Meny

Stemmer:

Majoriteten av norske muslimer kjenner seg ikke igjen i progressiv islam

Eksteriørbilde av Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen i Åkebergveien i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Sayed Sohaib
Masterstudent Midtøstenstudier, UiO

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Tradisjonell islam er ikke imot prinsippet om menneskerettigheter, men det kan kanskje argumenteres for at moderne menneskerettighetene er subjektive, slik andre verdensdeler også har argumentert for, skriver Sayed Sohaib.

Nylig publiserte Dagbladet en kronikk med tittelen «Unge muslimer må få et nytt Islamsk Råd» hvor det argumenteres for stiftelsen av et nytt Islamsk Råd som baserer seg på en ny islam. Kronikkforfatterne hevder at mange unge norske muslimer ikke føler seg hjemme i de etablerte moskémiljøene. Det er derfor, ifølge kronikkforfatterne, behov for stiftelsen av et nytt Islamsk Råd basert på en ny islam.

Kronikken gir en pekepinn på hva et eventuelt nytt Islamsk Råd kan innebære, og sier: «En pekepinn på hva et slikt alternativ kan innebære, finner man i bøker som antologien «Islamsk humanisme» og «Norsk islam – hvordan elske Norge og koranen samtidig», samt nettsteder som minareten.no.» Disse nevnte bøkene og nettstedet tilhører progressive muslimer. Videre påpeker kronikken likheten mellom Ahmadiyya bevegelsen og progressiv islam: «Det er betimelig å sammenlikne disse progressive miljøenes nytolkninger med de etablerte tolkningene ahmadiyyamuslimer allerede har forfektet i snart 130 år.» Jeg er enig med kronikkforfatterne på dette punktet, og mener at det er et meget interessant poeng. Progressive muslimer, som ligner ahmadiyyamuslimer, nevnes altså som et alternativ for norske muslimer.

Majoriteten av norske muslimer kjenner seg ikke igjen i progressiv islam og ahmadiyyamuslimenes nytolkninger.

Hva menes med dette? Ahmadiyya eller Qadiani er en ny reaksjonær religiøs bevegelse som ble etablert i 1889 av Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) i byen Qadian i delstaten Punjab i daværende Britisk India. Grunnleggeren av Ahmadiyya bevegelsen, Mirza Ghulam Ahmad, hevdet å være en muslim reformist, men etter hvert promoterte han en rekke ideer som skilte seg ut fra islams tradisjonelle lære. Blant de viktigste skillene var at Mirza Ghulam Ahmed hevdet at han var Messias, som muslimer avventer hans gjenkomst. Han hevdet også å være Mahdi, en figur som muslimene tror vil komme sammen med Messias (Jesus) mot enden av tiden. Mirza Ghulam Ahmad mente også at han var en fysisk manifestasjon av hinduismens gud, Krishna.

Det aller viktigste skillet mellom tradisjonell islam og ahmadiyyamuslimene er at sistnevnte anser Mirza Ghulam Ahmad som en profet som fikk åpenbaringer fra Gud. En grunnleggende tro i tradisjonell islam er troen på at profeten Muhammed var Guds siste sendebud og profet, og at det ikke vil komme noen sendebud eller profet etter ham. Av ca. 1.7 milliarder muslimer verden over, er 12 millioner av dem ahmadiyyamuslimer, med majoriteten bosatt i Pakistan og Indonesia.

De nevnte skillene mellom Ahmadiyya bevegelsen og tradisjonell islam er noe som skiller alle retninger innen islam fra Ahmadiya bevegelsen. Tradisjonell islam anser dermed Ahmadiyya bevegelsen som en separat religion med visse trekk fra islam, akkurat slik den rasistiske bevegelsen, Nation of Islam, i USA, anses som en separat religion med vise trekk fra islam. Et eventuelt nytt Islamsk Råd basert på Ahmadiyya bevegelsen vil dermed ikke kunne tilby majoriteten av norske muslimer noe, og det vil heller ikke være et sted majoriteten av norske muslimer kunne kalle sitt eget hjem.

En nærmere komparativ analyse av progressiv islam og tradisjonell islam vil vise at progressiv islam fundamentalt skiller seg fra tradisjonell islam. Progressiv islams nyfortolkning av islam er basert på primære kilder som er menneskerettighetene og humanistiske prinsipper, fornuft, og Koranen og Sunnah (profeten Muhammeds tradisjon). De deler av Koranen som strider med menneskerettighetene og humanistiske prinsipper nytolkes til å tilpasses menneskerettighetene og humanistiske prinsipper. Også når det gjelder profeten Muhammeds tradisjon, det som strider med menneskerettighetene nytolkes til å passe dem. Menneskerettighetene er altså den første kilden og tar preferanse over Koranen og profetens tradisjon som må endres i samsvar med menneskerettighetene og humanistiske prinsipper.

Tradisjonell islam har et annet syn på dette. Gjennom islams ca. 1.500 år lange historie, uavhengig av retninger, har man hatt Koranen og profetens tradisjon som to primærkilder. Det betyr selvsagt ikke at tradisjonelle muslimer er imot menneskerettighetene eller forkaster dem. I tradisjonell islam argumenteres det for at islam står for et sett med grunnleggende menneskerettigheter, og man argumenterer for at moderne menneskerettigheter ikke nødvendigvis er nedfelt basert på universelle verdier. Spørsmålet om hvor vidt menneskerettighetene vedtatt av FN i 1948 er universelle, har vært tema for debatt i flere verdensdeler. «The African Charter of Human Peoples’ Rights», også kjent som «Banjul-pakten», Bangkok-deklarasjonen, og feministenes kritikk – som går ut på at menneskerettighetene helhetlig begunstiger det maskuline, er noen av historiske eksempler som illustrerer uenigheter rundt menneskerettighetenes universalitet.

Tradisjonell islam er ikke imot prinsippet om menneskerettigheter, men det kan kanskje argumenteres for at moderne menneskerettighetene er subjektive, slik andre verdensdeler også har argumentert for.

I en slik forstand, kan det være at noe tradisjonell islam anser som en del av menneskerettigheter, ikke nødvendigvis anses på samme måte i Vesten, og motsatt. Tradisjonell islam erkjenner at prinsippet om menneskerettigheter er universelle i den forstand at ethvert menneske i kraft av å være menneske har et sett grunnleggende rettigheter.

Progressiv islam fremmer altså en nytolkning av islam i lys av Vestens definisjon av universelle menneskerettigheter og humanistiske prinsipper. Denne nytolkningen er i strid med den ca. 1.500 år gamle tradisjonelle tolkningen som muslimer flest assosierer seg med. De progressive avviser de tradisjonelle lovskolenes prinsipper som brukes for å tolke islam, og forsøker å danne en egen ny retning med egne kilder og metoder å tolke islam på. Fra et tradisjonelt islamsk perspektiv, anses progressiv islam i all hovedsak som en ny religion, men med visse trekk fra islam.

Det bør understrekes at jeg ikke diskuterer hvilke tolkninger som er rette eller gale.

Jeg viser derimot til forskjellene mellom tradisjonell islam, Ahmadiyya bevegelsen, og progressiv islam. I en tid med økende populistisk politikk, islamofobi, anti-muslimsk hatkriminalitet og terror i Europa, er behovet for inkludering av norske muslimer i konstruktive dialog og politiske beslutningsprosesser, fremfor ekskludering, mer avgjørende enn noensinne. Myndighetene og politikere bør ikke fremme minoritetstolkninger som representative for majoriteten av norske muslimer, og påtvinge dem en ny versjon av islam som de ikke kjenner seg igjen i.

Det vil være en form for assimilering, og en måte å frata majoriteten av norske muslimer deres rett til å utøve deres religionsforståelse i det demokratiske Norge. Et av de viktigste trekkene ved et pluralistisk demokrati er at man erkjenner legitimiteten av motstridende prinsipper innenfor et demokratisk rammeverk, og ikke behandler de man er uenige med som fiender og fremmede.

Les flere innlegg:

Ikke tråkk på oss med hellige sko, de lukter så vondt!

Ønsker man et yrkesforbud for kvinner som bærer niqab?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11 To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47 Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23 «Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07 Ungarn varsler våpenkjøp i Norge18:59 Kvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50 Ruud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40 Franske medier: Knivangrep i Marseille18:29 Kristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25 EU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22 Sju barn mistet livet i brann i Canada18:09 Halvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46 – Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42 – Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41 Polen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36 Danske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17 Sju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11 Fire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46 Elvestuen på miljømøte i Moskva
Siste nytt
16:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42PolitikkHadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11PengerTo fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47VerdenTusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23Verden«Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07PolitikkUngarn varsler våpenkjøp i Norge18:59NorgeKvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50SportRuud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40VerdenFranske medier: Knivangrep i Marseille18:29SportKristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25VerdenEU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22VerdenSju barn mistet livet i brann i Canada18:09MotorHalvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46Penger– Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42Verden– Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41VerdenPolen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36VerdenDanske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17PolitikkSju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11NorgeFire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46PolitikkElvestuen på miljømøte i Moskva
Populært