Meny

DN: Listhaug trosset Solbergs plan - igjen

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ga en uforbeholden unnskyldning i Stortinget, torsdag. Saken gjelder Facebook-innlegget der hun hevder Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Først lyttet ikke Sylvi Listhaug til statsminister Erna Solbergs råd om å slette Facebook-innlegget. Onsdag kveld skrev Solberg og Siv Jensen en tekst som Listhaug skulle fremføre. Men i siste sekund endret Listhaug teksten.

Det avslører Dagens Næringsliv.

Sylvi Listhaug (Frp) måtte torsdag unnskylde seg for Facebook-innlegget der hun anklager Arbeiderpartiet for at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Til slutt hadde Listhaug sagt unnskyld totalt åtte ganger.

SE VIDEO: Her beklager Listhaug

DN: Endret på teksten

Listhaugs skjerpede unnskyldning kom etter at en samlet opposisjon med Ap-leder Jonas Gahr Støre i spissen først hadde slått fast at den opprinnelige beklagelsen ikke holdt mål.

– Jeg vil si unnskyld til dem som føler seg såret av kommunikasjonen i denne saken, sa Listhaug første gang hun entret talerstolen.

Etter å ha blitt drevet fra skanse til skanse underveis endte den kontroversielle Frp-statsråden med å bøye nakken helt og fullstendig.

– Jeg vil unnskylde kommunikasjonen i denne saken fordi den har såret personer som har opplevd den grusomme terroren 22. juli. Og med det håper jeg, president, at man tror meg på at jeg faktisk mener det fra dypest i mitt hjerte, sa Listhaug.

ABC Nyheter er kjent med at den første beklagelsen fra Listhaug ble sett på som altfor vag av politikere i Høyre.

Ifølge Dagens Næringsliv (DN) skal den første unnskyldningen fra Listhaug ikke ha hatt den samme ordlyden som det var blitt avtalt i et møte i statsministerboligen onsdag.

Avtalen var at hun skulle gi en uforbeholden unnskyldning, ifølge DN.

Avisen skriver at regjeringspartienes parlamentariske ledere, partiledere, Jan Tore Sanner, Sylvi Listhaug, Listhaugs rådgiver Espen Teigen og statsministerens nærmeste medarbeidere utarbeidet budskapet justisministeren skulle formidle til Stortinget.

Dermed er det andre gang Sylvi Listhaug trosser Solbergs råd.

Aktuelt: – Frp forteller den samme historien som Breivik

– Nektet å høre på Solbergs råd lørdag

Ifølge Dagens Næringsliv skal Erna Solberg allerede lørdag ha bedt justisminister Sylvi Listhaug slette det omstridt Facebook-innlegget.

Men innlegget ble først fjernet da Listhaug onsdag ble gjort oppmerksom på at hun ikke har rettigheter til bildet.

– Jeg kommenterer ikke spekulasjoner i saker med anonyme kilder, og jeg kjenner meg ikke igjen i alt som står der. Jeg vil ikke opplyse om alt jeg snakker med mine statsråder om, sa Solberg under en pressekonferanse onsdag kveld.

Kommentator: – En ydmykelse av Erna

– En historisk ydmykelse av Erna Solberg, sier Aftenpostens Trine Eilertsen.

– Listhaug undergraver sin egen statsminister, skriver kollega i Aftenposten, Harald Stanghelle.

– Ernas største ydmykelse, skrev VG-kommentator Frithjof Jacobsen onsdag.

– Listhaug er neppe særlig redd for Solberg heller, hun vet at ingen i dag våger å fjerne henne fra regjeringen, og gjør derfor som hun vil i kommunikasjonen med egne velgere, fortsatte han.

Solberg ville på onsdagens pressekonferanse ikke kommentere om hun føler det er flaut å rydde opp etter Listhaug.

Terrorbalanse

Dagsavisens politiske kommentator Arne Strand mener Listhaug ble filleristet i Stortinget torsdag, og sier statsrådens første beklagelse fra talerstolen er en «politisk sleip måte å vri seg unna på». Han mener noen må ha gitt henne beskjed om å skjerpe seg, men fastslår at hun heller ikke i sitt neste innlegg unnskyldte innholdet i den famøse Facebook-meldingen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sammen med journalist Arne Strand (tv) p. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Justisministeren gikk ikke tilbake på sin uhyrlige påstand om at Ap setter terroristenes rettigheter foran landets sikkerhet. Den nye unnskyldningen gjorde hennes sak bare enda verre. Sylvi Listhaug forsøkte seg med et tredje innlegg, uten at det gjorde hennes sak noe bedre, skriver Strand.

Han sier Listhaug ville fått sparken i en normal regjering, men at Solberg-regjeringen ikke er normal.

– I regjeringen eksisterer det en terrorbalanse mellom Høyre og Frp. Statsminister Erna Solberg er for svak til å ta opp kampen med regjeringens to sterke damer, Sylvi Listhaug og Siv Jensen. Hvis Solberg fjerner Sylvi Listhaug, faller regjeringen sammen.

Siv Jensen: Har tillit til Listhaug

Frp-leder og finansminister Siv Jensen støtter justisminister Sylvi Listhaugs beklagelse, og sier hun fortsatt har tillit til henne.

– Det er lov å gjøre feil, også i politikken. Knapt noen har lagt seg mer paddeflat enn det Sylvi gjorde i dag. Og da synes jeg det er på tide å gå videre, sier Jensen til VG.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Siv Jensens pressesekretær som viser til uttalelsene i VG.

Siv Jensen la tirsdag ut et innlegg på Facebook hvor hun støttet Listhaug.

– Det gjorde jeg fordi jeg opplevde at hennes melding kom galt ut. Det skjedde med et bakteppe; både en debatt på Stortinget om regjeringens forslag knyttet til fremmedkrigere og hvor filmen om Utøya kom. Det ble en feil setting. Samtidig understreket at terrorbekjempelse er en viktig sak som vi må snakke om, sier Jensen til VG.

SE VIDEO: Frp: – Hensynet til å beskytte oss mot terror, må komme først

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært