Meny

Frp-politiker fikk sjokk på klimakonferanse: Nå håper han MDGs søsterparti går inn i regjering

Frps klimapolitiske talsperson, Gisle Meininger Saudland, sier han ble sjokkert på klimatoppmøte i Bonn i forrige uke. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

MDGs søsterparti mener norsk gass kan være med på å gjøre Tyskland mer miljøvennlig. Nå håper Frps Gisle Meininger Saudland at miljøpartiet De grønne i Tyskland kommer inn i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke ble den 23. partskonferansen under FNs klimakonvensjon, COP23, avholdt i Bonn i Tyskland.

Seks representanter fra energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen (V), Åsmund Aukrust (Ap), Stefan Heggelund (H) , Gisle Meininger Saudland (Frp), Ole André Myhrvold (Sp) og Lars Haltbrekken (SV), deltok som observatører i delegasjonen til klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

I et møte med utenlandske parlamentarikere fikk Frps klimapolitiske talsperson Gisle Meininger Saudland det han beskriver som «sjokk».

Bakgrunn: Kom til enighet på overtid i Bonn

– Miljøpartiet og Frp deler politikk

– I et møte torsdag var det fem tyske politikere, blant annet Bärbel Höhn fra det tyske miljøpartiet De grønne. Tyskerne snakket om hvordan de trolig ikke når sine klimamål, og sliter med å nå målet om å fase ut kull innen 2030 som det tyske miljøpartiet jobber hardt for, forteller Frp-politikeren til ABC Nyheter.

Tyskland er midt inne i et stort skifte fra atomkraft til fornybar kraft, en politikk som i tysk politikk har fått navnet «Energiewende».

Samtidig viser ferske tall at Tyskland ligger an til å bomme på sitt ambisiøse klimamål for 2020, ifølge NTB. Målet har vært å kutte utslippene av CO2 med 40 prosent fra 1990-nivå. Men den siste tida har utslippene økt, og analytikerne i Agora Energiewende tror ikke regjeringen vil klare å kutte mer enn 31 prosent.

– Så spurte jeg De Grønne-politikeren «hvordan ser du for deg den tyske energimiksen for å fase ut kull», både før 2030 og etter 2030. Svaret forbauset både Lars Haltbrekken, Stefan Heggelund og meg, sier Meininger Saudland til ABC Nyheter.

Bärbel Höhn fra det tyske miljøpartiet. Foto: Pressefoto

– De Grønne-politikeren svarte at de ser norsk gass som veldig interessant, og omtalte det som en «bro» for å komme seg videre til enda mer klimavennlige energiløsninger. Da tenkte jeg at «i alle dager er dette MDG i Tyskland?». De har jo en helt annen tilnærming enn MDG i Norge.

– Jeg synes rett og slett det var oppsiktsvekkende at Miljøpartiet De Grønne i Tyskland vil ha Fremskrittspartiet sin politikk for å nå sine klimamål.

– Vi vet at norsk gass har halvparten av utslippene fra noen av kullkraftverkene. For å nå sine klimamål kan norsk gass bli ekstremt viktig for Tyskland, sier Saudland og viser til tall fra interesseorganisasjonen Norsk olje og gass.

– Hadde man skulle erstatte norsk gass i Europa med kull ville det gitt en økning på nesten 300 millioner tonn C02, eller seks ganger Norges totale utslipp, sier Frp-politikeren.

Aktuelt: C02-utslippene stiger igjen etter flere stabile år

Håper på De grønne i regjering

– Jeg mener at mange av miljøpartiene i Norge har et veldig dogmatisk syn på norsk olje- og gass. Paradokset er at skal vi følge deres miljøpolitikk hadde det fått negative konsekvenser for klimaet, mens Frp sin klimapolitikk er faktisk bedre for klimaet for det reduserer utslippene globalt.

– Det MDG er imot i Norge kan være med å hjelpe Tyskland på veien til å nå sine klimamål, sier Saudland som nå ønsker at De Grønne i Tyskland kommer i regjering med Merkel.

– Jeg tror det kan være til fordel for Norge, og det er jo litt av et paradoks at en Frp-politiker heier på MDGs søsterparti, sier han.

Mandag brøt regjeringsforhandlingene mellom kristeligdemokratene i CDU/CSU, Fridemokratene (FDP) og De grønne sammen.

Fakta om den politiske situasjonen i Tyskland

* Regjeringsforhandlingene mellom statsminister Angela Merkels kristeligdemokrater i CDU/CSU, Fridemokratene (FDP) og De grønne brøt sammen natt til mandag.

* Tysklands president Frank-Walter Steinmeier innleder tirsdag samtaler med partilederne for å forsøke å presse partene tilbake til forhandlingsbordet.

* FDP trakk seg fra regjeringsforhandlingene, og dersom partiet står fast på dette, er det tre muligheter.

* Den store koalisjonen, som tyskerne kaller GroKo, vender tilbake. Den har bestått av Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU, søsterpartiet CSU og sosialdemokratene i SPD. SPD har gjort det klart at de utelukker dette.

* Merkel danner mindretallsregjering. Det er de ikke vant til i Tyskland, og Merkel har gitt uttrykk for at hun ikke støtter en slik løsning.

* Nytt valg. Når alle andre muligheter er uttømt, kan president Steinmeier oppløse Forbundsdagen og skrive ut nyvalg. Valget skal deretter holdes innen 60 dager.

Kilder: AFP, DPA

SV-Haltbrekken: Lobbyvirksomhet fra regjeringen

SV-politiker Lars Haltbrekken, som også var til stede, bekrefter opplysningene fra Meiniger Saudland, men er helt uenig med den tyske MDG-politikeren.

Tidligere leder i Norges Naturvernforbund og nå SV-representant på Stortinget, Lars Haltbrekken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Gass er en fossil energikilde som ikke har noen særlig rolle i nullutslippssamfunnet. Med mindre man får C02-håndtering. Om EU satser kraftig på energieffektivisering viser prognoser at gassforbruket deres vil gå kraftig ned. Men her har den norske regjeringen lobbet på EU for å svekke innsatsen på energieffektivisering og i stedet sikre salg av forurensende gass, sier Haltbrekken til ABC Nyheter.

– Derfor er jeg helt uenig med tysk MDG. Gass har for store utslipp, kun nullutslipp er godt nok, legger SV-politikeren til.

MDG-Hansson: Frp vil bli skuffet

Nasjonal talsperson i MDG, Rasmus Hansson, mener utspillet fra Frp og Meininger Saudland er et eksempel på «at FrP griper ethvert halmstrå for å skyve virkeligheten fra seg.»

Rasmus Hansson tror Frp vil bli skuffet hvis De grønne kommer inn i regjering i Tyskland.

– Norsk oljedebatt handler om kjempeinvesteringer i ny olje og gass som skal komme i produksjon på 2030-tallet. Den gassen vil ikke EU ha. Derfor er disse investeringene risikosport for både klima og norsk økonomi. Dette utspillet er et godt eksempel på at Frp griper ethvert halmstrå for å skyve denne virkeligheten fra seg.

MDG-toppen sier det er riktig at EU og Tyskland etterspør norsk gass, men at De Grønne i Tyskland på sikt ønsker gass ut av Europas energimiks.

– Det er riktig at EU og Tyskland vil fortsette å etterspørre norsk gass de nærmeste årene som en bro til fornybar-samfunnet, men et typisk trekk ved broer er at de slutter et sted. Vi har god kontakt med De Grønne i Tyskland og det er bred enighet om at fossil energi, inkludert gass skal ut av Europas energimiks i løpet av de neste tiårene, sier Hansson til ABC Nyheter.

Han mener Frp og Høyre må innse realitetene.

– Det er hyggelig å høre at Frp gjerne vil ha De Grønne inn i den tyske regjeringen, men jeg er redd de vil bli skuffet når det gjelder fremtidsutsiktene for norsk gass under en slik regjering. Høyre og Frp bør innse at det er svært uklokt av Norge å satse så mye på en ressurs som Europa bare kommer til å kjøpe i en begrenset periode, sier Hansson.

Aktuelt: Trump-tilhengere begynner å tro på menneskeskapte klimaendringer

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra Bärbel Höhn.

Se video: Derfor tar klimaskeptikeren feil

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 – Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet
Siste nytt
10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47Verden– Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet
Populært