Lege Gunnar Hasle ringes ned av folk som ønsker Johnson & Johnson-vaksinen: – Telefonstorm

<p>Coronavaksinen til Johnson & Johnson. </p>
Coronavaksinen til Johnson & Johnson.  Foto: AFP / NTB

Den profilerte lederen for Reiseklinikken i Oslo synes regjeringens kriterier for Johnson & Johnson-vaksinen er for strenge. Tirsdag har han blitt nedringt av nordmenn som ønsker vaksinen. 

Fra og med i dag, tirsdag 15. juni, kan de som ønsker å ta Johnson & Johnson-vaksinen i Norge, bestille time for vurdering hos private leger, vaksinasjonsklinikker og fastleger.

Lege og leder ved Reiseklinikken i Oslo, Gunnar Hasle, har blitt nedringt av nordmenn som ønsker Johnson & Johnson-vaksinen tirsdag. Han omtaler det som en «telefonstorm».

– Det er like før jeg må stenge telefonen, sier han til TV 2.

– De gråter på telefonen

Det er fastsatt strenge kriterier for hvem som kan be om å få vaksinen og derfor må den som ønsker å ta vaksinen vurderes av lege først. Blant kriteriene er blant annet nødvendig reise til et land med høy smitte, alvorlig psykisk lidelse, eller fare for liv som følge av langvarig isolasjon.

Lege Gunnar Hasle har blitt nedringt tirsdag. Foto: NTB
Lege Gunnar Hasle har blitt nedringt tirsdag. Foto: NTB

Hasle mener kriteriene er altfor strenge, og at man burde brukt Johnson & Johnson-vaksinen idet norske coronavaksinasjons-programmet for flere måneder siden.

De som dør av vaksinen er ikke de samme som dør av viruset, det er jo problemet. Nå er mange i en fortvilet situasjon. De gråter på telefonen. Jeg forsøker å holde meg til kriteriene, men de er ekstremt strenge, sier Hasle til TV 2.

Mandag opplyste Folkehelseinstituttet at det var kommet inn bestilling på 1590 doser av vaksinen. Totalt har instituttet over 200.000 doser på lager.

Regjeringens beslutning har møtt motstand

Regjeringen har tidligere bestemt at vaksinen fra Johnson & Johnson skal tilbys utenfor coronavaksinasjonsprogrammet. Beslutningen om å gjøre vaksinen tilgjengelig har møtt motstand og kritikk fra flere hold.

Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har anbefalt å ikke tillate vaksinen, og Legeforeningen fraråder bruk av den. Også flere private helseforetak har besluttet å ikke tilby slik vaksinering.

Tirsdag er 1.975.770 personer i Norge er vaksinert med første dose av coronavaksine, ifølge FHIs statistikk. 1.353.614 personer har fått andre dose.

Personvernpolicy