Ap og SV vil stemme for mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ga en uforbeholden unnskyldning i Stortinget, torsdag. Saken gjelder Facebook-innlegget der hun hevder Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet.
Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ga en uforbeholden unnskyldning i Stortinget, torsdag. Saken gjelder Facebook-innlegget der hun hevder Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Både SV og Arbeiderpartiets stortingsgruppe har besluttet å stemme for Rødts mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Nå avgjør Sp og KrF Listhaugs fremtid. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Etter dagens runder i stortingssalen så har Arbeiderpartiets stortingsgruppe konkludert med at vi vil stemme for et mistillitsforslag mot justisministeren, sier Ap-lederen til NTB.

– Det var ikke vår hensikt med møtene i Stortinget i dag å lande på den konklusjonen. Vi sluttet opp om den sterke kritikken som en samlet opposisjon fremmer. Etter å ha lyttet til Listhaug i dag, tar vi unnskyldningen til etterretning, men kan ikke avstå fra å stemme for et mistillitsforslag når det er fremmet, sier Støre.

Partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Hun har i seks dager holdt fast ved at Ap er mer opptatt av rettssikkerheten til terrorister enn rikets sikkerhet, tilføyer han.

Bakteppet er Facebook-innlegget hvor Listhaug hevder at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Meldingen ble publisert fredag klokken 08:35.

Etter det har Listhaug og Frp nektet å beklage, men torsdag kom unnskyldnigen fra Listhaug.

Onsdag kveld beklaget statsminister Erna Solberg på vegne av Sylvi Listhaug.

SV: – Etter dagens opptreden mener vi det er nødvendig

Ap-leder Støre sier han har informert de andre opposisjonspartiene om partigruppas beslutning.

Sosialistisk Venstrepartis leder Audun Lysbakken oppgir at de også vil stille seg bak mistillitsforslaget.

– SV vil støtte mistillitsforslaget mot Listhaug. Etter dagens opptreden av Listhaug i Stortinget mener vi at det er nødvendig, sier partileder Audun Lysbakken i en pressemelding.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Etter dagens møte i Stortinget tippet Støre i favør av å stille mistillit.

Kommentar: Fenomenet Sylvi Listhaug

Hareide: – Tilliten er svekket

I likhet med Senterpartiet har ikke KrF formelt tatt stilling til spørsmålet om mistillit. Men etter det ABC Nyheter erfarer vil KrF neppe stemme for mistillitsforslaget.

Ap, SV og Rødt trenger både Sp og KrF for at mistillitsforslaget skal få flertall.

KrF- leder Knut Arild Hareide uttaler seg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KrF- leder Knut Arild Hareide uttaler seg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg må nok innrømme at Sylvi Listhaug svekket tilliten, også med måten hun opptrådte på i dag. Ja, det kom til slutt en uforbeholden unnskyldning, men det tok lang tid, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

KrF-lederen mener det tok altfor lang tid før Listhaug kom med en uforbeholden unnskyldning.

– Men det som tok veldig lang tid, var at hun forsto at de har blitt såra på bakgrunn av det innholdet som hun la ut i sin Facebook-oppdatering forrige fredag. Derfor ble de mange ordene med unnskyld ikke et reelt innhold, før hun til slutt ga en uforbeholden unnskyldning, sier han.

KrF skal innen tirsdag ta stilling til om Listhaug har tillit.

MDG støtter forslaget

Miljøpartiet De Grønne har kommet til samme konklusjon som SV og Ap.

– Nå håper vi resten av opposisjonspartiene samler seg bak mistillitsforslaget. Det er trolig KrF som blir avgjørende også i denne saken. Nå må de velge hvilken side av historien de plasserer seg på, sier MDGs Per Espen Stoknes.

Får kritikk

Justisministeren ble torsdag møtt med den sterkeste kritikk som Stortinget kan uttrykke uten å i realiteten avsette henne ved å uttrykke mistillit.

Hele opposisjonen stiller seg bak det såkalte daddelforslaget, som vil bli vedtatt senere torsdag. Det slår fast at Listhaug offentlig har framsatt «uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge.»

Men før Stortinget torsdag kom så langt måtte justisministeren fire ganger opp på talerstolen for å beklage den famøse Facebook-posten om Ap og terroristers rettigheter. Det kan ha berget henne fra mistillit så vel som statsministeren fra regjeringskrise.

Dramatisk

Etter å ha blitt drevet fra skanse til skanse underveis endte den kontroversielle Frp-statsråden med å bøye nakken helt og fullstendig.

– Jeg burde ikke lagt ut dette innlegget, og jeg vil bidra til en saklig debatt i framtida. Jeg vil unnskylde kommunikasjonen i denne saken fordi den har såret personer som har opplevd den grusomme terroren 22. juli, sa hun i et innlegg mot slutten av debatten.

Helt avslutningsvis kom Listhaug også med et løfte om bot og bedring:

– Jeg vil være varsom med å legge ut sånne type utspill på min Facebook-side framover og vil bidra til en ryddig debatt.

SE VIDEO: Listhaug beklaget til de som følte seg såret

Holdt ikke mål

Listhaugs skjerpede unnskyldning kom etter at en samlet opposisjon med Ap-leder Jonas Gahr Støre i spissen først hadde slått fast at den opprinnelige beklagelsen ikke holdt mål.

Også Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim måtte stå skolerett og beklage uttalelser på egen Facebook-vegg.

– Jeg har beklaget at det er postet meldinger på min Facebook-vegg – av meg – som ikke var riktig. Arbeiderpartiet setter på ingen måte nasjonens sikkerhet i fare, sa Helgheim.

Hva slags kontakt det måtte ha vært underveis i stortingsmøtet mellom Statsministerens kontor og Listhaug, er ikke kjent. Etter det NTB forstår var statsminister Erna Solberg (H) orientert om innholdet i Listhaugs opprinnelige beklagelse, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Støre mener uansett at inntrykket som etterlates, er at beklagelsene fra Listhaug ble framført under betydelig press.

– Unnskyldningen som vi burde fått forrige lørdag kom nå på slutten, men hele mellomspillet svekker kvaliteten i den, sier han.

Bakgrunn: Listhaug: – Jeg ber om unnskyldning

Direkte: Valg av ny president og Listhaug-refs preger stortingsmøtet

Aktuelt: Utøya-overlevende: – Det er nok nå. Slik går det ikke an å styre et land

Personvernpolicy