Stemmer:En klimapolitikk som virker

Illustrasjonsfoto NTB scanpix
Illustrasjonsfoto NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps Hans Andreas Limi kritiserer De Grønnes klimapolitikk, og minner om at det er «reelle utslippskutt som betyr noe» i klimapolitikken. Da burde Limi starte med å feie for egen dør, skriver Kristin Antun (MDG).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kristin Antun
Stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne i Akershus

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaendringene er vår tids aller største trussel. Økt havnivå, ekstremvær, tørke og varige endringer i været og naturen vil skape utfordringer som er umulig å overskue i dag, også her i Norge. Det vil gi mindre mat og ferskvann, enorm utryddelse av arter, folkevandringer og konflikter. De neste fem til ti årene er kanskje vår siste mulighet til å bremse utviklingen. Hvilken klimapolitikk som føres i disse årene blir avgjørende for fremtidige generasjoners livsbetingelser.

Da den Høyre/Frp-regjeringen tiltrådte var det et sentralt løfte at de skulle «forsterke klimaforliket» og norsk klimapolitikk. Etter fire år i regjering er fasiten som forventet - utslippene har stått fullstendig på stedet hvil. Det eneste som har blitt forsterket er vissheten om at verken Høyre eller Frp bryr seg nevneverdig om utslippskutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Meningsløs klimakrangling

Frp, Høyre og Arbeiderpartiet prøver å drive klimapolitikk uten å ville ta tak i den største utslippskilden. Det er direkte naivt. Vi i Miljøpartiet De Grønne er helt enige i at det er de reelle utslippskuttene som teller. Derfor er tydelige på at det innebærer at vi må slutte å lete etter mer olje. Vi har allerede funnet langt mer olje i verden enn det vi kan bruke hvis vi vil.

Det trengs også gulrotpolitikk for å lykkes i omstillingen. Det skal lønne seg å ta de miljøvennlige valgene.

Men det er Miljøpartiet De Grønne som prioriterer bedre kollektivtilbud fremfor utbygging av unødvendige veiprosjekter. Det er Miljøpartiet De Grønne som prioriterer en storstilt utbygging av ladestasjoner, leasingstøtte for el-bil, og mange mange andre gode, grønne gulrøtter i vårt alternative statsbudsjett.

Miljøpartiet De Grønne er det eneste partiet har presentert et alternativt statsbudsjett med tiltak som kan redusere klimagassutslippene nok til å nå målene i Paris-avtalen. Men vår politikken er ikke bare bra for kloden – det er også bra for Norge. Med en høykompetent befolkning, et nyskapende næringsliv og mye kapital kan Norge gjennomføre en revolusjon innen grønne løsninger og miljøvennlig teknologi som kan vise vei for resten av verden.

Det er ikke symbolpolitikk. Det er helt nødvendig politikk som trengs for å løse klimakrisen.