450 fullvaksinerte har fått påvist corona

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet, sier tallet bekrefter at vaksinenes effekt ikke er 100 %.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet, sier tallet bekrefter at vaksinenes effekt ikke er 100 %. Foto: Berit Roald / NTB

– Dette tallet bekrefter at vaksinene sin effekt mot covid-19-sykdom ikke er 100 prosent, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av alle som blir regnet som fullvaksinerte i Norge, har totalt 450 personer fått påvist corona.

Det kommer frem i Folkehelseinstituttets ukesrapport for uke 25 som ble publisert onsdag.

De 450 personene utgjør 0,03 prosent av de fullvaksinerte, forteller overlege i FHI, Sara Viksmoen Watle.

Hun presiserer at forekomsten av slike gjennombruddsinfeksjoner blant fullvaksinerte er lav.

LES OGSÅ: Ti nye smittetilfeller på Nord-Jæren

– Dette tallet bekrefter at vaksinene sin effekt mot covid-19-sykdom ikke er 100 prosent. Vi vet at omtrent en av ti vaksinerte vil kunne teste positivt etter viruseksponering. Heldigvis er det få av dem som utvikler alvorlig sykdom siden de fleste tross alt har ganske god effekt av vaksinen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

26 på sykehus

I de sjeldne tilfellene fullvaksinerte utvikler alvorlig sykdom, er det størst risiko for dette hos personer i risikogruppene, sier overlege Viksmoen Watle.

Overlege i FHI, Sara Viksmoen Watle. Foto: Lise Åserud / NTB
Overlege i FHI, Sara Viksmoen Watle. Foto: Lise Åserud / NTB

Blant de 450 fullvaksinerte som har fått påvist cornaviruset, er det 26 personer som har blitt innlagt på sykehus med covid-19 som hovedårsak for innleggelsen.

21 av de 26 personene er i risikogrupper med høy eller moderat risiko for alvorlig forløp av covid-19, står det i FHI-rapporten. De fleste innlagte er over 75 år.

19 coronarelaterte dødsfall

Blant de 450 fullvaksinerte som har fått påvist coronaviruset er det blitt registrert 19 coronarelaterte dødsfall i MSIS. Dette er dødsfall hvor personer dør både av og med covid-19.

Av disse 19 tilhører 15 medisinske risikogrupper, og alle bortsett fra to tilfeller er over 80 år.

Viksmoen Watle i FHI sier funnene stemmer overens med det de har sett under utprøving av vaksinene og i overvåkingsdataene fra andre land der vaksinedekningen i befolkningen er høy.

Det er assisterende helseminister Nakstad enig i:

– Tallene bekrefter at blant de få vaksinerte som blir smitta, er de aller fleste godt beskyttet mot alvorlig sykdom. Samtidig minner disse tallene oss på at noen fullvaksinerte også vil bli alvorlig syke og dø når viruset sprer seg i samfunnet, sier han til NRK.