Historieprofessor: – Vi må forstå at Trump er en sjeldent farlig person

– Trump har allerede ødelagt masse, og han ødelegger fortsatt, mener Timothy Snyder, professor i historie ved Yale University i Connecticut.
– Trump har allerede ødelagt masse, og han ødelegger fortsatt, mener Timothy Snyder, professor i historie ved Yale University i Connecticut. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump har ikke bare svekket diplomatiet i hele verden, han har gjort USA katastrofalt mye svakere i resten av verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mener Timothy Snyder, professor i historie ved Yale University i New Haven i Connecticut. Han regnes som en av USAs ledende historikere, og har skrevet flere prisbelønte bøker om blant annet europeisk historie.

I et større intervju med VG snakker han om USAs president Donald Trump i lys av sin egen bok «Om Tyranni: 20 ting vi kan lære av det 20. århundre». Snyder trekker historiske paralleller til europeiske diktatorer og fremveksten av Hitler-Tyskland på 30-tallet.

– Hvis Trump hadde vært mer energisk, yngre og mer kompetent enn han er, ville han vært en enda større fare. Men jeg vil ikke avskrive ham helt av den årsaken. Han har allerede ødelagt masse, og han ødelegger fortsatt, sier historieprofessoren, og legger til:

– Vi må forstå at Trump er en sjeldent farlig person.

Les også: Obama om Trump: – Det er ondskapsfullt

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fascistiske trekk

Han mener Trump har et problematisk forhold til hva sannhet er, og at det i seg selv utgjør en fare for blant annet institusjoner, lover og regler. Timothy Snyder argumenterer videre for at USAs president har fascistiske trekk.

Timothy Snyder, historieprofessor ved Yale University, Connecticut Foto: Yale university USA
Timothy Snyder, historieprofessor ved Yale University, Connecticut Foto: Yale university USA

– Han har ikke alle talentene til en ideell fascistleder, men han er for eksempel en veldig god taler som vet hva folk vil høre. Hvis man spør meg om Trump er en narsissist svarer jeg ja, hvis man spør meg om han er psykopat sier jeg ok, og hvis man sier han er rasist, så er jeg enig i det også, sier Timothy Snyder til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 800.000 risikerer å bli kastet ut av USA

– Motiveres av å kunne ta hevn

I april intervjuet ABC Nyheter forfatteren Michael D'Antonio om den kritikerroste biografien om Donald Trump: «The thruth about Trump», som kom på norsk i 2016 med tittelen «Sannheten om Trump».

– Trump er følsom for fornærmelser mot egen person. Samtidig fortsetter han å provosere og oppfordrer bevisst til kritikk. Trump lar seg motivere av kritikk, han motiveres av å kunne ta hevn og han ønsker å motbevise kritikerne. Det driver ham. Det er en endeløs sirkel, ifølge D'Antonio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Trump er et speilbilde av tiden vi lever i, og illustrerer det med at mange søker oppmerksomhet på sosiale medier. Trump har i dag millioner av følgere på Twitter.

Les også: Trump: – Nord-Korea er en kjeltringnasjon

– Verdensmester i å få oppmerksomhet

– Trump er på en måte forut for sin tid. Trumps budskap er ham selv. På en måte er dette sjokkerende, men samtidig er det egentlig ikke det. Han er verdensmester i å få oppmerksomhet,

– Det som er fascinerende med hans personlighet og emosjonelle tilnærming til livet er ikke bare det at han uttrykker sinne og stadig gjør narr av folk for å såre dem, men at han bruker sitt temperament som motivasjon. Han er på en måte brensel for sitt eget kraftverk. Han blir opprørt, tar ting til seg og bruker det som brensel i det han gjør, påpeker Michael D'Antonio.

Han mener at Trump ikke tilnærmer seg politikk med et sett av verdier eller en filosofi utover «Make Amerika Great Again», men at han jager mål og forlanger belønning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Trump snakker for seg selv

Medisinsk tidsskrift: – Potensielt helseskadelig

I februar advarte det anerkjente tidsskriftet BMJ mot effekten av Trumps politikk, og viste til undertrykkelse av forskning og begrensning av kommunikasjon om vitenskapelige temaer.

– Trumps politikk på andre områder er også potensielt helseskadelig. Trump-administrasjonens politiske fremstøt risikerer frontkollisjon med vitenskapelige og medisinske miljøer, advarte redaktørene Jose Merino, Elizabeth Loder og Kamran Abbasi og Harvard-professor Ashish Jha i lederartikkelen.

De viste til at USA er en mektig nasjon med stor innflytelse på helsen til verdens befolkning, at landet er en av de viktigste finansieringskildene innen global helse, og bidrar med forskningskapasitet, innovativ teknologi, produkter og helsearbeidere.

– Om den makten og innflytelsen misbrukes, vil det skade forsøkene på å skape en sunnere, sterkere verden, som støtter kvinnehelse, fordømmer tortur og andre menneskerettighetsbrudd, behandler flyktninger og migranter med verdighet og gjestfrihet, og sikrer at alle mennesker, særlig de mest sårbare, har tilgang til helsehjelp av høy kvalitet, påpeker forfatterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Har mer tillit til Putin enn Trump

– Trump har narsissistiske trekk

I mars argumenterte psykologiprofessor Svenn Torgersen for at den amerikanske presidenten har narsissistiske karaktertrekk.

– Som leder for stort land med mye økonomisk, militær og politisk makt er det ikke bra. Det kan gå veldig dårlig for verden. Det blir ikke nødvendigvis katastrofe, men det er nok ikke så langt ifra, uttalte psykologiprofessoren til ABC Nyheter.

Han viser til at det mest typiske ved narsissime er egoisme.

– De føler at de har særrettigheter. De hever seg over loven, ikke nødvendigvis bryter loven, det kan jo føre til at de får problemer, men de føler seg ikke forpliktet av loven. Faren er at deres egoisme kan resultere i katastrofer, for dem selv, for andre og for virksomheten de driver, understreker han.

Les også: Tre av fire amerikanere stoler ikke på Trump