Måling: Flere velger klima foran olje

Bilde av Oseberg-feltet i Nordsjøen. Foto: Helge Hansen / NTB scanpix
Bilde av Oseberg-feltet i Nordsjøen. Foto: Helge Hansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere nordmenn sier de er villige til å begrense oljevirksomheten for å verne miljøet. 44 mot 42 prosent sier ja til dette, ifølge ny meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I undersøkelsen, utført av Ipsos for Dagbladet, ble deltakerne spurt om de er villige til å begrense norsk oljevirksomhet for å begrense utslipp. Av de 1.002 spurte var 44 prosent for, 42 prosent imot, mens 15 prosent svarte «vet ikke».

Leder Truls Gulowsen i Greenpeace sier resultatet er fantastisk.

– Alvoret i dobbeltrollen Norge har som miljøbevisst nasjon og oljestat, begynner å sive inn hos stadig flere. At vi nå får en større andel som er enig i at vi må begrense oljevirksomheten av hensyn til klima, er veldig positivt, fortsetter han.

Blant dem som er for miljøvern er 52 prosent kvinner, og 36 prosent menn, mens prosentandelen for dem som imot begrensing av oljevirksomheten er 54 prosent menn og 29 prosent kvinner.

Viljen til å prioritere miljøet er derimot relativt jevnt fordelt utover landet. Det er bare på Sørvestlandet at andelen som er imot begrensing av oljeaktivitet er størst.

– Dette er veldig gode tall. Dette viser at folket støtter en stor omlegging av Norge fra oljenasjon til klimanasjon. Skal vi lykkes med å begrense klimaendringene må vi la olja ligge, sier Kari Elisabeth Kaski, førstekandidat i Oslo og partisekretær i Sosialistisk Venstreparti (SV).

– Et av SVs krav for å delta i en rødgrønn regjering er at ingen nye områder skal åpnes for oljeindustrien. Arbeiderpartiet bør merke seg at vi har et flertall i folket for dette kravet, legger hun til.

Personvernpolicy