FHI om en kommende vinterbølge: – Vi må være forberedt på det uvanlige

Vaksiner er fremdeles blant de viktigste tiltakene for å holde presset på sykehusene nede. Likevel er det svært sannsynlig at friske unge mennesker allerede har tatt sin siste dose, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.
Vaksiner er fremdeles blant de viktigste tiltakene for å holde presset på sykehusene nede. Likevel er det svært sannsynlig at friske unge mennesker allerede har tatt sin siste dose, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

FHI-overlege Preben Aavitsland mener Norge må være forberedt på det uforutsette den kommende senhøsten og vinteren. Er vi riktig uheldig blir vi rammet av det epidemiologer omtaler som en «tvilling-pandemi».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er umulig å vite hvilke av de identifiserte coronavirus-variantene som muligens ville kunne bli den dominerende varianten fremover, eller om noen av dem i det hele tatt er sterke nok til å sende BA. 5, kjent som omikron, ut i pensjon.

Helsemyndigheter verden over har likevel et spesielt godt øye til en variant, BA.2.75.2. Epidemiologer og virologer har i flere måneder jobbet på spreng med å bli kjent med varianten, samt andre slektninger av de allerede kjente variantene.

– Evnen denne varianten har til å snike seg forbi immunitet forårsaket av vaksiner og tidligere sykdom er hinsides, sier immunolog Yunlong Richard Cao til det vitenskapelige tidsskriftet Nature.

Han har fotfulgt BA.2.75.2 i flere måneder, og leverte nylig inn en fersk studie til fagfellevurdering.

En av forskerne som har samarbeidet med Cao, ekspert på infeksiøse sykdommer Justin Lessler, frykter en «tvilling-pandemi», og han tror den nordlige halvkulen vil bli rammet hardest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Influensaen har ikke fått et ordentlig grep om befolkningen de siste par årene, så nå kommer virusets søte hevn, sier Lessler til Nature.

Skulle den ramme samtidig som en eventuell bølge forårsaket av BA.2.75.2 eller en av de andre aktuelle variantene, vil verden kunne stå overfor en «tvilling-pandemi».

Er i omløp i Norge

Varianten er oppdaget i en rekke land verden over, og skal også være i omløp i Norge.

– Vi har påvist BA.2.75.2 fem ganger de siste fire ukene, men uten at den øker noe særlig, sier Aavitsland til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per dags dato ser FHI ingen varianter som ligger an til å overta for omikron i Norge. De er også forsiktig med å spekulere i hvilke varianter som potensielt sett kan ta over, hvor det viktigste er å følge med på nye varianters spredningsevne, og sykdomsforløpet varianten medfører.

(Saken fortsetter under bildet).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ifølge Aavitsland må Norge være forberedt på en hard vinter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Ifølge Aavitsland må Norge være forberedt på en hard vinter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Vi må være forberedt på det uvanlige

Men selv uten en ny variant vil vi kunne forvente oss en vinterbølge. Skulle den komme samtidig som den kommende influensaen vil det kunne bli komplisert.

– Den kommende vinteren må vi være forberedt på det uvanlige. Det er mindre immunitet enn normalt mot influensa, og vi har allerede et uforutsigbart coronavirus i omløp, sier Aavitsland.

Enn så lenge ser vi ingen tegn til økning av influensa, og det er sannsynlig at coronavirus-bølgen vil treffe i november, etterfulgt av en influensabølge. Men ifølge overlegen står vi overfor en «pest eller kolera»-situasjon.

– To epidemier samtidig vil ikke være bra. De rammer i stor grad samme gruppe, og overtar dermed de samme kapasitetene i sykehusene og sykehjemmene. Men to epidemier etter hverandre er heller ikke bra, hvor sykehusene kan få en belastning som varer lenge, sier Aavitsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unge friske nordmenn har trolig tatt sin siste vaksine

Som kjent er vaksiner blant de viktigste tiltakene for å holde et virus på epidemi- og pandeminivå i sjakk, men ifølge Aavitsland er det likevel ikke sannsynlig at unge, friske nordmenn vil bli anbefalt ny dose.

– Høy alder er den klare viktigste risikofaktoren. Vi anbefaler derfor alle over 65 å ta en oppfriskningsdose snarest, og vi vurderer om det er behov for friske i aldersgruppen 45-64 år. For friske under 45 år blir det neppe noen gang anbefaling om flere coronavirusdoser, sier Aavitsland.

Dermed har sannsynligvis friske nordmenn under 45 år tatt sin siste vaksinedose.