Meny

Valgforsker: Feller KrF Listhaug, blir trolig Støre statsminister

Se video: Derfor kan det bli regjeringskrise neste uke.

KrF er i klemma. Skal de sette fremtiden til Erna Solberg på spill eller frede justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

KrF sitter nå med all makt over Listhaugs fremtid, etter at det fredag formiddag ble klart at Sp vil stemme for et mistillitforslag tirsdag.

Mandag møtes landsstyre til partiet for å trekke en konklusjon.

Mistillitsforslaget mot Listhaug behandles i Stortinget tirsdag.

– Dette er en svært krevende og alvorlig sak som vi må drøfte grundig før vi tar en beslutning, sier Knut Arild Hareide i en kommentar fredag.

– KrF med veivalg

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, mener KrFs avgjørelse handler om mer enn Listhaugs fremtid.

– KrF er i en vanskelig situasjon. De har hele tiden pekt på at Erna Solberg er deres statsministerkandidat. Nå kan de ende med å felle Solberg, sier Bergh til ABC Nyheter.

MAKT I DE FOLDEDE HENDER: Knut Arild Hareide kaller inn KrFs landsstyre mandag for å avgjøre Sylvi Listhaugs fremtid. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Med et mistillitsforslag vil Solberg sannsynligvis kunngjøre at hele regjeringen vil gå. Det vil føre til at vi får en rødgrønn-regjering ledet av Jonas Gahr Støre. Det betyr at KrF også står overfor et veivalg. De må velge mellom en borgerlig regjering og en rødgrønn, sier Bergh og peker på at Solberg hele veien har uttrykt at hun har tillit til Listhaug.

– Dilemmaet er nå om Listhaug er så mislikt i KrF at de må velge bort en borgerlig regjering, som de ønsker, sier Bergh videre.

Derfor tør ikke Erna røre Sylvi

Valgforskeren tror ikke Erna Solberg vil fortsette i regjering hvis Listhaug blir tvunget til å gå av.

– Til nå har Solbergs taktikk vært å gi Fremskrittspartiet et bredt spillerom. At hun nå vil sette hardt mot hardt og gå videre uten Listhaug tror jeg ikke vil skje.

– Listhaugs posisjon i Fremskrittspartiet gjør dette til en vanskelig sak. Hun har en veldig høy stjerne og er trolig deres neste leder. Jeg tror heller ikke Fremskrittspartiet ønsker å regjere videre uten Listhaug, sier Bergh.

Statsviter: Vil Erna sikre seg må hun fjerne Listhaug før tirsdag

Dersom statsministeren vil unngå regjeringskrise på tirsdag, må hun enten kvitte seg med justisministeren før tirsdag eller hindre at mistillitsforslag får flertall.

Det forklarer professor emeritus Trond Nordby ved Universitetet i Oslo overfor ABC Nyheter.

– Det er ikke mulig å felle kun en minister gjennom mistillitsvotum. Enten vil statsministeren stille seg bak og da må hele regjeringen gå av, eller så blir statsråden skiftet ut før forslaget kommer opp til votering, sier statsviteren til ABC Nyheter.

– Betyr det i praksis at Listhaug må fjernes før tirsdag, hvis statsministeren skal være sikker på at hun kan fortsette å regjere?

– Ja. Slik praksisen har vært så må Erna Solberg foreta seg noe før tirsdag. Går mistillitsforslaget gjennom tirsdag betyr det at hele regjeringen må gå, sier Nordby.

Selv om grunnloven sier mistillitsforslaget kan rettes mot regjeringen eller enkelte medlemmer av den, så er det altså kutyme, eller vanlig praksis, at hele regjeringen står last og brast med statsråden det gjelder, skriver NTB som først snakket med Nordby.

Taus Siv Jensen

ABC Nyheter har spurt Siv Jensen om det er aktuelt å fortsette i regjering uten Sylvi Listhaug.

Jensen har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser.

– Det er lov å gjøre feil, også i politikken. Knapt noen har lagt seg mer paddeflat enn det Sylvi gjorde i dag. Og da synes jeg det er på tide å gå videre, sa Jensen til VG torsdag.

Ingen i Fremskrittspartiet ABC Nyheter har snakket med anser det som aktuelt å fortsette i regjering hvis Listhaug må gå.

Listhaug i Stortinget torsdag: – Jeg ber om unnskyldning

Taus Erna Solberg

ABC Nyheter har forsøkt å få Erna Solberg til å kommentere hvordan regjeringen vil forholde seg til et Storting som ikke lenger har tillit til Sylvi Listhaug.

Statsministerens kontor har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser.

I en kort kommentar til TV 2 sier Solberg at hun fremdeles har tillit til Listhaug.

Til NTB sier Solberg at spørsmålet om hvordan regjeringen håndterer mistillitsforslag, kun vil bli besvart i Stortinget.

Dermed tyder det meste på at statsministeren – godt sekundert av Frp-leder Siv Jensen – vil sette hardt mot hardt dersom Listhaug må gå.

SE VIDEO: Listhaug beklaget til de som følte seg såret

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært