Forsker: – Kina frykter et regjeringssammenbrudd i Nord-Korea

Kim Jong-un og Xi Jinping. Leder og president av henholdsvis Nord-Korea og Kina.Foto: Wong Maye-e, Michael Dinneen / AP
Kim Jong-un og Xi Jinping. Leder og president av henholdsvis Nord-Korea og Kina. Foto: Wong Maye-e, Michael Dinneen / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev fra den norske ambassaden i Beijing, kommer det frem at Europa, Kina og USA har ulike prioriteringsforståelser av konflikten med Nord-Korea. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Europa har vært konfliktsky og trodd blindt på en løsning». Det heter det i et brev som ABC Nyheter har fått innsyn i. Brevet er sendt fra den norske ambassaden i Beijing.

Brevet tar seg for en oppsummering fra et foredrag og en debatt om den kinesiske, amerikanske og europeiske tilnærmingen til Nord-Korea.

Videre står det at Europa, sammenlignet med andre aktører, har hatt en mer idealistisk tilnærming, hvor det humanitære har vært i fokus. I tillegg har Europa satt lit til at Nord-Korea skal komme seg tilbake på rett spor.

«Det hersker frykt for at ikkespredningsavtalen vil undergraves, med den risikoen for smitteeffekt det innebærer».

Kina kan bli offer

PRIO-forsker, Stein Tønnesson. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRIO-forsker, Stein Tønnesson. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I tillegg kommer det frem at Europa, Kina og USA har ulike prioriteringsforståelser av konflikten.

– USA frykter for at Nord-Korea skal kunne ramme amerikansk territorium. Kina frykter fortsatt for et regimesammenbrudd i Nord-Korea, sier PRIO-forsker, Stein Tønnesson, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oppleves Europa som konfliktsky? Av hvem og hvorfor?

– Bare av den amerikanske høyresida. Men Europa er løst koordinert i sikkerhetspolitisk krisehåndtering. EU er best på langsiktige prosesser, påpeker Tønnesson.

I brevet står det at Kinas tilnærming til konflikten er basert på helt andre prioriteringer enn Europas. Det usagte målet til Kina har vært å beholde status quo. Kina misliker Nord-Korea atomvåpenutvikling, men ønsker heller kontinuitet enn å gamble med ny politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kina vil trolig ikke handle før deres egne kjerneinteresser blir direkte truet. Minussidene ved denne politikken er nå kanskje i ferd med å bli tydeligere. Kina har innsett gradvis at også de kan bli offer for en nordkoreansk aggresjon, og at de kanskje har undervurdert Nord-Korea sine teknologiske evner».

Trump på Kina-besøk

Det påpekes i brevet at dette kan ende opp i en potensiell flyktningkrise for Kina, og at Nord-Korea-samarbeidet mellom USA og Kina er utfordrende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA er frustrerte over det de ser på som ansvarsfraskrivelse fra kinesisk side. Kina mener på sin side at USA har et historisk ansvar for å rydde opp i konflikten.

Stein Tønnesson tror ikke samarbeidet mellom stormaktene vil bli noe bedre.

President Donald Trump skal møte Kinas president Xi Jinping i november. Foto: NTB scanpix
President Donald Trump skal møte Kinas president Xi Jinping i november. Foto: NTB scanpix

– Lite tyder på det, skjønt skal vi ikke utelukke muligheten av at de kommer til en slags enighet når Trump besøker Xi etter KKPs kongress. For Xi kan prisen som betales ved å stanse Nord-Koreas oljeforsyning være verdt fordelen ved å unngå handelskrig med USA, sier han.

Kongressen til KKP (Det kinesiske kommunistiske parti) i starter i morgen, onsdag.

Donald Trump skal besøke Kina i november.

– Krigshandlinger kan bli reelle

«Tiden er nå inne for at Kina adresserer Nord-Korea-problematikken klarere. Kina må forberede seg på at krigshandlinger kan bli reelle, og kan ikke lenger sitte avventende på gjerdet», heter det i brevet fra den norske ambassaden i Beijing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avslutningsvis skriver ambassaden at det rår konsensus om at partene må tørre å tenke nytt om situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om det er konsensus blant partene, svarer Stein Tønnesson følgende:

– Nei. Det finnes flere syn. Verken Kina eller USA kommer for øvrig til å tenke det som tegner seg som det minst dårlige alternativet: La Nord-Korea beholde sine atomvåpen mot full prøvestans, slutt på rakettester, internasjonal inspeksjon og forpliktelse til ingen videre spredning, sier forskeren.

– En krig vil være avgjort på tre dager

I august skrev den statlig styrte kinesiske avisen Global Times at Kina ikke kommer til å bryte inn hvis Nord-Korea angriper USA først. Men hvis USA eller Sør-Korea tar det første steget, kommer Kina til å blande seg inn i kampen.

«Kina bør gjøre det klart at hvis Nord-Korea skyter ut missiler som truer amerikansk jord først, og USA svarer med samme mynt, vil Kina holde seg nøytral», heter det i en av avisens kommentarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tøffe retorikken mellom USA og Nord-Korea kan ende opp i full krig, har Stein Tønnesson tidligere uttalt til Nettavisen. Han poengterte at en krig vil føre til ekstreme ødeleggelser, men at den vil vare kort.

– Skjer det, vil det være avgjort i løpet av tre dager. Ingen går inn på Nord-Koreas side. De har ingen allierte, sa han.