Meny

Politiske motstandere glad for Listhaug-rokering, men:

– Alt tyder på at vi får se Listhaug i fri dressur på et felt som bør være vanskelig for Venstre


Video: Se onsdagens pressekonferanse om den utvidede regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sylvi Listhaug får mer makt i den nye regjeringen, men mister integreringsansvaret. – Venstre har landet, og de lander på Listhaug sitt lag, mener SV.

Frps omstridte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug får nye oppgaver. For Venstre har hun vært den mest problematiske statsråden i den forrige stortingsperioden.

Husker du? Abid Raja: – Vi må ikke la Trumper eller Listhauger splitte oss

I valgkampen ble Listhaug omtalt som «en populist» av Venstre-leder Trine Skei Grande.

Sylvi Listhaug får en sentral rolle i den nye regjeringen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Jeg ser at vi må samarbeide med noen på ytterkanten, men jeg tror Høyre, KrF og Venstre vil trekke dem i en riktig retning, sa Skei Grande til ABC Nyheter.

Nå blir Listhaug sjef i hele justisdepartementet, og blir justis- og innvandringsminister. Integreringsavdelingen flyttes ut av justisdepartementet.

Integrering legges inn under Kunnskapsdepartementet, hvor Høyre-nestleder Jan Tore Sanner blir statsråd.

Det har tidligere vært spekulert i om Venstre ville kreve at Listhaug får en mindre rolle i regjeringen.

Frp-kilder omtalte det som «uaktuelt» og «en medieskapt sak».

SV glad Listhaug mister integreringsansvaret

– Listhaug har aldri opptrådt som en integreringsminister. Hun er den mest splittende politikeren i vårt samfunn de siste fire årene, og konsekvent bidratt til å sette folk opp mot hverandre. Selv om hun nå flyttes fra integreringen, så tyder alt fremdeles på at vi får se Listhaug i fri dressur med stor definisjonsmakt på et felt som bør være vanskelig for Venstre at hun har ansvaret for, sier SVs fungerende partiledere, Kirsti Bergstø, til ABC Nyheter.

Hun mener Venstres uttalelser om avstand til Listhaug og Frp i valgkampen står igjen som en bløff.

Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø. Foto: NTB scanpix

– Vinge-Venstre har landet, og de lander på Listhaug sitt lag. Så når Venstre var fornærmet i valgkampen fordi det ble påpekt at Venstre var på Listhaug sitt lag, var det åpenbart et spill for galleriet. Når vi i tillegg ser at det ikke er en retningsendring innenfor asylpolitikken, viser det igjen Venstres vending.

At integreringsporteføljen blir en del av kunnskapdepartementet synes SV likevel er spesielt.

– Det er en spesiell prioritering, mange vil tenke at integrering passer bedre med kommunaldepartementet siden det først og fremst er kommunene som står for integreringsarbeidet. Så gjenstår det å se hva de har tenkt bak en sånn endring, men på integreringsfeltet er de fleste av områdene som er nevnt i plattformen allerede vedtak i Stortinget. Det tyder på at Venstre skal inn i regjering for å sikre at vedtak som allerede er gjort skal gjennomføres uten at de har hånda direkte på rattet.

Bergstø understreker at det ikke er statsrådene som er det viktigste.

– Nå fordeles posisjoner og struktur, men det mest avgjørende er politikken. Det er det politiske grunnlaget det er mest grunn til å advare mot, sier hun.

Allerede i sommer etterlyste SV en egen integreringsminister.

KrF fornøyd med skille

KrF-leder Knut-Arild Hareide gleder seg over at integreringen tas ut av justisdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide er positiv til at integreringspolitikken løftes ut av Justisdepartementet.

– Dette handler ikke om person for vår del, men om at innvandring og integrering står i motsetning til hverandre. Innvandring dreier seg i stor grad om å sikre kontroll ved grensene, mens integrering handler om å få ut potensialet som ligger i det enkelte menneske, sier Hareide til NTB.

Hareide har klare forventninger til en ny kurs fra regjeringen på flere områder når Venstre nå trer inn.

– Regjeringsplattformen er betydelig grønnere enn Sundvolden-erklæringen var. Spesielt når det gjelder klima- og miljøpolitikk, tror jeg Venstre vil sette et tydelig preg på regjeringen, sier han.

Husker du? Skei Grande: – Listhaug og Vedum er populister

Se video: Duket for blågrønn regjering

NOAS er positive

Generalsekretær Ann-Magritt Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er positiv til endringene.

NOAS har flere ganger i regjeringsperioden vært en av Listhaugs skarpeste kritikere.

– Sylvi Listhaug har jo ikke vært særlig interessert i integreringspolitikk allikevel. Og dette er jo noe som skjer ute i kommunene, som bør ses i sammenheng med utdanning, arbeidsliv og lokal utvikling, sier hun til NTB.

– Integrering er jo først og fremst relevant for mennesker som har lovlig opphold og skal bli i Norge, og sånn sett har det lite med justisfeltet å gjøre, tilføyer hun.

Listhaug om NOAS-kampanje: – Flaut at norske kjendiser er så navlebeskuende

Her er hele listen over Høyre/Frp/Venstre-regjeringens statsråder:

Den utvidede blågrønne regjeringen har 20 statsråder, én mer enn tidligere.

Statsminister: Erna Solberg (H), fortsetter.

* finansminister: Siv Jensen (Frp), fortsetter.

* kulturminister: Trine Skei Grande (V), ny.

* Klima- og miljøminister: Ola Elvestuen (V), ny.

* Høyere utdanning og forskningsminister: Iselin Nybø (V), ny, gjenopprettet statsrådspost.

* Eldreminister: Åse Michaelsen (Frp), ny, nyopprettet statsrådspost.

* Bistands- og utviklingsminister: Nikolai Astrup (H), ny, gjenopprettet statsrådspost.

* Justis- og innvandringsminister: Sylvi Listhaug (Frp), nytt ansvarsområde, men får med sin gamle portefølje som innvandringsminister videre.

* Barne- og likestillingsminister: Linda Hofstad Helleland (H), har fått nytt departement.

* Kunnskapsminister: Jan Tore Sanner (H), har fått nytt departement, som overtar integreringsfeltet.

* Kommunal- og moderniseringsminister: Monica Mæland (H), har fått nytt departement.

* næringsminister: Torbjørn Røe Isaksen (H), har fått nytt departement.

* utenriksminister: Ine Eriksen Søreide (H), fortsetter.

* forsvarsminister: Frank Bakke-Jensen (H), fortsetter.

* helseminister: Bent Høie (H), fortsetter.

* samferdselsminister: Ketil Solvik-Olsen (Frp), fortsetter.

* Arbeids- og sosialminister: Anniken Hauglie (H), fortsetter.

* Landbruks- og matminister: Jon Georg Dale (Frp), fortsetter.

* fiskeriminister: Per Sandberg (Frp), fortsetter.

* Olje- og energiminister: Terje Søviknes (Frp), fortsetter.

Disse går ut av regjeringen:

* Marit Berger Røsland (H), Per-Willy Amundsen (Frp), Vidar Helgesen (H) og Solveig Horne (Frp) går ut av regjeringen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Märtha og kjæresten starter foredragsturné12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria05:50 Dette skjer i dag05:40 Dette skjedde i natt04:44 På stedet hvil for Halvorsen og Laengen i Tour of California03:58 Salget av frossenpizza øker
Siste nytt
14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgeMärtha og kjæresten starter foredragsturné12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeDette skjedde i natt04:44SportPå stedet hvil for Halvorsen og Laengen i Tour of California03:58NorgeSalget av frossenpizza øker
Populært