Meny

Regjeringsforhandlingene:

Siv Jensen varsler grense-forslag justisminister Amundsen fnyser av

GRENSEKONTROLL: Frp-leder Siv Jensen varsler at norsk grensekontroll blir tema i regjeringsforhandlingene som startet tirsdag. Det har justisminister Per Willy Amundsen, også Frp, blankt avvist tidligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-leder Siv Jensen vil fremme forslag om norsk grensekontroll i regjeringsforhandlingene på Jeløya. Det har Frp-statsråd Per-Willy Amundsen fra før blankt avvist.

På Stortingets siste dag i 2017 utfordret Sigbjørn Gjelsvik (Sp) finansminister Siv Jensen på Frps valgløfter om innføring av norsk grensekontroll - noe Gjelsvik ikke har sett snurten av.

– Etter å ha hørt Fremskrittspartiets løfter i valgkampen, skulle en kanskje tro det var en viss vilje til å prioritere styrket grensekontroll. «Vi går til valg på å innføre permanent grensekontroll i Norge, og vil gjøre det vi kan for å få det til,» siterte Gjelsvik Siv Jensen under debatten om statsbudsjettet 20. desember.

Etter purring fikk han til svar fra Siv Jensen at grensekontroll faktisk er et tema Frp kommer til å løfte inn i forhandlingene mellom regjeringspartiene og Venstre, som nå har startet på Jeløya.

– Når det gjelder spørsmålet om grensekontroll, er det helt riktig at det var et viktig spørsmål for Fremskrittspartiet i valgkampen. Da kan jeg kanskje minne representanten om at vi skal i gang med forhandlinger om en mulig ny regjeringsplattform den 2. januar, sa Jensen.

Les også: Sp-Gjelsvik: – Frp har ingen troverdighet på grensekontroll

– Fantasitall om grensekontroll

Norge har en periode fått lov av EU til å ha en midlertidig, begrenset grensekontroll.

Ifølge Schengen-avtalen som Norge frivillig har sluttet seg til, skal det ikke være kontroll ved grensepasseringer mellom Schengen-landene. Men noe mer enn dagens midlertidige kontroll ble blankt avvist av Frps justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen i juli.

Da hadde samme Sigbjørn Gjelsvik anklaget Frp for å ha null troverdighet på løftet til velgerne om grensekontroll.

Senterpartiet går inn for å si opp grensekontrolldelen av Schengen-avtalen og opprette full grensekontroll nasjonalt. Amundsen ikke bare avviste Senterpartiets ønske om innføring av en slik grensekontroll, men fnøs av kostnadsanslaget Sp hevdet å ha fått fra hans eget Justis- og beredskapsdepartement:

– Gjelsviks uttalelser viser at Sp ikke aner hva de holder på med. Dette er et fantasitall, sa Amundsen til ABC Nyheter om beløpet på 900 millioner som Gjelsvik oppga for full grensekontroll.

– Men heldigvis for Sp finnes det noen som faktisk har regnet på dette, fortsatte statsråden og listet opp:

Om vi skal ha en tilfredsstillende personkontroll, vil det bety et økt personellbehov på ca 3.750 politifolk til en stykkpris på ca. 1.030.000 kroner per årsverk. Det utgjør ca. 3.862.500 000 årlig.

Også Ap har påpekt at Frp ikke følger opp sitt valgløfte om grensekontroll.

Les: Ap håner Frps løfter og grensekontroll

– Legger ikke to pinner i kors

Per-Willy Amundsen innrømmet i juli at han ikke lenger var så imot norsk deltakelse i Schengen-avtalen, som han har vært.

– Sånn som det er nå, overgår fordelene vi har med å være i Schengen, ulempene, sa han.

Og med Schengenavtalen er hovedregelen at landene ikke får ha ordinær grensekontroll.

Siv Jensen har altså varslet at hun likevel vil løfte spørsmålet om grensekontroll inn i forhandlingene med Høyre og Venstre om en ny regjeringsplattform.

– Det er bra om Frp faktisk gjør det. Men så langt har de ikke lagt to pinner i kors for å styrke grensekontrollen, kommenterer Sigbjørn Gjelsvik overfor ABC Nyheter tirsdag.

– Men vi har blitt møtt nærmest med en harselas om at det ikke er mulig med 100 prosent grensekontroll, sier han.

– For det første burde Norge ha handlefrihet til å bestemme sin grensekontroll selv ved å melde oss ut av Schengen. Dernest er det mulig, selv innenfor Schengenavtalen, å styrke grensekontrollen. Men heller ikke det vil Frp gjøre. I stedet får Tolletaten så stramme budsjetter at de ikke får gjort det som er ønskelig, sier Sp-representanten.

Han mener Frp snakker mest om grensekontroll i forbindelse med flyktningestrømmer.

– Men det viktige er en daglig kontroll med hvem som befinner seg i landet og hindre at kriminelle bander som nå kan bevege seg innenfor Schengenområdet, får komme inn, mener Sigbjørn Gjelsvik.


Populært