Norske forskere: Influensaviruset blir mer aggressivt av vanlige medisiner

<p dir="ltr">Forskerne fant at medisiner mot høyt blodtrykk, hjertesvikt, kolesterol og medisiner mot mangel på vitamin B12 kunne føre til annerledes reaksjon på influensaviruset. Forskerne vet enda ikke i hvilken grad medisinene er aktive når det kommer til dødsfall eller hvilke medisiner som gjør hva.</p>
Forskerne fant at medisiner mot høyt blodtrykk, hjertesvikt, kolesterol og medisiner mot mangel på vitamin B12 kunne føre til annerledes reaksjon på influensaviruset. Forskerne vet enda ikke i hvilken grad medisinene er aktive når det kommer til dødsfall eller hvilke medisiner som gjør hva. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Forskere ved NTNU har oppdaget hvordan diverse vanlige medisiner kan påvirke hvordan influensaviruset oppfører seg i kroppen.

– Det er viktig å kartlegge dette. Dersom man har en pasient med influensa, som også bruker noen av medisinene vi har identifisert, bør man kanskje vurdere om disse i det hele tatt skal gis under sykdommen , sier Magnar Bjørås til NRK , som først omtalte saken. Bjørås er professor ved det medisinske fakultetet ved NTNU, som står bak studien.

Hvert år dør om lag tusen nordmenn etter å ha fått influensa. Det er ofte de eldste som dør av influensaviruset og de bruker ofte også andre medisiner for ulike plager.

Forskerne fant at medisiner mot høyt blodtrykk, hjertesvikt, kolesterol og medisiner mot mangel på vitamin B12 kunne føre til annerledes reaksjon på influensaviruset. Forskerne vet enda ikke i hvilken grad medisinene er aktive når det kommer til influensadødsfall eller hvordan de forskjellige medisinene påvirker infeksjonen.

– Vi vet ikke hvordan de ulike medisinene virker inn på sykdomsforløpet og dødsraten for disse pasientene. Vår hypotese er basert på forsøk med datamodeller og i laboratoriet, sier professor Denis Kainov ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU til NRK.

Nå ønsker forskerne å finne ut hvilke medisiner som gir hvilke effekter.

Personvernpolicy