Meny

Mannen som startet Listhaug-rabalderet: – Støre har gått for langt

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim mener Arbeiderpartiet er ute etter å ta Sylvi Listhaug. – Skjerp deg, svarer Arbeiderpartiet.

– Støre aksepterer ikke en beklagelse. Det var en beklagelse opphøyd i åttende grad. De kjører likevel på videre, og bryr seg ikke om beklagelsene. Da har de gått altfor langt, sier Frp-politikeren til ABC Nyheter.

Tirsdag stemmer Stortinget over et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, som Rødt først fremmet. Etter det har Sp, MDG, Ap og SV sluttet seg til forslaget.

KrF sitter nå med all makt over Listhaugs fremtid.

– Kan du forstå at en beklagelse ikke alltid holder, Engen-Helgheim?

– I denne saken har de fått beklagelse fra statsministeren, fra regjeringen, fra meg og fra parlamentarisk leder. Selvsagt skulle det vært mer enn nok.

Det var Engen-Helgheim som først brukte formuleringen «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Det skjedde dagen før Listhaug publiserte det omstridte Facebook-innlegget.

Se video: Derfor kan det bli regjeringskrise.

– Ute etter å ta Listhaug

Engen-Helgheim mener Arbeiderpartiet i lengre tid har angrepet Listhaug.

– I enkelte saker hvor vi har hatt helt normale politiske utspill, så mener de det er et koordinert angrep på Arbeiderpartiet. Det er å dra dette for langt. Det begynner å virke som de forsøker å bringe politikere til taushet.

Frp-politikeren mener Arbeiderpartiet er ute etter å ta Listhaug.

– De har ved flere anledninger kritisert Listhaug urimelig. Et eksempel er når Støre sier etter Sylvis valgkamp-besøk i Sverige at «Sylvi var ute etter å skremme». Det Listhaug sa i Sverige var helt rett.

Samtidig retter han kraftig kritikk mot Støre etter Støres tale til Ap-landsstyret tirsdag.

– Vi har en justisminister som bevisst og kalkulert nører oppunder hatet som tok så mange liv 22. juli, og en kunnskapsminister som tror 22. juli er et spill, sa Støre.

– En statsminister som med et skuldertrekk viser sin feighet og lar høyrepopulistene i egne rekker holde på. Det har de siste dagene fått ofre fra Utøya til å gråte i sinne og reise seg i protest, sa han.

Les saken: Støre mener Listhaug bidrar til hat

– Mer alvorlig enn Listhaugs Facebook-post

Støres utspill er mer alvorlig enn Listhaugs Facebook-post, sier Helgheim.

– Det er verre å si at Frp helt bevisst nører opp under det hatet som førte til 22. juli. Både Støre og flere i Ap har sagt det en rekke ganger, noe som er mer alvorlig enn det som ble en spissformulert Facebook-melding av Listhaug som er blitt beklaget.

– Det hagler i kommentarfelt om at Frp har skyld i 22. juli. At Støre mener vi nører opp under det hatet, og gjør det helt bevisst, er meget grovt.

Ap: – Skjerp deg

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani mener Engen-Helgheim må skjerpe seg.

Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani (AP). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Skjerp deg. Jeg skjønner at du prøver å redde restene av ditt og Listhaug sitt skinn, men du vet veldig godt at denne situasjonen har dere hundre prosent klart å få til på egenhånd. At Arbeiderpartiet er offensive og har gode løsninger på å stoppe, straffe og bekjempe terrorisme burde være noe Frp ser positivt på, ikke blir skremt av. Men i stedet ser vi altså at Listhaug fullstendig miste gangsynet i sin iver etter å slå politisk mynt på et så viktig tema som terrorbekjempelse og nasjonens sikkerhet at hun legger ut denne Facebook-posten, sier Gharahkhani til ABC Nyheter.

Han er forundret over at Helgheim igjen går høyt på banen.

– I går la Helgheim seg paddeflat og beklaget alt. Parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, mener at Ap på ingen som helst måte bruker 22.-juli og uttrykte stor forståelse for Arbeiderpartiet og AUF sin reaksjon. Men nå, mindre enn 24 timer senere, er Helgheim "på’n igjen" med de samme tåpelige påstandene som han hadde i VG i går. Det ville være en fordel om Helgheim nå tok en litt roligere tone. Beklagelsen hans er ganske hul, sier Ap-politikeren.

Solberg: – Støre har gått for langt

Statsminister Erna Solberg (H) sier til VG at hun mener Støre med sitt mistillitsforlag mot Sylvi Listhaug (Frp) ikke handler i tråd med normal kutyme.

– Når det er gitt en uforbeholden unnskyldning, slik som har skjedd i denne saken, så burde det ha vært tilstrekkelig. Det er i tråd med normal kutyme, sier Solberg.

På kritikken fra Solberg, svarer Støre følgende:

– Denne saken er spesiell, og handler om reaksjon på uakseptable uttalelser og grove anklager fra en statsråd, rettet ikke bare mot Arbeiderpartiet, men mot stortingsflertallet. Beklagelsen fra Listhaug måtte hales ut av henne av en samlet opposisjon på Stortinget. En justisminister som må presses til en helt nødvendig erkjennelse i en så alvorlig sak kan vi ikke ha tillit til.

Siv Jensen: – Nå er det vel på tide å roe ned

ABC Nyheter har flere ganger forsøkt å få Frp-leder Siv Jensen i tale fredag.

I et innlegg på Facebook fredag kveld, mener Siv Jensen det er på tide å roe ned.

– Nå er det vel på tide å roe ned. Sylvi har gitt en uforbeholden unnskyldning. Hun er en solid statsråd som jobber for et trygt og sikkert Norge. Hun har min fulle tillit og jeg håper vi snart kan konsentrere oss om å styre landet, skriver Frp-lederen.

SE VIDEO: Her beklager Listhaug:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært