Frp-politiker fikk sjokk på klimakonferanse: Nå håper han MDGs søsterparti går inn i regjering

Frps klimapolitiske talsperson, Gisle Meininger Saudland, sier han ble sjokkert på klimatoppmøte i Bonn i forrige uke.
Frps klimapolitiske talsperson, Gisle Meininger Saudland, sier han ble sjokkert på klimatoppmøte i Bonn i forrige uke. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

MDGs søsterparti mener norsk gass kan være med på å gjøre Tyskland mer miljøvennlig. Nå håper Frps Gisle Meininger Saudland at miljøpartiet De grønne i Tyskland kommer inn i regjering. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige uke ble den 23. partskonferansen under FNs klimakonvensjon, COP23, avholdt i Bonn i Tyskland.

Seks representanter fra energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen (V), Åsmund Aukrust (Ap), Stefan Heggelund (H) , Gisle Meininger Saudland (Frp), Ole André Myhrvold (Sp) og Lars Haltbrekken (SV), deltok som observatører i delegasjonen til klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

I et møte med utenlandske parlamentarikere fikk Frps klimapolitiske talsperson Gisle Meininger Saudland det han beskriver som «sjokk».

Bakgrunn: Kom til enighet på overtid i Bonn

– Miljøpartiet og Frp deler politikk

– I et møte torsdag var det fem tyske politikere, blant annet Bärbel Höhn fra det tyske miljøpartiet De grønne. Tyskerne snakket om hvordan de trolig ikke når sine klimamål, og sliter med å nå målet om å fase ut kull innen 2030 som det tyske miljøpartiet jobber hardt for, forteller Frp-politikeren til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland er midt inne i et stort skifte fra atomkraft til fornybar kraft, en politikk som i tysk politikk har fått navnet «Energiewende».

Samtidig viser ferske tall at Tyskland ligger an til å bomme på sitt ambisiøse klimamål for 2020, ifølge NTB. Målet har vært å kutte utslippene av CO2 med 40 prosent fra 1990-nivå. Men den siste tida har utslippene økt, og analytikerne i Agora Energiewende tror ikke regjeringen vil klare å kutte mer enn 31 prosent.

– Så spurte jeg De Grønne-politikeren «hvordan ser du for deg den tyske energimiksen for å fase ut kull», både før 2030 og etter 2030. Svaret forbauset både Lars Haltbrekken, Stefan Heggelund og meg, sier Meininger Saudland til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Bärbel Höhn fra det tyske miljøpartiet. Foto: Pressefoto
Bärbel Höhn fra det tyske miljøpartiet. Foto: Pressefoto

– De Grønne-politikeren svarte at de ser norsk gass som veldig interessant, og omtalte det som en «bro» for å komme seg videre til enda mer klimavennlige energiløsninger. Da tenkte jeg at «i alle dager er dette MDG i Tyskland?». De har jo en helt annen tilnærming enn MDG i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes rett og slett det var oppsiktsvekkende at Miljøpartiet De Grønne i Tyskland vil ha Fremskrittspartiet sin politikk for å nå sine klimamål.

– Vi vet at norsk gass har halvparten av utslippene fra noen av kullkraftverkene. For å nå sine klimamål kan norsk gass bli ekstremt viktig for Tyskland, sier Saudland og viser til tall fra interesseorganisasjonen Norsk olje og gass.

– Hadde man skulle erstatte norsk gass i Europa med kull ville det gitt en økning på nesten 300 millioner tonn C02, eller seks ganger Norges totale utslipp, sier Frp-politikeren.

Aktuelt: C02-utslippene stiger igjen etter flere stabile år

Håper på De grønne i regjering

– Jeg mener at mange av miljøpartiene i Norge har et veldig dogmatisk syn på norsk olje- og gass. Paradokset er at skal vi følge deres miljøpolitikk hadde det fått negative konsekvenser for klimaet, mens Frp sin klimapolitikk er faktisk bedre for klimaet for det reduserer utslippene globalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det MDG er imot i Norge kan være med å hjelpe Tyskland på veien til å nå sine klimamål, sier Saudland som nå ønsker at De Grønne i Tyskland kommer i regjering med Merkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det kan være til fordel for Norge, og det er jo litt av et paradoks at en Frp-politiker heier på MDGs søsterparti, sier han.

Mandag brøt regjeringsforhandlingene mellom kristeligdemokratene i CDU/CSU, Fridemokratene (FDP) og De grønne sammen.

Fakta om den politiske situasjonen i Tyskland

* Regjeringsforhandlingene mellom statsminister Angela Merkels kristeligdemokrater i CDU/CSU, Fridemokratene (FDP) og De grønne brøt sammen natt til mandag.

* Tysklands president Frank-Walter Steinmeier innleder tirsdag samtaler med partilederne for å forsøke å presse partene tilbake til forhandlingsbordet.

* FDP trakk seg fra regjeringsforhandlingene, og dersom partiet står fast på dette, er det tre muligheter.

* Den store koalisjonen, som tyskerne kaller GroKo, vender tilbake. Den har bestått av Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU, søsterpartiet CSU og sosialdemokratene i SPD. SPD har gjort det klart at de utelukker dette.

* Merkel danner mindretallsregjering. Det er de ikke vant til i Tyskland, og Merkel har gitt uttrykk for at hun ikke støtter en slik løsning.

* Nytt valg. Når alle andre muligheter er uttømt, kan president Steinmeier oppløse Forbundsdagen og skrive ut nyvalg. Valget skal deretter holdes innen 60 dager.

Kilder: AFP, DPA

SV-Haltbrekken: Lobbyvirksomhet fra regjeringen

SV-politiker Lars Haltbrekken, som også var til stede, bekrefter opplysningene fra Meiniger Saudland, men er helt uenig med den tyske MDG-politikeren.

Tidligere leder i Norges Naturvernforbund og nå SV-representant på Stortinget, Lars Haltbrekken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere leder i Norges Naturvernforbund og nå SV-representant på Stortinget, Lars Haltbrekken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Gass er en fossil energikilde som ikke har noen særlig rolle i nullutslippssamfunnet. Med mindre man får C02-håndtering. Om EU satser kraftig på energieffektivisering viser prognoser at gassforbruket deres vil gå kraftig ned. Men her har den norske regjeringen lobbet på EU for å svekke innsatsen på energieffektivisering og i stedet sikre salg av forurensende gass, sier Haltbrekken til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor er jeg helt uenig med tysk MDG. Gass har for store utslipp, kun nullutslipp er godt nok, legger SV-politikeren til.

MDG-Hansson: Frp vil bli skuffet

Nasjonal talsperson i MDG, Rasmus Hansson, mener utspillet fra Frp og Meininger Saudland er et eksempel på «at FrP griper ethvert halmstrå for å skyve virkeligheten fra seg.»

Rasmus Hansson tror Frp vil bli skuffet hvis De grønne kommer inn i regjering i Tyskland.
Rasmus Hansson tror Frp vil bli skuffet hvis De grønne kommer inn i regjering i Tyskland.

– Norsk oljedebatt handler om kjempeinvesteringer i ny olje og gass som skal komme i produksjon på 2030-tallet. Den gassen vil ikke EU ha. Derfor er disse investeringene risikosport for både klima og norsk økonomi. Dette utspillet er et godt eksempel på at Frp griper ethvert halmstrå for å skyve denne virkeligheten fra seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MDG-toppen sier det er riktig at EU og Tyskland etterspør norsk gass, men at De Grønne i Tyskland på sikt ønsker gass ut av Europas energimiks.

– Det er riktig at EU og Tyskland vil fortsette å etterspørre norsk gass de nærmeste årene som en bro til fornybar-samfunnet, men et typisk trekk ved broer er at de slutter et sted. Vi har god kontakt med De Grønne i Tyskland og det er bred enighet om at fossil energi, inkludert gass skal ut av Europas energimiks i løpet av de neste tiårene, sier Hansson til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Frp og Høyre må innse realitetene.

– Det er hyggelig å høre at Frp gjerne vil ha De Grønne inn i den tyske regjeringen, men jeg er redd de vil bli skuffet når det gjelder fremtidsutsiktene for norsk gass under en slik regjering. Høyre og Frp bør innse at det er svært uklokt av Norge å satse så mye på en ressurs som Europa bare kommer til å kjøpe i en begrenset periode, sier Hansson.

Aktuelt: Trump-tilhengere begynner å tro på menneskeskapte klimaendringer

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra Bärbel Höhn.

Se video: Derfor tar klimaskeptikeren feil