Listhaug fikk betalt for å påvirke Frp. Nå vil SV endre loven

– Listhaug-saken svekker tilliten til politikere

<p>VIL ENDRE LOVEN: SV og Kari Elisabeth Kaski mener Listhaug-saken aktualiserer behovet for et lobbyregister.</p>
VIL ENDRE LOVEN: SV og Kari Elisabeth Kaski mener Listhaug-saken aktualiserer behovet for et lobbyregister. Foto: NTB Scanpix

Norges Idrettsforbund betalte Sylvi Listhaug (Frp) for å påvirke Frp mens hun satt i sentralstyret til partiet, og bare uker før hun ble statsråd i regjeringen. – Regjeringen ønsker ikke åpenhet, hevder SV-topp Kari Elisabeth Kaski.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun uker før hun ble statsråd, betalte Norges Idrettsforbund for Listhaug for å sikre politisk gjennomslag i Frp for å få OL til Oslo i 2022.

Den gang var Listhaug ansatt i PR- og lobbyselskapet First House, vara til Stortinget og medlem av Frps sentralstyre.

Det var Dagbladet som omtalte regningen datert 30. september 2013 som First House sendte til Norges Idrettsforbund (NIF) for utført lobbyvirksomhet.

– Sylvi Listhaug fikk betalt for å drive lobbyisme mot eget parti. Det er drøyt, skrev VG-kommentator Astrid Meland.

– Det er mulig hun ble engasjert for å påvirke Fremskrittspartiet, men vi sa altså et rungende nei til dette OL’et, sa Siv Jensen til NRK.

Bakgrunn: Norges Idrettsforbund betalte Listhaug for å påvirke Frp

SV vil endre loven

Kari Elisabeth Kaski, nestleder og finanspolitisk talskvinne i SV. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Kari Elisabeth Kaski, nestleder og finanspolitisk talskvinne i SV. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

SV og stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski, mener saken om Listhaug aktualiserer en viktig samfunnsdebatt.

– Det er nødvendig med en lovendring for vi ønsker en åpenhet om hvilke bindinger politikere som returnerer til politikken eller trer inn i politikken har. Saken om Listhaugs rolleblanding aktualiserer behovet for et lobbyregister og en lovendring for åpenhet om kundelistene, sier Kaski til ABC Nyheter.

Hun er overrasket over at Listhaug-saken ikke har fått mer oppmerksomhet.

– Det er mildt sagt ganske oppsiktsvekkende, og burde gitt en langt bredere debatt.

– Jeg synes det er et grovt eksempel at Listhaug har vært både vara til Stortinget og vært i sentralstyret til et parti inn i regjering, samtidig som hun har mottatt penger for å påvirke og gjør det i skjul. En sammenblanding mellom kommersielle roller og politikk som er alvorlig. Det er en debatt Frp bør ta internt hos seg, men det er også en større samfunnsdebatt.

Kaski advarer mot at tilliten til politikere og politiske avgjørelser svekkes.

– Konsekvensene er at det er en sammenblanding mellom kommersielle interesser og politikk, og det er dramatisk når det skjer i det skjulte. Denne saken svekker tilliten til politikere og politiske vedtak. Når tilliten internasjonalt er blitt mindre bør vi være varsomme.

Listhaug: – Opptrådte ryddig i alt

– Sylvi vil understreke det hun har sagt tidligere, og har ikke noe ytterligere å tilføye, skriver Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen, i en e-post til ABC Nyheter, og sender følgende sitat fra Listhaug:

– I september 2013 visste jeg ikke at jeg skulle bli utnevnt til statsråd, og jeg hadde en jobb som selvsagt måtte utføres på en profesjonell måte. Jeg erklærte meg inhabil i alle spørsmål om OL både i partiet og regjeringen, og opptrådte ryddig i alt som hadde med denne saken å gjøre.

Lobbyregister

Venstre fremmet i 2013 forslag om å innføre et lobbyregister over dem som forsøker å påvirke stortingspolitikere og regjeringen i saker som er til behandling.

Transparency International Norge, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk kommunikasjonsforening fulgte opp i januar i 2014 og la fram et felles forslag om et obligatorisk, åpent og søkbart lobbyregister.

Både EU og USA har lobbyregistre, og Storbritannia er i ferd med å innføre det. Sverige, Danmark og Finland har det ikke.

Bakteppet for forslaget var diskusjonen etter regjeringsskiftet i fjor høst, da landbruksminister Sylvi Listhaug og en rekke statssekretærer og politiske rådgivere kom direkte fra PR-bransjen og inn i regjeringsapparatet.

Skuffet over regjeringen

I et skriftlig spørsmål til regjeringen, spør Kaski om regjeringen vil «bidra til innsyn i kundelistene til Listhaug».

– Spørsmålet om statsråd Lishaugs kundelister ble også stilt i 2013. Da ble navnene på alle offentlige kunder som stod på listen, og som var omfattet av offentleglova, frigitt av Landbruks- og matdepartementet. I tillegg ble det opplyst om navnene til andre kunder som på det tidspunktet var alminnelig kjent eller alminnelig tilgjengelig andre steder, svarer kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Samtidig skriver Høyre-statsråden at «siden spørsmålet om åpenhet om kundelister relativt nylig er behandlet av Stortinget, ser jeg ikke noe behov for å vurdere dette på nytt.»

Det får Kaski til å reagere.

– Jeg er overrasket over at regjeringen og Sanner igjen avviser det med begrunnelse at det ble stemt ned for flere år siden. At NIF og Listhaug har jobbet sammen har ikke kommet frem tidligere, det har vært offentliggjort deler av hennes kundelister. Her er det snakk om direkte påvirkning inn i politikken i en konkret og aktuell sak, det burde vært kjent for offentligheten, sier Kaski.

– Argumentet med at lovforslaget var oppe for noen år siden er rett og slett for billig. Vi vil fremme et nytt lovforslag i lys av Listhaug-saken.

– Regjeringen ønsker ikke åpenhet

I svaret til Kaski skriver Sanner at han «deler representanten Kaskis mål om åpenhet».

Det er bare tomme ord, ifølge Kaski.

– Det er bare tomme ord fra regjeringen når de sier de støtter prinsippet om åpenhet. Det er ingenting som tilsier noe ønske om åpenhet. Sanners svar tydeliggjør at de ikke tar det på alvor, og ønsker mer åpenhet mellom PR- lobbyvirksomhet.

Jan Tore Sanners rådgiver opplyser til ABC Nyheter at han ikke ønsker å svare på uttalelsene fra Kaski.

Les hele svaret til Sanner her:

Jeg deler representanten Kaskis mål om åpenhet. Det er viktig å arbeide for mest mulig åpenhet både i forvaltningen og i det sivile samfunn, ikke minst for å opprettholde tilliten både til politikere og til offentlig sektor. Spørsmålet om statsråd Lishaugs kundelister ble også stilt i 2013. Da ble navnene på alle offentlige kunder som stod på listen, og som var omfattet av offentleglova, frigitt av Landbruks- og matdepartementet. I tillegg ble det opplyst om navnene til andre kunder som på det tidspunktet var alminnelig kjent eller alminnelig tilgjengelig andre steder.


I ettertid har Stortinget behandlet et representantforslag (Representantforslag 80 LS 2013-2014) / Innst. 185 L (2014-2015)) som omfatter samme tema. Forslaget kom fra stortingsrepresentantene Martin Kolberg, Per Olaf Lundteigen, Bård Vegar Solhjell, Jette F. Christensen, Marit Arnstad, Karin Andersen og Gunvor Eldegard. Forslaget gjaldt en ny bestemmelse om opplysningsplikt for statsråder og statssekretærer om tidligere oppdragsgivere og politiske og næringsmessige interesser. Forslaget ble ikke vedtatt av Stortinget.

En eventuell lovregulering av dette området vil utfordre den private avtalefriheten, og vil følgelig ha en del virkninger som ikke er utredet. Siden spørsmålet om åpenhet om kundelister relativt nylig er behandlet av Stortinget, ser jeg ikke noe behov for å vurdere dette på nytt.

Kilde. Stortinget


Se video fra 2013: Listhaug i matmøte med tidligere PR-kunde

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen
Siste nytt
21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen
Populært