Meny

Disse sakene kan skape trøbbel i regjeringsforhandlingene

Venstreleder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) på veg inn til regjeringsforhandlingene mellom Venstre og regjeringspartiene Høyre og Frp som ble innledet på Jeløy Radio tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Innvandring, olje og grønne skatter er blant sakene som kan stikke kjepper i hjulene for Erna Solbergs drøm om en bredere regjering. 

Venstre omtalte det under hele valgkampen som «lite sannsynlig» at de går inn i regjering med Frp. I mars gikk Venstre-leder Trine Skei Grande så langt som å si at hun ville felle en mindretallsregjering med Høyre og Frp. 

Nå sitter partiene rundt forhandlingsbordet i Moss, og etter alt å dømme blir det enighet. 

Men de siste fire årene har vist oss ved en rekke anledninger hvor langt Venstre og Frp står fra hverandre i en rekke saker. 

– Ikke nytt at enkelte statsråder ikke viser respekt for kunnskap, sa Trine Skei Grande til ABC Nyheter i februar i fjor.

– Frp er uspiselige, sa Venstre-profil Abid Raja i august. 

Nå er flertallet i Venstre sugne på regjeringsmakt, til tross for at partiet var splittet da spørsmålet ble avgjort før jul. 

Ifølge kilder har seire de fire siste årene ikke fått nok oppmerksomhet gjennom å være et støtteparti, men partiet har heller fremstått som kranglete og fått ansvaret for upopulære avgifter. 

Les: Grande forsvarer Frp-støtten

Aktuelt: Erna Solberg: Jo bredere regjering, jo bedre

Innvandring

Asyl- og innvandringspolitikk blir omtalt som et av de vanskeligste hindrene partiene må passere på Jeløya, hvor forhandlingene foregår.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen har gjort det klart at Venstre kan glemme en rausere og mer liberal asylpolitikk.

Venstre på sin side går inn i forhandlingene med ønske om å myke opp regelverket for enslige mindreårige asylsøkere og ta imot flere kvoteflyktninger. 

– Det er stort flertall for en stram innvandringspolitikk på Stortinget, så vi får ikke gjort de store endringene, men vi må se på mulighetene, sier innvandringspolitisk talsperson i Venstre, Ketil Kjenseth, til ABC Nyheter.

Han trekker frem situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere som spesielt viktig.

Ketil Kjenseth (V). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– I 2013 fikk vi jo gjort mye for de lengeværende asylbarna. Nå ønsker vi å finne et kompromiss og aller helst fjerne rimelighetsvilkåret, sier Kjenseth. 

Rimelighetsvilkåret, som ble fjernet i 2015, gjorde tidligere at de fleste enslige mindreårige asylsøkere ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men i stedet fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig».

– I tillegg er det mye vi kan gjøre på integreringsfeltet, sier Venstre-politikeren.

Samtidig er det ingen hemmelighet at dagens innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug provoserer mange i Venstre. Samtidig har Listhaug en høy stjerne i Frp, og i september omtalte sentrale Frp-kilder det som «uaktuelt» å fjerne Listhaug. 

Husker du? MDG-politikere anklager Venstre for løgner om Frp-samarbeid

Se video: Erna før forhandlingene: – Jo bredere regjering jo bedre

Olje

En av de mest omtalte skillelinjene mellom partiene er synet på oljeaktivitet i nord.

Mens begge regjeringspartiene ønsker en konsekvensutredning for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, er Venstre klart imot. Frp mener at området bør åpnes for oljevirksomhet. 

– Alle skjønner at LoVeSe er kjempeviktig for Venstre. Men vi bruker ikke ord som garantist nå, for vi vil ikke stille ultimatum på vei inn i forhandlingene, sa Grande før forhandlingene startet tirsdag.

Samtidig ønsker Venstre å gjøre det mindre lønnsomt å drive olje- og gassvirksomhet ved å redusere friinntekten, som fungerer som et bunnfradrag, og fjerne leterefusjonsordningen. 

– I en tid med fallende inntekter i petroleumssektoren mener vi at staten og fellesskapet i mindre grad bør bære risiko knyttet til leting og investering på norsk sokkel, heter det i Venstres program. 

Grønne skatter

– Vi vet at diskusjonen om det grønne skiftet kommer til å bli en utfordring, sa Siv Jensen til NTB i romjula.

Partiene sa tirsdag at de er enige om at «forurenser betaler», men hvor mye og når man skal betale strides det om. 

Det er blant annet uenighet om nivået på drivstoffavgiftene. 

– Med grønnere mener vi selvsagt at vi må lage en politikk som kutter klimautslipp, men også at vi rigger et samfunn som er forberedt på det grønne skiftet, sa Trine Skei Grande tirsdag. 

Aktuelt før forhandlingene:

Frp ber Venstre glemme mer liberal asylpolitikk

– Vi skal passe på at ikke egenarten til Frp forsvinner

Se video: Tybring-Gjedde raser mot Venstre på Stortingets talerstol

Populært