskyldninger som er gitt og bekrefter tillit til regjeringen Solberg, sier Limi.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Sylvi Listhaug som ikke ønsker å gi noen uttalelse før KrFs skjebnemøte.

Frp-kilder: Tror KrF freder Listhaug

Flere sentrale Frp-politiker ABC Nyheter har vært i kontakt med tror KrF ikke vil stille seg bak mistillitsforslaget.

– Det er få som tror regjeringen vil bli tvunget til å gå av, sier en stortingskilde.

– I så fall vil det være et veiskille hvor KrF bryter med borgerlig side og innsetter Jonas Gahr Støre som landets neste statsminister, sier kilden.

En av dem som har gått høyt på banen i saken, er Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Han mener KrF ikke skal «gis noen innrømmelser».

Christian Tybring-Gjedde (Frp) Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Christian Tybring-Gjedde (Frp) Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Verken i neste uke eller på sikt. Da er det bedre å gå av og la KrF feie seg selv ut av norsk politikk. Mitt tips er at KrF kommer til å feige ut. Det er også helt uaktuelt at det blir inngått en uformell avtale mellom Erna og Hareide om at Sylvi bytter departement på et senere tidspunkt. KrFs oppførsel den senere tiden har også diskvalifisert partiet fra regjeringsdeltakelse i overskuelig fremtid, skriver Tybring-Gjedde på Facebook.

– Det er svært lite sannsynlig at KrF vil stemme for mistillitsforslaget som er fremmet. Partiets høylytte moralske indignasjon vil vike for partiets manglende vilje og evne til å ta politisk ansvar, sa Christian Tybring-Gjedde til ABC Nyheter fredag.

SE VIDEO: Derfor kan det bli regjeringskrise

Abid Raja: – Krevende beslutning

Venstre-topp Abid Raja skriver i en SMS til ABC Nyheter at han ikke ønsker å gi KrF råd.

– Jeg har respekt for den krevende beslutningen KrF må ta, og har derfor ikke behov for å rådgi dem i offentligheten.

Les mer om Listhaug-bråket:

Valgforsker: Feller KrF Listhaug, blir trolig Støre statsminister

– Listhaug ville fått sparken i en vanlig regjering

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico
Siste nytt
22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico
Populært