Stemmer:

Majoriteten av norske muslimer kjenner seg ikke igjen i progressiv islam

Eksteriørbilde av Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen i Åkebergveien i Oslo.
Eksteriørbilde av Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen i Åkebergveien i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tradisjonell islam er ikke imot prinsippet om menneskerettigheter, men det kan kanskje argumenteres for at moderne menneskerettighetene er subjektive, slik andre verdensdeler også har argumentert for, skriver Sayed Sohaib.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Sayed Sohaib
Masterstudent Midtøstenstudier, UiO

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Nylig publiserte Dagbladet en kronikk med tittelen «Unge muslimer må få et nytt Islamsk Råd» hvor det argumenteres for stiftelsen av et nytt Islamsk Råd som baserer seg på en ny islam. Kronikkforfatterne hevder at mange unge norske muslimer ikke føler seg hjemme i de etablerte moskémiljøene. Det er derfor, ifølge kronikkforfatterne, behov for stiftelsen av et nytt Islamsk Råd basert på en ny islam.

Kronikken gir en pekepinn på hva et eventuelt nytt Islamsk Råd kan innebære, og sier: «En pekepinn på hva et slikt alternativ kan innebære, finner man i bøker som antologien «Islamsk humanisme» og «Norsk islam – hvordan elske Norge og koranen samtidig», samt nettsteder som minareten.no.» Disse nevnte bøkene og nettstedet tilhører progressive muslimer. Videre påpeker kronikken likheten mellom Ahmadiyya bevegelsen og progressiv islam: «Det er betimelig å sammenlikne disse progressive miljøenes nytolkninger med de etablerte tolkningene ahmadiyyamuslimer allerede har forfektet i snart 130 år.» Jeg er enig med kronikkforfatterne på dette punktet, og mener at det er et meget interessant poeng. Progressive muslimer, som ligner ahmadiyyamuslimer, nevnes altså som et alternativ for norske muslimer.

Majoriteten av norske muslimer kjenner seg ikke igjen i progressiv islam og ahmadiyyamuslimenes nytolkninger.

Hva menes med dette? Ahmadiyya eller Qadiani er en ny reaksjonær religiøs bevegelse som ble etablert i 1889 av Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) i byen Qadian i delstaten Punjab i daværende Britisk India. Grunnleggeren av Ahmadiyya bevegelsen, Mirza Ghulam Ahmad, hevdet å være en muslim reformist, men etter hvert promoterte han en rekke ideer som skilte seg ut fra islams tradisjonelle lære. Blant de viktigste skillene var at Mirza Ghulam Ahmed hevdet at han var Messias, som muslimer avventer hans gjenkomst. Han hevdet også å være Mahdi, en figur som muslimene tror vil komme sammen med Messias (Jesus) mot enden av tiden. Mirza Ghulam Ahmad mente også at han var en fysisk manifestasjon av hinduismens gud, Krishna.

Det aller viktigste skillet mellom tradisjonell islam og ahmadiyyamuslimene er at sistnevnte anser Mirza Ghulam Ahmad som en profet som fikk åpenbaringer fra Gud. En grunnleggende tro i tradisjonell islam er troen på at profeten Muhammed var Guds siste sendebud og profet, og at det ikke vil komme noen sendebud eller profet etter ham. Av ca. 1.7 milliarder muslimer verden over, er 12 millioner av dem ahmadiyyamuslimer, med majoriteten bosatt i Pakistan og Indonesia.

De nevnte skillene mellom Ahmadiyya bevegelsen og tradisjonell islam er noe som skiller alle retninger innen islam fra Ahmadiya bevegelsen. Tradisjonell islam anser dermed Ahmadiyya bevegelsen som en separat religion med visse trekk fra islam, akkurat slik den rasistiske bevegelsen, Nation of Islam, i USA, anses som en separat religion med vise trekk fra islam. Et eventuelt nytt Islamsk Råd basert på Ahmadiyya bevegelsen vil dermed ikke kunne tilby majoriteten av norske muslimer noe, og det vil heller ikke være et sted majoriteten av norske muslimer kunne kalle sitt eget hjem.

En nærmere komparativ analyse av progressiv islam og tradisjonell islam vil vise at progressiv islam fundamentalt skiller seg fra tradisjonell islam. Progressiv islams nyfortolkning av islam er basert på primære kilder som er menneskerettighetene og humanistiske prinsipper, fornuft, og Koranen og Sunnah (profeten Muhammeds tradisjon). De deler av Koranen som strider med menneskerettighetene og humanistiske prinsipper nytolkes til å tilpasses menneskerettighetene og humanistiske prinsipper. Også når det gjelder profeten Muhammeds tradisjon, det som strider med menneskerettighetene nytolkes til å passe dem. Menneskerettighetene er altså den første kilden og tar preferanse over Koranen og profetens tradisjon som må endres i samsvar med menneskerettighetene og humanistiske prinsipper.

Tradisjonell islam har et annet syn på dette. Gjennom islams ca. 1.500 år lange historie, uavhengig av retninger, har man hatt Koranen og profetens tradisjon som to primærkilder. Det betyr selvsagt ikke at tradisjonelle muslimer er imot menneskerettighetene eller forkaster dem. I tradisjonell islam argumenteres det for at islam står for et sett med grunnleggende menneskerettigheter, og man argumenterer for at moderne menneskerettigheter ikke nødvendigvis er nedfelt basert på universelle verdier. Spørsmålet om hvor vidt menneskerettighetene vedtatt av FN i 1948 er universelle, har vært tema for debatt i flere verdensdeler. «The African Charter of Human Peoples’ Rights», også kjent som «Banjul-pakten», Bangkok-deklarasjonen, og feministenes kritikk – som går ut på at menneskerettighetene helhetlig begunstiger det maskuline, er noen av historiske eksempler som illustrerer uenigheter rundt menneskerettighetenes universalitet.

Tradisjonell islam er ikke imot prinsippet om menneskerettigheter, men det kan kanskje argumenteres for at moderne menneskerettighetene er subjektive, slik andre verdensdeler også har argumentert for.

I en slik forstand, kan det være at noe tradisjonell islam anser som en del av menneskerettigheter, ikke nødvendigvis anses på samme måte i Vesten, og motsatt. Tradisjonell islam erkjenner at prinsippet om menneskerettigheter er universelle i den forstand at ethvert menneske i kraft av å være menneske har et sett grunnleggende rettigheter.

Progressiv islam fremmer altså en nytolkning av islam i lys av Vestens definisjon av universelle menneskerettigheter og humanistiske prinsipper. Denne nytolkningen er i strid med den ca. 1.500 år gamle tradisjonelle tolkningen som muslimer flest assosierer seg med. De progressive avviser de tradisjonelle lovskolenes prinsipper som brukes for å tolke islam, og forsøker å danne en egen ny retning med egne kilder og metoder å tolke islam på. Fra et tradisjonelt islamsk perspektiv, anses progressiv islam i all hovedsak som en ny religion, men med visse trekk fra islam.

Det bør understrekes at jeg ikke diskuterer hvilke tolkninger som er rette eller gale.

Jeg viser derimot til forskjellene mellom tradisjonell islam, Ahmadiyya bevegelsen, og progressiv islam. I en tid med økende populistisk politikk, islamofobi, anti-muslimsk hatkriminalitet og terror i Europa, er behovet for inkludering av norske muslimer i konstruktive dialog og politiske beslutningsprosesser, fremfor ekskludering, mer avgjørende enn noensinne. Myndighetene og politikere bør ikke fremme minoritetstolkninger som representative for majoriteten av norske muslimer, og påtvinge dem en ny versjon av islam som de ikke kjenner seg igjen i.

Det vil være en form for assimilering, og en måte å frata majoriteten av norske muslimer deres rett til å utøve deres religionsforståelse i det demokratiske Norge. Et av de viktigste trekkene ved et pluralistisk demokrati er at man erkjenner legitimiteten av motstridende prinsipper innenfor et demokratisk rammeverk, og ikke behandler de man er uenige med som fiender og fremmede.

Les flere innlegg:

Ikke tråkk på oss med hellige sko, de lukter så vondt!

Ønsker man et yrkesforbud for kvinner som bærer niqab?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep
Siste nytt
11:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep
Populært