Stemmer:Vi må omfavne vårt mangfoldige samfunn, ikke tråkke det ned

Statsminister Erna Solberg (H) ble hyllet som en superstjerne i forbindelse med feiringen av eid.
Statsminister Erna Solberg (H) ble hyllet som en superstjerne i forbindelse med feiringen av eid. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg har gjort mer for muslimer enn de fleste av dagens politikere, skriver Vegar Jørgenstuen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Vegar Jørgenstuen
Etnisk norsk konvertitt til islam.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var søndag den 25. juni i år da jeg, sammen med 8000 andre muslimer, dro til Valhall Arena for å delta i Eidfeiringen, den årlige feiringen som markerer slutten på en måneds faste. På samme sted og tid dukket også statsminister Erna Solberg opp for å snakke om muslimers rolle i samfunnet, og det å knyte storsamfunnet sammen til tross for våre forskjeller.

Respekt for anerkjennelse

At en kjent politiker møter opp på en religiøs feiring hos medias mest omdiskuterte folkegruppe, står det en viss respekt av med tanke på alt hatet som finnes der ute blant folk.

Når Statsministeren møter opp på Eidfeiring, ønsker muslimer Eid Mubarak på sosiale medier og generelt sett inkluderer muslimer som en del av hennes taler og politiske handlinger, så har hun gjort mer for muslimer i Norge enn de fleste av dagens politikere.

Det står det respekt av og virker som et skritt fremover for storsamfunnet Norge.

Videre ser jeg frem til at dette skrittet følges opp av de neste stegene; å gjøre hverdagen til praktiserende muslimer enklere ved å anerkjenne deres praksis av islam i religionsfrie Norge. Det har seg nemlig slik at å identifisere seg som muslim, følger med en rekke fordommer og misforståelser. Dette skyldes i stor grad hvordan islam hele tiden blir knyttet opp mot radikalisering og terrorisme, noe som vi alle fordømmer på det sterkeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samarbeid og enighet er nøkkelen til et inkluderende samfunn.

Ved å anerkjenne at vi bor i et flerkulturelt samfunn, betyr det at de forskjellige minoritetenes religioner, kulturer og språk må vernes om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At mennesker får lov til å ivareta deres røtter betyr ikke at de blir mindre norske eller mindre integrerte, tvert imot vil det føre til større glede for religiøse og bo i Norge og gleden vil gå over i takknemlighet til den norske stat og dens innbyggere. Det blir en større glede å komme på skole og jobb når en vet at ens religion og kultur ikke stadig blir angrepet av stemmesultne politikere.

Storsamfunnets lykke krever en felles lykke

I stedet for at muslimer blir fremstilt som ikke-integrerte og utenfor det norske samfunnet, lønner det seg heller å gjøre de til en del av samfunnet ved å akseptere deres tilstedeværelse.

De fleste muslimer i Norge er vokst opp her og er en folkegruppe som er kommet for å bli.

Så den beste løsningen for oss alle er å finne måter å leve sammen på, fremfor å tvinge hverandres levemåter på hverandre. Man kan ikke påstå at vi har et samfunn med frihet og åpenhet der man samtidig for eksempel forsøker å forby religiøse klesdrakter. Religionsfrihet er et av grunnverdiene i Norge. I praksis bør denne grunnverdien innebære at enhver skal kunne praktisere sin religion. Det er heller ikke veien å gå å kriminalisere en religion for så å deretter tro at man oppnår et lykkelig samfunn. Om en del av samfunnet er ulykkelig, så lider resten med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kreves en holdningsendring

Det bør kjempes for å unngå feil fremstilling av muslimer blant politikere og media. Forskning viser at et ensidig negativt mediefokus på islam og muslimer bidrar til radikalisering av storsamfunnet mot muslimer. Implikasjonene av dette er vold mot muslimer midt på lyse dagen, som for eksempel da den uskyldige Safiyo ble stukket med kniv i Vogts gate i Oslo, og fikk slengt stygge, rasistiske ord etter seg som tydelig viste angrepsmannens motiv. Dette er en skremmende og farlig tendens i det norske samfunnet som minner om tilstander i for eksempel Frankrike og Storbritannia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette hatet vises også tydelig hos tastaturkrigere i kommentarfelt på diverse sosiale medier. Det er ikke vanskelig å finne folk som anser landets muslimske minoritet som en fiende, og som sprer islamofobisk hatretorikk i offentlighet. Ikke ofte nok blir de motsagt. Selv statsministeren har opplevd omfanget av islamofobi og rasisme på sosiale medier da hun nylig sa at «Hver gang jeg hilser på en muslim, får jeg jækla mye kjeft.» Kjære statsminister, kanskje det er på tide å innse at vi står overfor en farlig utvikling som truer grunnverdiene i vårt samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er på tide med en handlingsplan mot islamofobi

Jeg oppfordrer statsministeren og hennes regjering til å innføre en handlingsplan med konkrete tiltak som bekjemper og forebygger islamofobi og hatkriminalitet mot muslimer. Samtidig, som et viktig ledd i bekjempelsen og forebyggingen av islamofobi og hatkriminalitet, har både politikere, mediene og samfunnsdebattanter et ansvar om å ikke skape et fiendtlig, fryktskapende, diskriminerende, og nedsettende bilde av islam og muslimer. Politikere bør heller ikke bidra til økt skepsis, frykt og fordommer mot muslimer ved å stadig marginalisere og forby religiøs praksis, men heller arbeide for å bygge broer, og omfavne forskjeller.

På denne måten vil mennesker som sprer hat, uansett hvem de måtte være, bli stilnet av en folkemengde som sammen jobber mot ekstreme holdninger. Vi har alle en jobb å gjøre for å knyte storsamfunnet sammen og forebygge splittelser.

Vi har ikke et godt samfunn til tross av, men på grunn av våre forskjeller.