Listhaug-bråket:

Solberg beklager på vegne av regjeringen

Statsminister Erna Solberg (H) (midten), Finansminister Siv Jensen (FrP) og Kulturminister Trine Skei Grande (V) (t.h.).
Statsminister Erna Solberg (H) (midten), Finansminister Siv Jensen (FrP) og Kulturminister Trine Skei Grande (V) (t.h.). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er et spesielt forhold til terror i Norge etter 22.juli. Det betyr at man må være ekstra varsom i diskusjon om terror. Det har vi ikke vært i denne saken, og det har vi lært av, sier Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter vet at det både i Venstre og Høyre har vært misnøye med Erna Solbergs håndtering i saken.

Solberg ba først Ap om å se seg selv i speilet, men har senere kritisert Listhaug.

Onsdag kveld beklager Erna Solberg innlegget på vegne av regjeringen.

Overfor Aftenposten sier statsministeren at hele regjeringen, inkludert Sylvi Listhaug, står bak unnskyldningene.

– Sylvi har lagt ut en status hvor hun sier tydelig at hun ikke hadde til hensikt å såre noen ved innlegget. Sylvi stiller seg bak det jeg sier. Og jeg har sagt at det innlegget var over grensen, sier statsministeren til avisen.

På en pressekonferanse onsdag kveld sier Solberg at hun har tillit til Listhaug.

– Jeg har tillit til Sylvi Listhaug. Hun er en god justisminister, og hun sier hun har lært av saken.

Solberg ville ikke kommentere om hun føler det er flaut å nå rydde opp etter Listhaug.

– Ernas største ydmykelse, skriver VG-kommentator Frithjof Jacobsen.

–Listhaug er neppe særlig redd for Solberg heller, hun vet at ingen i dag våger å fjerne henne fra regjeringen, og gjør derfor som hun vil i kommunikasjonen med egne velgere, skriver han videre.

Det har stormet rundt landets justisminister de siste dagene etter at hun la ut et bilde av væpnede menn og skrev «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet»

Listhaug tirsdag kveld: – Ville ikke såre

Tar selvkritikk

Solberg som har fått kritikk fra politiske motstandere og kommentatorer, sier hun også tar selvkritikk.

– Jeg ser jo at vi – og jeg- burde sette at utspillet som kobler Arbeiderpartiet og terror, har en helt annen dimensjon. Retorikken blir for tøff når man tillegger synspunkter og meninger til mange tillitsvalgte og medlemmer som er direkte rammet av terroren, sier Solberg.

SVs Kari Elisabeth Kaski er blant de som har vært kritiske til Solbergs opptreden.

– Det er alvorlig at statsministeren lar dette skje. At hun ikke setter Sylvi Listhaug på plass. I tillegg synes jeg at Solberg gjør seg skyldig i å ikke ta på alvor at hun har en oppgave å legge til rette for en samtale i landet som er avdempa, respektfull og god, sa Kaski til ABC Nyheter tirsdag.

Listhaug tirsdag kveld: – Ville ikke såre

Sanner vil beklage i Stortinget

Til Aftenposten sier Erna Solberg at Høyre-nestleder Jan Tore sanner vil fremføre en unnskyldning når Stortinget møtes torsdag.

KrF uttalte onsdag at de krever en beklagelse i Stortinget for innlegget og måten det er håndtert på.

Det er imidlertid ikke Listhaug selv KrF krever beklagelse fra, men kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) som har det formelle ansvaret for lovforslaget om å endre statsborgerskapsloven.

Nå kommer altså beklagelsen KrF etterlyste.

Jensen tok Listhaug i forsvar

Sent tirsdag kveld la Siv Jensen ut et Facebook-innlegg der hun sier tidspunktet for debatten om å frata fremmedkrigere det norske statsborgerskapet ble galt.

Finansminister Siv Jensen ankommer regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen ankommer regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hun mener Ap-leder Jonas Gahr Støre går «langt over streken for anstendig debatt» i hans reaksjon på det omstridte bildet Listhaug la ut med en tekst om at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

«Sylvis budskap har ingen sammenheng med 22. juli, og hun har selv sagt at dette ikke var hennes intensjon. (...) Det å mene at Sylvi la ut dette med overlegg er langt over streken. Hun har selvfølgelig ikke hatt et ønske om å såre overlevende og etterlatte etter Utøya-terroren», skrev finansminister og Frp-leder Jensen videre i innlegget sitt.

Listhaug nektet å høre på Erna

Ifølge Dagens Næringsliv skal Erna Solberg allerede lørdag ha bedt justisminister Sylvi Listhaug slette det omstridt Facebook-innlegget.

– Jeg kommenterer ikke spekulasjoner i DN, kjenner meg ikke igjen i alt som står der, sier Solberg under pressekonferansen onsdag kveld.

Listhaug nektet og fikk deretter nei fra Solberg til å uttale seg mer om saken.

Listhaug skal ha ønsket å forsvare seg, blant annet ved å stille i mandagens utgave av NRK-programmet Politisk Kvarter. Det skal Solberg ha motsatt seg.

Torsdag kommenterte Listhaug saken slik på sin Facebook-side:

Aktuelt: – Frp forteller den samme historien som Breivik

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden