Moren til Ari Behn i ny bok: – Ari var ikke psykisk syk

«Det har blitt for mange belastninger for meg. Jeg er utmattet, utbrent, har ME, og kanskje MS, siden jeg så lenge har hatt disse skjelvingene. Det er som om kroppen brenner opp. Jeg klarer ikke spise. Jeg sover nesten ikke, forteller Marianne Behn fra de private samtalene med sønnen i tiden før han gikk bort.
«Det har blitt for mange belastninger for meg. Jeg er utmattet, utbrent, har ME, og kanskje MS, siden jeg så lenge har hatt disse skjelvingene. Det er som om kroppen brenner opp. Jeg klarer ikke spise. Jeg sover nesten ikke, forteller Marianne Behn fra de private samtalene med sønnen i tiden før han gikk bort. Foto: Skavlan Pillan Thelaus / TV 2
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marianne Behn var nært knyttet til sin sønn. Nå forteller hun om de siste dagene og de intense samtalene før tragedien var et faktum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatter og kunstner Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag, 25. desember. 2019.

Dødsfallet rystet kongefamilien og gjorde et sterkt inntrykk på mange nordmenn. Behns tragiske utfall satte dessuten et sterkt fokus på selvmord og medmenneskelighet.

Datteren Maud Angelica Behn holdt en sterk minnetale i bisettelsen der hun oppfordret folk som sliter om å søke hjelp. Talen rørte mange.

– Dypt ulykkelig etter påkjenninger og sorg

Ari Behn ble 47 år gammel. Han etterlot seg tre døtre. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Ari Behn ble 47 år gammel. Han etterlot seg tre døtre. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Pappa må ha vært så sliten at han ikke hadde følt at han hadde noen annen utvei enn å dra fra denne verden. Der tror jeg han tok feil. Det er alltid en utvei. Jeg vil si til alle at det alltid finnes en utvei, selv om det ikke føles sånn. Folk vil hjelpe, du kan få hjelp, og det kan bli bedre, sa Maud Angelica.

Ari Behns mor, Marianne Behn, skriver i sin nye bok «Min Ari» om sine egne opplevelser og samtaler med sønnen før han gikk bort. Om problemer med søvn og inntak av mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ari var ikke psykisk syk, han hadde ikke en diagnostisk depresjon. Å diagnostisere noen som psykisk syk, fordi man er dypt ulykkelig en periode som følge av påkjenninger og sorg, er heldigvis ikke riktig , sier hun til Dagbladet.

Ville ikke skape spekulasjoner

Både hun og Olav Bjørshol, som fant sønnen død i Lommedalen, valgte tidlig å være åpne om selvmordet.

– Ari var en kjent person. Vi valgte å si det som det var for ikke å skape spekulasjoner, og med håp om å kunne være til hjelp for andre , fortalte Marianne Behn til Se og Hør i januar 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren har også uttrykt takknemlighet for at han var sammen med Ari Behn den kvelden han døde.

– Det er som om kroppen brenner opp

I den nye boka gjengir moren en av de aller siste samtalene hun hadde med sønnen da han var innlagt på sykehus.

Hjelp å få

Mange telefontjenester tilbyr råd, veiledning og noen å snakke med, enten du er pårørende til psykisk syke eller trenger hjelp selv:

- Din lokale legevakt
- Mental helses hjelpetelefon 116 123
- Kirkens SOS 22 40 00 40
- Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP) 22 49 19 22
- Landsforeningen We Shall Overcome (WSO) 22 41 35 90
- LEVE, Landsforeningen for overlevende etter selvmord 22 36 17 00

«Jeg er ikke psykisk syk, som noen sikkert tror. Jeg er fysisk syk, og kroppen min klarer ikke lenger å lege seg selv. Det har blitt for mange belastninger for meg. Jeg er utmattet, utbrent, har ME, og kanskje MS, siden jeg så lenge har hatt disse skjelvingene. Det er som om kroppen brenner opp, forteller Marianne Behn fra de private samtalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bisettelsen i Oslo domkirke 3,. januar la Olav Bjørshol vekt på sønnens store betydning for mange.

– Du var helt til stede i livet. Du evnet å berøre så manges hjerter med ditt hjerte, sa faren.

– Jeg savner Ari hver eneste dag

Aris mor forteller til TV 2 at hun ønsket å skrive sin egen versjon om sønnens liv, også fordi det har vært mange som har delt sine tanker om det som skjedde.

– Det har vært mange stemmer der ute. Spekulasjoner om hvordan det var for Ari på slutten av livet. Han var veldig sliten, utmattet. Det kommer også frem i boken. I tillegg hadde han som skrevet en eksistensiell krise, og dype sorgprosesser, sier Marianne Behn.

Hun forteller at hun har det bra i dag på tross av sorgprosessen.

– Jeg går gjennom hele følelsesregisteret fortsatt. Jeg savner også Ari hver eneste dag.

Video: Maud Angelica Behn: – Det finnes alltid en utvei!