Frp-politiker fikk sjokk på klimakonferanse: Nå håper han MDGs søsterparti går inn i regjering

<p>Frps klimapolitiske talsperson, Gisle Meininger Saudland, sier han ble sjokkert på klimatoppmøte i Bonn i forrige uke.</p>
Frps klimapolitiske talsperson, Gisle Meininger Saudland, sier han ble sjokkert på klimatoppmøte i Bonn i forrige uke. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

MDGs søsterparti mener norsk gass kan være med på å gjøre Tyskland mer miljøvennlig. Nå håper Frps Gisle Meininger Saudland at miljøpartiet De grønne i Tyskland kommer inn i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke ble den 23. partskonferansen under FNs klimakonvensjon, COP23, avholdt i Bonn i Tyskland.

Seks representanter fra energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen (V), Åsmund Aukrust (Ap), Stefan Heggelund (H) , Gisle Meininger Saudland (Frp), Ole André Myhrvold (Sp) og Lars Haltbrekken (SV), deltok som observatører i delegasjonen til klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

I et møte med utenlandske parlamentarikere fikk Frps klimapolitiske talsperson Gisle Meininger Saudland det han beskriver som «sjokk».

Bakgrunn: Kom til enighet på overtid i Bonn

– Miljøpartiet og Frp deler politikk

– I et møte torsdag var det fem tyske politikere, blant annet Bärbel Höhn fra det tyske miljøpartiet De grønne. Tyskerne snakket om hvordan de trolig ikke når sine klimamål, og sliter med å nå målet om å fase ut kull innen 2030 som det tyske miljøpartiet jobber hardt for, forteller Frp-politikeren til ABC Nyheter.

Tyskland er midt inne i et stort skifte fra atomkraft til fornybar kraft, en politikk som i tysk politikk har fått navnet «Energiewende».

Samtidig viser ferske tall at Tyskland ligger an til å bomme på sitt ambisiøse klimamål for 2020, ifølge NTB. Målet har vært å kutte utslippene av CO2 med 40 prosent fra 1990-nivå. Men den siste tida har utslippene økt, og analytikerne i Agora Energiewende tror ikke regjeringen vil klare å kutte mer enn 31 prosent.

– Så spurte jeg De Grønne-politikeren «hvordan ser du for deg den tyske energimiksen for å fase ut kull», både før 2030 og etter 2030. Svaret forbauset både Lars Haltbrekken, Stefan Heggelund og meg, sier Meininger Saudland til ABC Nyheter.

Bärbel Höhn fra det tyske miljøpartiet. Foto: Pressefoto
Bärbel Höhn fra det tyske miljøpartiet. Foto: Pressefoto

– De Grønne-politikeren svarte at de ser norsk gass som veldig interessant, og omtalte det som en «bro» for å komme seg videre til enda mer klimavennlige energiløsninger. Da tenkte jeg at «i alle dager er dette MDG i Tyskland?». De har jo en helt annen tilnærming enn MDG i Norge.

– Jeg synes rett og slett det var oppsiktsvekkende at Miljøpartiet De Grønne i Tyskland vil ha Fremskrittspartiet sin politikk for å nå sine klimamål.

– Vi vet at norsk gass har halvparten av utslippene fra noen av kullkraftverkene. For å nå sine klimamål kan norsk gass bli ekstremt viktig for Tyskland, sier Saudland og viser til tall fra interesseorganisasjonen Norsk olje og gass.

– Hadde man skulle erstatte norsk gass i Europa med kull ville det gitt en økning på nesten 300 millioner tonn C02, eller seks ganger Norges totale utslipp, sier Frp-politikeren.

Aktuelt: C02-utslippene stiger igjen etter flere stabile år

Håper på De grønne i regjering

– Jeg mener at mange av miljøpartiene i Norge har et veldig dogmatisk syn på norsk olje- og gass. Paradokset er at skal vi følge deres miljøpolitikk hadde det fått negative konsekvenser for klimaet, mens Frp sin klimapolitikk er faktisk bedre for klimaet for det reduserer utslippene globalt.

– Det MDG er imot i Norge kan være med å hjelpe Tyskland på veien til å nå sine klimamål, sier Saudland som nå ønsker at De Grønne i Tyskland kommer i regjering med Merkel.

– Jeg tror det kan være til fordel for Norge, og det er jo litt av et paradoks at en Frp-politiker heier på MDGs søsterparti, sier han.

Mandag brøt regjeringsforhandlingene mellom kristeligdemokratene i CDU/CSU, Fridemokratene (FDP) og De grønne sammen.

Fakta om den politiske situasjonen i Tyskland

* Regjeringsforhandlingene mellom statsminister Angela Merkels kristeligdemokrater i CDU/CSU, Fridemokratene (FDP) og De grønne brøt sammen natt til mandag.

* Tysklands president Frank-Walter Steinmeier innleder tirsdag samtaler med partilederne for å forsøke å presse partene tilbake til forhandlingsbordet.

* FDP trakk seg fra regjeringsforhandlingene, og dersom partiet står fast på dette, er det tre muligheter.

* Den store koalisjonen, som tyskerne kaller GroKo, vender tilbake. Den har bestått av Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU, søsterpartiet CSU og sosialdemokratene i SPD. SPD har gjort det klart at de utelukker dette.

* Merkel danner mindretallsregjering. Det er de ikke vant til i Tyskland, og Merkel har gitt uttrykk for at hun ikke støtter en slik løsning.

* Nytt valg. Når alle andre muligheter er uttømt, kan president Steinmeier oppløse Forbundsdagen og skrive ut nyvalg. Valget skal deretter holdes innen 60 dager.

Kilder: AFP, DPA

SV-Haltbrekken: Lobbyvirksomhet fra regjeringen

SV-politiker Lars Haltbrekken, som også var til stede, bekrefter opplysningene fra Meiniger Saudland, men er helt uenig med den tyske MDG-politikeren.

Tidligere leder i Norges Naturvernforbund og nå SV-representant på Stortinget, Lars Haltbrekken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere leder i Norges Naturvernforbund og nå SV-representant på Stortinget, Lars Haltbrekken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Gass er en fossil energikilde som ikke har noen særlig rolle i nullutslippssamfunnet. Med mindre man får C02-håndtering. Om EU satser kraftig på energieffektivisering viser prognoser at gassforbruket deres vil gå kraftig ned. Men her har den norske regjeringen lobbet på EU for å svekke innsatsen på energieffektivisering og i stedet sikre salg av forurensende gass, sier Haltbrekken til ABC Nyheter.

– Derfor er jeg helt uenig med tysk MDG. Gass har for store utslipp, kun nullutslipp er godt nok, legger SV-politikeren til.

MDG-Hansson: Frp vil bli skuffet

Nasjonal talsperson i MDG, Rasmus Hansson, mener utspillet fra Frp og Meininger Saudland er et eksempel på «at FrP griper ethvert halmstrå for å skyve virkeligheten fra seg.»

Rasmus Hansson tror Frp vil bli skuffet hvis De grønne kommer inn i regjering i Tyskland.
Rasmus Hansson tror Frp vil bli skuffet hvis De grønne kommer inn i regjering i Tyskland.

– Norsk oljedebatt handler om kjempeinvesteringer i ny olje og gass som skal komme i produksjon på 2030-tallet. Den gassen vil ikke EU ha. Derfor er disse investeringene risikosport for både klima og norsk økonomi. Dette utspillet er et godt eksempel på at Frp griper ethvert halmstrå for å skyve denne virkeligheten fra seg.

MDG-toppen sier det er riktig at EU og Tyskland etterspør norsk gass, men at De Grønne i Tyskland på sikt ønsker gass ut av Europas energimiks.

– Det er riktig at EU og Tyskland vil fortsette å etterspørre norsk gass de nærmeste årene som en bro til fornybar-samfunnet, men et typisk trekk ved broer er at de slutter et sted. Vi har god kontakt med De Grønne i Tyskland og det er bred enighet om at fossil energi, inkludert gass skal ut av Europas energimiks i løpet av de neste tiårene, sier Hansson til ABC Nyheter.

Han mener Frp og Høyre må innse realitetene.

– Det er hyggelig å høre at Frp gjerne vil ha De Grønne inn i den tyske regjeringen, men jeg er redd de vil bli skuffet når det gjelder fremtidsutsiktene for norsk gass under en slik regjering. Høyre og Frp bør innse at det er svært uklokt av Norge å satse så mye på en ressurs som Europa bare kommer til å kjøpe i en begrenset periode, sier Hansson.

Aktuelt: Trump-tilhengere begynner å tro på menneskeskapte klimaendringer

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra Bärbel Höhn.

Se video: Derfor tar klimaskeptikeren feil

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang
Siste nytt
06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang
Populært