Medier: Ingvild Kjerkol felt for fusk

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) på Stortinget torsdag.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) på Stortinget torsdag.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Masteroppgaven til Ingvild Kjerkol underkjennes, ifølge TV 2 og NRK. MDG mener Kjerkol må gå av som statsråd. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nemnda for studentsaker har enstemmig vedtatt at Ingvild Kjerkol jukset i sin masteroppgave fra 2021 og fratar helseministeren mastergraden i helseledelse, skriver TV 2 . NRK melder samme.

Kjerkol skal ha blitt orientert om vedtaket, ifølge TV 2.

Hun var ordknapp da hun møtte pressen på Stortinget torsdag ettermiddag.

– Jeg kommer ikke til å kommentere noe før vi har mottatt konklusjon fra Nord Universitet, og det har vi ikke, sier Kjerkol.

Miljøpartiet De Grønne mener Kjerkol må gå av som statsråd.

– Jeg kan ikke se noe annet utfall enn at Kjerkol må gå. Støre dyttet ansvaret over på nemnda i Nord universitet. Nå kommer denne lekkasjen fra nemnda, og da vil det være ubegripelig hvis han ikke tar den på alvor og tar grep, sier nestleder Ingrid Liland til TV 2.

Videre sier helseministeren at hun ikke kan kommentere en mulig lekkasje til media.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nemndas konklusjon over oppgaven beskrives overfor NRK som grundig og tydelig. Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger.

– Som helseminister har Kjerkol et stort forskningsansvar. Det er vanskelig å se for seg at hun nå har tilliten som hun er avhengig av for å fortsette som statsråd, sier leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet til TV 2.

Listhaug: Støre bør vurdere om han har tillit

Marianne Klausen, som er advokaten til Kjerkol, sier til kanalen at de ikke har mottatt vedtaket fra Nord universitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke mottatt selve vedtaket. Dermed har jeg heller ikke fått begrunnelsen for en beslutning. Jeg har bedt klagenemnda ved Nord universitet oversende vedtaket så fort som mulig. Jeg kan derfor ikke kommentere saken før mine klienter og jeg har fått satt oss grundig inn i vedtaket, sier Klausen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kjølvannet av at Sandra Borch (Sp) trakk seg som statsråd som følge av omfattende tekstlikheter i sin jussmaster, ble også helseministerens oppgave sjekket.

– Med forbehold om at dette blir det endelige vedtaket i saken til Ingvild Kjerkol, bør Støre vurdere om han har tillit til henne som landets helse- og omsorgsminister, sier leder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, til VG.

Sandra Borch gikk av som statsråd i januar. Foto: NTB
Sandra Borch gikk av som statsråd i januar. Foto: NTB

Partileder i KrF, Olaug Bollestad, sier man må kunne forvente at en statsråd ikke lyver om utdanningen sin.

– Til syvende og sist er det opp til Støre om han har tillit til sine statsråder. Det er akkurat et år siden jeg anbefalte ham å bytte ut Kjerkol fordi jeg mener hun ikke har levert godt nok som helseminister. Hvis dette som nå kommer frem er riktig, mener jeg begeret for lengst er rent over, sier Bollestad i en uttalelse til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjenvalgt

Forutsetningene er velkjent: Kjerkol og medstudenten leverte i 2021 en masteroppgave i kunnskapsledelse ved Nord universitet. Tittelen på oppgaven var «Ledelse i en digitalisert hjemmetjeneste», og den ble levert inn midt i valgkampen i 2021.

Uansett utfall er det svært uklart om det blir politiske konsekvenser for Kjerkol.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere uttalt at han fortsatt har tillit til sin helseminister. Hun ble også gjenvalgt som fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti, og tirsdag skrev NRK at flere kilder i Ap mener hun bør fortsette også i statsrådsposten.