Venstre om Frp-samarbeid før valget: «Ekstremt lite sannsynlig»Trine Skei Grande nærmer seg regjeringsmakt: Derfor har partiet snudd

Partileder Trine Skei Grande holder tale under Venstres valgvake i Oslo.
Partileder Trine Skei Grande holder tale under Venstres valgvake i Oslo. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre hevdet hardnakket gjennom hele valgkampen at et regjeringssamarbeid med Frp var «lite sannsynlig», men regjeringspartiene har strukket seg så langt at Venstre nå trolig går inn i regjering. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er partilederne enige om en plattform, meldte NRK fredag morgen.

Partilederne planlegger å presentere en ny regjeringsplattform for sine partier søndag, etter det ABC Nyheter erfarer.

Regjeringsforhandlingene mellom de tre partiene begynte på Jeløya 2. januar.

Husker du? Abid Raja: – Frp er uspiselige

En kilde sier til ABC Nyheter at regjeringsforhandlingene fortsatt pågår, men at partilederne er enige om å forsøke å bli enige til søndag.

Innvandring skal være på forhandlingsbordet fredag.

ABC Nyheter er kjent med at Venstres stortingsgruppe fredag formiddag mottok en innkallelse til møte søndag i forbindelse med regjeringsforhandlingene.

Venstre i valgkampen: – Ekstremt lite sannsynlig

6. februar avviste Venstre-ledelsen overfor ABC Nyheter at et samarbeid med Frp var aktuelt. Ett år senere tyder alt på at Venstre går inn i regjering med det samme partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Venstre har sagt det samme etter valget som vi sa gjennom hele valgkampen: At vi ønsker å samarbeide på borgerlig side, og at det er lite sannsynlig at vi går inn i regjering med Frp. At enkelte frivillige og aktivister kan ha kommet i skade for å formulere seg litt upresist i facebook-diskusjoner endrer ikke på det, fremholdt Venstres kommunikasjonsrådgiver Karl Arthur Giverholt, da MDG-politikere anklaget partiet for løgn da det ble kjent at Venstre vurderte regjeringsmakt.

Så sent som tre dager før valget ble Grande sitert på at et regjeringssamarbeid med Frp var «ekstremt lite sannsynlig». I et intervju med Studentmediene i Stavanger gikk Grande ut mot det hun kalte en «demobiliseringskampanje» med falske valgbrosjyrer som hevdet at Venstre vil sitte i regjering med Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er virkelig ikke sant, fastslo Venstre-lederen. Også andre av partiets profiler har kommet med lignende uttalelser, noe ABC Nyheter har påvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette vedtok Venstre om samarbeid

På landsmøtet i Ålesund vedtok Venstre følgende uttalelse om samarbeid etter valget:

«Vi tror Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget. Vi deler felles verdier som enkeltmenneskets ukrenkelighet, valgfrihet, maktspredning, rause fellesskap og nye muligheter. Sammen vil vi kunne satse på kunnskap og forskning og få flere dyktige lærere, ta vare på miljøet og gjennomføre det grønne skiftet, satse på gründere og legge til rette for nye arbeidsplasser, og føre en ansvarlig økonomisk politikk som sikrer gode fellesskapsløsninger i framtida.

En stemme til Venstre er en stemme på et grønnere, rausere og mer liberalt samfunn. Vi vil i regjering for å få gjennomført politikken vår. Avgjørende for Venstre vil blant annet være:

En politikk som viser respekt for kunnskap og forskning og som gir en god skole med muligheter og kunnskap for alle

En politikk som anerkjenner menneskeskapte klimaendringer, som bidrar til detgrønne skiftet og som medfører at vi når klimamålene og Paris-avtalen

En politikk som fører til renere hav og oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

En politikk som bidrar til fremvekst av nye bedrifter og som gir skattelette til de som skaper arbeidsplasser

En politikk som bygger videre på de reformer i offentlig sektor som er iverksatt de siste fire årene

En politikk som respekterer og aktivt overholder Norges internasjonale forpliktelser i asyl- og utenrikspolitikken»

Kilde: Venstre

Les saken: Venstre-topp før valget: – En stemme på meg er en stemme mot Frp

Rotevatn: Fikk signaler om viktige gjennomslag

Sveining Rotevatn (V) har de siste månedene blitt nevnt som en mulig statsrådskandidat for Venstre.

Han stemte for regjeringsforhandlinger på Venstres sentralstyre i desember. Overfor ABC Nyheter sier Rotevatn at de ikke har fått meldinger om enighet.

Sveinung Rotevatn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sveinung Rotevatn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Nå har forhandlingene og sonderingene pågått i ganske mange måneder og det er fortsatt ikke en regjeringsenighet. Det sier at det er en krevende prosess og en politisk avstand som må kortes ned. Det er ikke enkelt å danne regjering, jo flere partier jo vanskeligere er det, og den politiske avstanden tradisjonelt stort. Og det er ingen hemmelighet at den avstanden i hovedsak er mellom Frp og Venstre, sier Rotevatn.

– Tradisjonelt stort? Har man nærmet seg?

– Min forståelse er at man har nærmet seg på borgerlig side de siste månedene, sier Venstre-toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjennom valgkampen ble det omtalt som «lite sannsynlig». Hva har skjedd?

– Lengden på prosessen viser at det har vært et krevende arbeid som reflekterer at det var lite sannsynlig. Landsstyret sa før jul at man ville forsøke. Det var fordi sonderingene i etterkant av valget viste at det var rom for å bli enige. Det vi fikk presentert på landsstyremøtet i desember var at Venstre hadde fått signaler i sonderingene, som viste at vi kunne få viktige gjennomslag.

– Hva var disse punktene?

– For Venstre har det vært viktig med en velferdspolitikk som hjelper de som trenger det, en miljøpolitikk som er fremoverlent og gode rammevilkår for selvstendig næringsdrivende og bedrifter.

Selv om Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre nå skulle bli enige om en regjeringsplattform, er de tre partiene avhengig av støtte fra KrF for å få flertall i Stortinget.

Se video: Solberg: Jo bredere regjering, jo bedre