Meny

Politiske motstandere glad for Listhaug-rokering, men:

– Alt tyder på at vi får se Listhaug i fri dressur på et felt som bør være vanskelig for Venstre


Video: Se onsdagens pressekonferanse om den utvidede regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sylvi Listhaug får mer makt i den nye regjeringen, men mister integreringsansvaret. – Venstre har landet, og de lander på Listhaug sitt lag, mener SV.

Frps omstridte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug får nye oppgaver. For Venstre har hun vært den mest problematiske statsråden i den forrige stortingsperioden.

Husker du? Abid Raja: – Vi må ikke la Trumper eller Listhauger splitte oss

I valgkampen ble Listhaug omtalt som «en populist» av Venstre-leder Trine Skei Grande.

Sylvi Listhaug får en sentral rolle i den nye regjeringen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Jeg ser at vi må samarbeide med noen på ytterkanten, men jeg tror Høyre, KrF og Venstre vil trekke dem i en riktig retning, sa Skei Grande til ABC Nyheter.

Nå blir Listhaug sjef i hele justisdepartementet, og blir justis- og innvandringsminister. Integreringsavdelingen flyttes ut av justisdepartementet.

Integrering legges inn under Kunnskapsdepartementet, hvor Høyre-nestleder Jan Tore Sanner blir statsråd.

Det har tidligere vært spekulert i om Venstre ville kreve at Listhaug får en mindre rolle i regjeringen.

Frp-kilder omtalte det som «uaktuelt» og «en medieskapt sak».

SV glad Listhaug mister integreringsansvaret

– Listhaug har aldri opptrådt som en integreringsminister. Hun er den mest splittende politikeren i vårt samfunn de siste fire årene, og konsekvent bidratt til å sette folk opp mot hverandre. Selv om hun nå flyttes fra integreringen, så tyder alt fremdeles på at vi får se Listhaug i fri dressur med stor definisjonsmakt på et felt som bør være vanskelig for Venstre at hun har ansvaret for, sier SVs fungerende partiledere, Kirsti Bergstø, til ABC Nyheter.

Hun mener Venstres uttalelser om avstand til Listhaug og Frp i valgkampen står igjen som en bløff.

Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø. Foto: NTB scanpix

– Vinge-Venstre har landet, og de lander på Listhaug sitt lag. Så når Venstre var fornærmet i valgkampen fordi det ble påpekt at Venstre var på Listhaug sitt lag, var det åpenbart et spill for galleriet. Når vi i tillegg ser at det ikke er en retningsendring innenfor asylpolitikken, viser det igjen Venstres vending.

At integreringsporteføljen blir en del av kunnskapdepartementet synes SV likevel er spesielt.

– Det er en spesiell prioritering, mange vil tenke at integrering passer bedre med kommunaldepartementet siden det først og fremst er kommunene som står for integreringsarbeidet. Så gjenstår det å se hva de har tenkt bak en sånn endring, men på integreringsfeltet er de fleste av områdene som er nevnt i plattformen allerede vedtak i Stortinget. Det tyder på at Venstre skal inn i regjering for å sikre at vedtak som allerede er gjort skal gjennomføres uten at de har hånda direkte på rattet.

Bergstø understreker at det ikke er statsrådene som er det viktigste.

– Nå fordeles posisjoner og struktur, men det mest avgjørende er politikken. Det er det politiske grunnlaget det er mest grunn til å advare mot, sier hun.

Allerede i sommer etterlyste SV en egen integreringsminister.

KrF fornøyd med skille

KrF-leder Knut-Arild Hareide gleder seg over at integreringen tas ut av justisdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide er positiv til at integreringspolitikken løftes ut av Justisdepartementet.

– Dette handler ikke om person for vår del, men om at innvandring og integrering står i motsetning til hverandre. Innvandring dreier seg i stor grad om å sikre kontroll ved grensene, mens integrering handler om å få ut potensialet som ligger i det enkelte menneske, sier Hareide til NTB.

Hareide har klare forventninger til en ny kurs fra regjeringen på flere områder når Venstre nå trer inn.

– Regjeringsplattformen er betydelig grønnere enn Sundvolden-erklæringen var. Spesielt når det gjelder klima- og miljøpolitikk, tror jeg Venstre vil sette et tydelig preg på regjeringen, sier han.

Husker du? Skei Grande: – Listhaug og Vedum er populister

Se video: Duket for blågrønn regjering

NOAS er positive

Generalsekretær Ann-Magritt Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er positiv til endringene.

NOAS har flere ganger i regjeringsperioden vært en av Listhaugs skarpeste kritikere.

– Sylvi Listhaug har jo ikke vært særlig interessert i integreringspolitikk allikevel. Og dette er jo noe som skjer ute i kommunene, som bør ses i sammenheng med utdanning, arbeidsliv og lokal utvikling, sier hun til NTB.

– Integrering er jo først og fremst relevant for mennesker som har lovlig opphold og skal bli i Norge, og sånn sett har det lite med justisfeltet å gjøre, tilføyer hun.

Listhaug om NOAS-kampanje: – Flaut at norske kjendiser er så navlebeskuende

Her er hele listen over Høyre/Frp/Venstre-regjeringens statsråder:

Den utvidede blågrønne regjeringen har 20 statsråder, én mer enn tidligere.

Statsminister: Erna Solberg (H), fortsetter.

* finansminister: Siv Jensen (Frp), fortsetter.

* kulturminister: Trine Skei Grande (V), ny.

* Klima- og miljøminister: Ola Elvestuen (V), ny.

* Høyere utdanning og forskningsminister: Iselin Nybø (V), ny, gjenopprettet statsrådspost.

* Eldreminister: Åse Michaelsen (Frp), ny, nyopprettet statsrådspost.

* Bistands- og utviklingsminister: Nikolai Astrup (H), ny, gjenopprettet statsrådspost.

* Justis- og innvandringsminister: Sylvi Listhaug (Frp), nytt ansvarsområde, men får med sin gamle portefølje som innvandringsminister videre.

* Barne- og likestillingsminister: Linda Hofstad Helleland (H), har fått nytt departement.

* Kunnskapsminister: Jan Tore Sanner (H), har fått nytt departement, som overtar integreringsfeltet.

* Kommunal- og moderniseringsminister: Monica Mæland (H), har fått nytt departement.

* næringsminister: Torbjørn Røe Isaksen (H), har fått nytt departement.

* utenriksminister: Ine Eriksen Søreide (H), fortsetter.

* forsvarsminister: Frank Bakke-Jensen (H), fortsetter.

* helseminister: Bent Høie (H), fortsetter.

* samferdselsminister: Ketil Solvik-Olsen (Frp), fortsetter.

* Arbeids- og sosialminister: Anniken Hauglie (H), fortsetter.

* Landbruks- og matminister: Jon Georg Dale (Frp), fortsetter.

* fiskeriminister: Per Sandberg (Frp), fortsetter.

* Olje- og energiminister: Terje Søviknes (Frp), fortsetter.

Disse går ut av regjeringen:

* Marit Berger Røsland (H), Per-Willy Amundsen (Frp), Vidar Helgesen (H) og Solveig Horne (Frp) går ut av regjeringen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:45 En person omkom i trafikkulykke i Moss02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport
Siste nytt
02:45NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Moss02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport
Populært