#VALG2017Lysbakken til angrep på Listhaugs integreringsjobb

SV-leder Audun Lysbakken vil ha integrering på dagsordenen i valget.
SV-leder Audun Lysbakken vil ha integrering på dagsordenen i valget. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen har «sauset sammen» debatten om integrering og innvandring. En egen integreringsminister kan bli løsningen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere bydeler på Oslo øst, som er har stor innvandrertetthet, har det vært en økning i gjengkriminaliteten og bruk av vold.

FAU-leder i Søndre Norstrand, Lise Ones, sa tirsdag til ABC Nyheter at hun savner en nasjonal debatt om integrering.

– Man snakker om hvor mange som skal inn i landet, men diskusjonen stopper nærmest der. Det skaffer kanskje ikke så mange velgere å snakke om integrering, men for oss som bor her er det helt avgjørende, sa Ones.

SV-leder Audun Lysbakken, som selv bor på Holmlia, deler FAU-lederens synspunkt, og synes debatten om innvandring i Norge «utelukkende handler om hvor mange som skal få komme, på bekostning av integrering».

Les også: FAU-leder om Homlia: – Det er to verdener i en og samme by

– Sauset sammen

Da jeg var inkluderingsminister i 2009, skilte vi innvandring og integrering. Det var viktig for SV og et helt bevisst fordi vi mente at integrering fortjener sin egen debatt. Det har den blå regjeringen gjort om, og ikke overraskende har debatten om innvandring og integrering blitt «sauset» sammen til en ting. Jeg tror det er veldig dumt, fordi integreringsdebatten handler om hvordan vi sammen skal skape et godt samfunn. Debatten om hvor mange som skal få komme til Norge, er en helt annen debatt, sier Lysbakken til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis SV kommer inn i regjering, er en egen integreringsminister noe dere vil jobbe for?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det var en god løsning sist, men så har jeg gjort det litt til et prinsipp at man ikke skal diskutere posisjoner fordi det er politikk som er viktig nå. Men jeg mener at vi i hvert fall trenger at integreringsdebatten handler mye mer om å utjevne forskjeller enn innvandringspolitikk. Det er høyresiden kronisk uinteressert i, fordi de er tjent med en debatt hvor alt dette er sauset sammen.

Les Lysbakkens personlige historie: Min mor var plutselig alene med to barn

Kutt-liste

Lysbakken mener regjeringen har kuttet tilbud som føret til svekket integrering. Onsdag gikk han hardt ut mot regjeringens fokus på innvandring som et problem. Nå lanserer han en liste som SV mener beviser at regjeringen har nedprioritert integrering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er Lysbakkens liste med kutt han mener har svekket integreringen:

1. Kutt i norsk opplæringen på asylmottak fra 250 til 175 timer. Regjeringen ønsket også å kutte mer for å «bruk» timene på et folkeskikkskurs, men flertallet mente at de må komme i tillegg.

2. Mindre til områdesatsninger som Groruddalssatsningen og Oslo Sør-satsningen: I statsbudsjettet for 2015 så var de samlede statlige tilskuddene på over 100 millioner. Avtalen gav en forpliktelse om minst 50 mill, men det har vært en overoppfyllelse. Det ble inngått ny avtale med start i 2017. I 2017 ble det bevilget 33,3 millioner kroner over ulike budsjetter for 2017. 10 millioner av disse ble hentet fra storbytilskuddet som er tilskudd til fem storbykommuner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Fjerne gratis halvdagsplass til barna i Groruddalen, og erstatte den med en ordning hvor det må søkes for hele landet og som vil kunne fungere som en fattigdomsfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Regjeringen avslutter forsøksordning med gratis AKS i Søndre- Nordstrand fra høsten 2017.

5. De som går på sosial hjelp får ikke lenger være med i Jobbsjansen – et arbeidstiltak for blant annet kvinner som har vanskelig for å komme i jobb:

6. Kutt i ytelser på asylmottak til familier som har flere enn fire barn.

Regjeringen avviser kritikken

Statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen (Frp), sier innvandring og integrering er to temaer som henger nøye sammen.

– Regjeringen har ikke «sauset sammen» integrering og innvandring. Det er to viktige temaer som henger nøye sammen. Hvor mange som kommer har mye å si for hvor godt vi kan lykkes med integreringen. Regjeringen har lagt frem en integreringsmelding med 69 tiltak som fikk bred tilslutning i stortinget. Et eksempel på nytenking er integreringsmottakene, som nå er i gang. Her har vi startet med integrering av asylsøkere som med stor sannsynlighet får opphold, sier Brein-Karlsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at det er nødvendig å ha en «helhetlig politikk».

– Det handler om å ta imot nye mennesker og bidra til at de blir en del av samfunnet vårt. Å utforme en helhetlig og tydelig politikk på begge disse feltene er den beste måten å sikre at vi lykkes med integreringen.

Les også: Listhaug til sjokkangrep på anerkjent muslimsk teolog