Ap varsler strengere asylpolitikkAntirasistisk Senter: – Mennesker på flukt må betale prisen for Ap-krisen

SKUFFET OVER AP: Rune Berglund Steen er leder av Antirasistisk Senter.
SKUFFET OVER AP: Rune Berglund Steen er leder av Antirasistisk Senter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antirastisk Senter er skuffet over Arbeiderpartiets signaler om en strengere asylpolitikk. – Vi trenger ikke enda et høyreparti, sier SV. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne ensidig tøffe tilnærmingen er ikke den eneste løsningen. Det er bare den enkleste, og – pent sagt – den minst modige, sier leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, til ABC Nyheter.

– Vi er svært skuffet over dette utspillet fra Ap, fortsetter han.

I et intervju med ABC Nyheter fredag varslet nyvalgt innvandringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, at partiet vil stramme inn asylpolitikken.

– Jeg har hørt at noen mener vi ikke var til å kjenne igjen, men la meg derfor være tydelig på at vi ikke ønsker en liberalisering. Ap skal tørre å ta innvandringsdebatten, og velgerne skal vite hvor de har oss og vite hvilke linje vi har, sa Gharahkhani til ABC Nyheter.

Les hele intervjuet her: – Kan forstå at vi ikke var til å kjenne igjen

– Her nord er vi mest opptatt av egne kriser

– Dette er en krisetid for mennesker på flukt. Men som så ofte: Her nord er vi mest opptatt av egne kriser. Ap er opptatt av krisen i eget parti, og da kommer flyktningene i bakgrunnen, sier Berglund Steen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter Arbeiderpartiets nest dårligste valg siden 1924, har partiet satt ned et eget utvalg som skal se på ny innvandringspolitikk.

Antirasistisk Senter liker dårlig signalene som kommer fra partiet.

– Ap har tydeligvis foretatt en strategisk vurdering i etterkant av valget, og den strategiske vurderingen er - som så ofte før - at mennesker på flukt må betale prisen. Ap velger å videreføre den tilnærmingen de stort sett har valgt, nemlig en strenghetskonkurranse med FrP, og egne tilløp til populisme, sier Berglund Steen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aps nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani sier at de skal tørre å ta debatten. Hvor mye mot krever det egentlig å bli enda tøffere mot mennesker på flukt? spør han.

– Skaper man bare legitimitet for en streng politikk

Berglund Steen fortstår ikke at Ap må legge seg på en strengere linje for at politikken skal få «legitimitet i folket».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det jeg ikke forstår, er hvorfor et sosialdemokratisk parti ikke tør å prøve ut en tilnærming hvor man simpelthen snakker ærlig om menneskene som kommer hit. En tilnærming hvor man faktisk legger vekt på å snakke om dem, om hvem de er og hva de har flyktet fra, ut fra en idé om at det norske folket har en vilje og en evne til å forstå.

– Når man alltid snakker strengt, skaper man bare legitimitet for en streng politikk. Hvis man ønsker en mer balansert politikk, en politikk med større innslag av reell rettferdighet for menneskene dette faktisk handler om, må man snakke på en måte som skaper legitimitet for en mer balansert politikk.

Les også: Siv Jensen åpner for å endre konvensjoner

Frykter for menneskerettighetene

Han minner om at menneskerettighetene er under press.

– Menneskerettighetene – og spesielt de delene av menneskerettighetene som verner flyktninger – er under økende press. Standardene reduseres stadig. Nå trenger vi først og fremst politikere som hegner om dem, ikke svekker dem, sier Berglund Steen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Norge er på helt feil spor.

– Direktøren i UDI, Frode Forfang, uttalte nylig at terskelen for å få asyl eller annen beskyttelse i Norge per i dag er høy, at norsk praksis gjennom flere år har gått i retning av minstekravet for de internasjonale konvensjonene, og at marginene nå er mindre enn før. Det er denne utviklingen Ap har bidratt til, og som Gharahkhani gjør det klart at de har tenkt å fortsette å bidra til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Se video: Støre: – Handler ikke bare om hva som er lurt, også hva som er rett)

Reagerer sterkt på uttalelse

I intervjuet med ABC Nyheter sa Gharahkhani at «den strenge linja Norge har hatt innvandringspolitikk er det Arbeiderpartiet som har lagt hovedlinjene for». Ap-politikeren trakk frem blant annet innføringen av midlertidige oppholdstillatelser for enslige mindreårige.

– Gharahkhani viser blant annet til at det var Ap som innførte midlertidig opphold for enslige mindreårige som om det var noe positivt. Få politiske tiltak har trolig gjort mer skade på barn og unge i en ekstremt sårbar situasjon enn dette tiltaket. Det er et tiltak til å gremmes av og fortviles over, ikke et tiltak å holde fram som et eksempel til etterfølgelse, sier lederen i Antirasistisk Senter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor kan ikke en politiker i Ap se velgerne inn i hvitøyet og si direkte at vi har sett at dette tiltaket ødelegger unge liv, og at vi ikke kan holde på slik? Tror man ikke at det norske folk har empati nok, sympati nok, evne til å forstå mennesker på flukt? Det er ikke bare å undervurdere folket. Det er å bidra til å gjøre folket mindre enn det er, og å la de lave forventningene forme offentligheten, fortsetter han

Tror ikke Ap får stilnet asylopprøret

Før valgkampen i 2017 var det sterke krefter som ønsket at partiet markerte avstand fra regjeringens asylpolitikk - spesielt i saken om «oktoberbarna».

Les: Støre prøver å stile Aps asylopprør

Artikkelen fortsetter under annonsen

Berlund Steen tror ikke uttalelsene fra Aps innvandringspolitiske talsperson vil føre til ro i Arbeiderpartiet.

– Det er ingen tvil om at mange i Ap ønsker det annerledes. Den harde linjen har ført til mye debatt internt i partiet. Det er ingen grunn til å tro at den debatten vil stilne nå, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV: Trenger ikke enda et høyreparti

SV-veteran og sterk kritiker av regjerings asylpolitikk, Karin Andersen, reagerer også på Arbeiderpartiets uttalelser.

– Jeg hører bare ord og diskusjon om ord. Fint at Ap ikke vil bruke stygge ord, men partiet burde ta mål av seg til noe mer enn å knive med Frp om å være strengest. Vi trenger ikke enda ett høyreparti. Vi trenger et sosialdemokrati som står i front og våger å holde menneskerettighetene i hevd og forsteke dem, sier Andersen til ABC Nyheter.

– Nå har Ap vært med på å strekke strikken både for regelverk og sikkerhetsvurderinger slik at FN-organer sier vi ikke oppfyller våre forpliktelser. Der skal ikke Norge være og der burde ikke Ap være, sier stortingsrepresentanten.

SV kommer ikke til å følge Ap, slår Andersen fast.

– SV kommer ikke til å løpe etter verken Ap eller Frp i disse sakene, men stå på den siviliserte verdens avtaler og ta kampen for god integrering. Det er nemlig mulig.

OPPGITT: Karin Andersen (SV) . Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
OPPGITT: Karin Andersen (SV) . Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter