Siv Jensen sier Listhaug var ryddig da hun lobbet for OL

Frp-leder Siv Jensen sier at partiet visste om Sylvi Listhaugs kundeforhold i First House da hun i 2013 drev lobbyvirksomhet som First House-rådgiver på vegne av Norges Idrettsforbund for å få OL til Oslo.
Frp-leder Siv Jensen sier at partiet visste om Sylvi Listhaugs kundeforhold i First House da hun i 2013 drev lobbyvirksomhet som First House-rådgiver på vegne av Norges Idrettsforbund for å få OL til Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen mener det er uproblematisk at Sylvi Listhaug satt i partiets sentralstyre samtidig som hun jobbet i First House for å få OL til Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare uker før Listhaug ble statsråd i den blåblå regjeringen i 2013, jobbet hun i First House for å påvirke Fremskrittspartiet i saken om OL til Oslo. Det viser fakturaer som Norges Idrettsforbund har lagt fram, skriver Dagbladet.

Samtidig var Listhaug medlem av sentralstyret i Fremskrittspartiet.

Partileder Siv Jensen sier Frp visste om Listhaugs kundelister, og at det derfor aldri oppsto situasjoner der hun kunne bli inhabil.

– Vi hadde ikke innsikt i hennes daglige arbeid, som jo var et forhold mellom arbeidsgiver og ansatt. Men vi visste om kundeforholdene. Og da var det uproblematisk å ta vare på habilitet, sier Jensen til Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

Husker ikke

Jensen legger til at dette innebar at Listhaug frarådde hver gang sentralstyret behandlet en sak der hun kunne være inhabil. Men på direkte spørsmål om dette også gjaldt i saken om OL i Oslo, sier Jensen:

– Nå husker jeg faktisk ikke om den saken var på vårt bord mens hun … Det må jeg gå tilbake og sjekke, det husker jeg faktisk ikke.

Frp-lederen sier hun ble informert av Listhaug onsdag kveld om Dagbladets sak.

Bakgrunn: Norges Idrettsforbund betalte Listhaug for å påvirke FrP

Politisk påvirkning

Avisen skriver at fakturaene fra First House til Norges idrettsforbund blant annet viser at Listhaug jobbet med «Arbeid med utkast til strategi Frp», «Arbeid med liste over fylkeslag Frp» og «Ferdigstillelse presentasjon Frp og OL, møte med kunde».

– Det var for politisk påvirkning, sånn som jeg leser det. Jeg kan ikke gå i detaljene, for jeg vet ikke eksakt hva hun gjorde, men det var jo som en del av First House-avtalen, sier kommunikasjonssjef Niels Røine i Norges Idrettsforbund til Dagbladet.

Via sin politiske rådgiver Espen Teigen uttaler Listhaug til avisen at hun erklærte seg inhabil i alle spørsmål om OL både i Frp og etter at hun ble statsråd.

Aktuelt: Ap: – Listhaug har fått Stortinget mot seg

Ikke vellykket

Under folkeavstemningen om OL til Oslo ble det et knepent ja-flertall. Fremskrittspartiets organer sa på sin side et rungende nei, og senere vendte også Høyres stortingsgruppe tommelen ned.

Jensen sier at påvirkningsarbeidet som First House gjorde for Norges Idrettsforbund «var åpenbart ikke særlig vellykket».

– Det mener jeg faktisk spiller en ganske stor rolle, for det betyr at man har brukt veldig mye penger på noe som ikke ga særlig gode resultater. Og Listhaug var veldig presis på ikke å trå feil og ikke blande rollene. Dette er helt uproblematisk, sier Frp-lederen til NRK.

Aktuelt: Frps fylkesledere vil skjerme Listhaug

Personvernpolicy