Meny

USA-ekspert: – Det verste karakterdrapet i moderne amerikansk historie

Hillary Clinton var en populær utenriksminister, men hun mistet støtten hos folket da presidentvalget i 2016 nærmet seg. Foto: AP
Ole O. Moen mener at Hillary Clinton ble utsatt for en systematisk svertekampanje før presidentvalget i 2016. Og selv om han er skamfull over Donald Trump, tror han at presidenten kan bli gjenvalgt.

– Hun var dronningen som skulle ta seieren i presidentvalget i 2008. Da skulle det være hennes tur, men Barack Obama ble president.

– Hun var USAs utenriksminister mellom 2009 og 2013. I denne perioden hadde hun aldri lavere enn 60 prosent støtte blant folket. Hun hadde 67 prosent støtte da hun gikk av. I 2015 hadde hun bare 41 prosent. Støtten hennes gikk voldsomt ned. Republikanerne hadde systematisk svertet henne. Dette er det verste karakterdrapet i moderne amerikansk historie. Ingen har vært utsatt for en større svertekampanje, sier professor i amerikansk historie, Ole O. Moen til ABC Nyheter.

– Trump kan bli gjenvalgt

Den 20. januar er det ett år siden Donald Trump ble innsatt som USAs president.

– Han har undergravd alle amerikanske verdier, slik jeg kjenner dem, på det groveste. Jeg har jobbet med USA på heltid i 42 år, og jeg har aldri vært så skamfull som nå, forteller Moen.

Fakta om Donald Trump

* USAs 45. president.

* Født i 1946 i Queens i New York.

* Gift med Melania Trump. Fem barn fra tre ekteskap.

* Studerte økonomi ved Wharton School of Business i Pennsylvania.

* Startet i selskapet til faren, eiendomsmagnaten Fred Trump. Bygde opp sin egen eiendomsvirksomhet og overtok etter hvert også farens. Eier også flyselskaper og kasinoer.

* Selskapene hans måtte refinansieres etter økonomiske problemer tidlig på 90-tallet.

* Er ifølge Forbes (2016) god for 4,5 milliarder dollar, drøyt 38 milliarder kroner. Er dermed USAs rikeste president noensinne.

* Var 2004-2015 produsent og vert for realityshowet «The Apprentice» på TV-kanalen NBC.

* Ingen politisk erfaring før han i 2015 kastet seg inn i den republikanske nominasjonskampen.

Washington Post har regnet seg frem til at Trump har snakket usant 2001 ganger det siste året. Det er 5,6 usannheter hver dag siden han ble president.

Professor og USA-ekspert Ole O. Moen. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

– Trump har hatt seks konkurser. Hans karriere er bygd på bløff, trusler og trakassering. I tillegg lyver han helt naturlig, han har et helt frittstående forhold til fakta og virkelighet. Jeg har aldri sett maken til oppførsel i politiske kretser.

– Jeg har sagt tidligere at Trump vil bli sittende som president i to år. I og med at valgsystemet er som det er, kan han faktisk bli gjenvalgt. Jeg har vondt for å tro det, men det er mulig. 7 av 8 av velgerne hans ved presidentvalget har sagt at de vil stemme på Trump igjen, sier Moen.

– Tillerson kan være på vei ut

Han omtaler USAs utenriksminister Rex Tillerson som «fullstendig amatør».

– Det har vært amatørenes inntogsmarsj i Washington. Tillerson har ikke greie på diplomati. Han er en forretningsmann. Innad er han veldig lite kommunikativ og ikke populær i det hele tatt. Det er heller ingen hemmelighet at han er på kant med Trump. Det har gått rykter i flere måneder om at Tillerson er på vei ut, forteller professoren overfor ABC Nyheter.

På et møte i forsvarsdepartementet i sommer skal Tillerson ha kalt Trump «a moron», oversatt til norsk «en idiot».

En rekke sentrale folk i Trump-administrasjonen skal ha vært til stede på møtet, ifølge den amerikanske nyhetskanalen NBC News som skal ha snakket med tre sentrale kilder.

– Den nye Hitler

I september talte Trump for første gang for FNs generalforsamling.

Talen vekket sterke reaksjoner.

Venezuelas president Nicolas Maduro ga Trump sitt eget kallenavn.

– Dette er aggresjon fra den nye Hitler av internasjonal politikk, Mr Donald Trump, uttalte han.

I FN-talen kalte han Nord-Koreas leder Kim Jong-un «rakettmannen» som er ute på et «selvmordsoppdrag».

– Det er på tide at Nord-Korea forstår at den eneste framtiden de har, er uten atomvåpen, sa Trump og slo fast at USA har styrken som skal til for å ødelegge Nord-Korea fullstendig. Hvis vi blir tvunget til å forsvare oss eller våre allierte, vil vi ikke ha noe annet valg enn å utslette Nord-Korea, sa 71-åringen.

Se talen i videovinduet under:

Populært