Senterpartiet mener eldreministeren ikke vet hva som er jobben hennes

Statsråd Åse Michaelsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet.
Statsråd Åse Michaelsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kjersti Toppe (Sp) mener landets første eldreminister ikke engang selv vet hva ansvaret hennes er i regjeringen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror regjeringen vedtok ministerposten i en forhandlingssituasjon uten å egentlig ha avklart hva slags ansvarsområder ministeren skal ha, sier senterpartipolitikeren til ABC Nyheter.

Frps drømmeminister

Fremskrittspartiet har lenge ivret for at ansvaret knyttet til eldrepolitikk skal få en egen statsrådspost. I januar gikk Frp-drømmen i oppfyllelse, og Åse Michaelsen (Frp) ble landets første eldre- og folkehelseminister.

– Eldre lever lengre, er en ressurs for oss. De har hjulpet med å bygge opp landet og gitt oss mye rikdom. Denne ministerposten er rett og slett en god idé, sa Siv Jensen da Solberg II-regjeringen ble presentert.

Men Senterpartiets stortingsrepresentant, og medlem av helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe, forstår ikke hva som er eldre- og folkehelseministerens ansvarsområde.

– Det er uklart hva den nye eldre- og helseministeren har som ansvarsområde i regjeringen. På tross av at stortinget har spurt eldre- og folkehelseministeren direkte, skriver Toppe i et skriftlig spørsmål til Michaelsen.

Hevder eldreministeren ikke vet hva hun skal gjøre

Til ABC Nyheter sier Toppe at «ikke engang eldreministeren selv vet hva slags ansvar hun har».

Hun ber eldreministeren liste opp sitt konstitusjonelle ansvar.

Kjersti Toppe (Sp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kjersti Toppe (Sp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det meste er uklart. Vi som sitter på Stortinget må vite hva som er statsråden politiske ansvar. Michaelsen fikk spørsmål i tiltredelsesdebatten, da var svaret hennes helt ubegripelig. Hun klarte ikke selv å gjøre rede for hva som var hennes jobb i departementet. Det var ganske spesielt å høre på. Vi forholder oss til statsråden når vi skal stille spørsmål og holde de til ansvar for politiske vedtak, så her må regjeringen bestemme seg for hvilket ansvar eldre- og folkehelseministeren skal ha.

Toppe stiller blant annet spørsmål ved om eldreministeren har ansvar for hele kommunehelsetjenesten, eller bare med det som har med eldreomsorg å gjøre.

– Det er de eldre er som blir mest innlagt på sykehus, men jeg regner med at Høie har ansvar for sykehuset? Så hvor går grensen for hennes ansvar? spør Toppe.

– Hastevedtatt

Hun tror ministerposten ble «et hastevedtak» i en forhandlingssituasjon etter regjeringsenigheten.

– Jeg tror dette er kommet opp i en forhandlingssituasjon, også er det bare vedtatt uten at det er forberedt, eller et klart mål og og en klar mening bak det.

Hun minner om at Høyre ikke så behovet for en eldreminister før valget.

– Hele situasjonen er veldig spesiell, det fremstår som symbolikk. Det har gått noen uker siden tiltredelsen, og det er spesielt at de sender en eldreminister til Stortinget forrige onsdag uten at hun vet hva som er jobben hennes.

Toppe understreker at hun er positiv til at det er kommet en egen folkehelseminister.

– Så er jo spørsmålet om hva som er hennes rolle. Jeg håper hun får et koordinerende ansvar på tvers av departementet. Folkehelse er jo noe som skjer i for eksempel i skolen og når man driver arealplanlegging i kommunaldepartementet.

I en epost til ABC Nyheter svarer eldre- og folkehelseministeren slik på kritikken fra Senterpartiets Kjersti Toppe:

«Som det fremgår av Helse- og omsorgsdepartementets nettsider omfatter mitt konstitusjonelle ansvar kommunale omsorgstjenester, herunder helse- og omsorgstjenester i institusjon og i hjemmet, personlig assistanse herunder praktisk bistand, opplæring, støttekontakt og brukerstyrt personlig assistent (BPA), samt støtte til pårørende. Jeg er også ansvarlig for folkehelseområdet som omfatter blant annet helsefremmende og forebyggende arbeid både innen fysisk og psykisk helse, sosial ulikhet i helse, ernæring og mattrygghet, drikkevann, kosmetikk, alkohol-, narkotika- og tobakksforebygging, smittevern, strålevern og atomsikkerhet og miljørettet helsevern. Jeg har også etatsstyring av Strålevernet og Folkehelseinstituttet, og eierstyring av Vinmonopolet.»

SE VIDEO: – En blågrønn regjering

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært