Sian-debatt splitter Kringkastingsrådet: – Tragisk av NRK

<p>NRK-programleder Fredrik Solvang. </p>
NRK-programleder Fredrik Solvang.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

NRKs Debatten-program der Sian-leder Lars Thorsen deltok, får sterk kritikk av flere medlemmer i Kringkastingsrådet. Men andre roser programmet.

Torsdag behandlet Kringkastingsrådet de 35 klagene mot «Debatten»-programmet på NRK 3. september, hvor Sian-leder Lars Thorsen var blant gjestene i kjølvannet av flere Sian-demonstrasjoner og voldelige sammenstøt med motdemonstranter.

Det var et delt kringkastingsråd som diskuterte saken torsdag formiddag. Lege Bushra Ishaq var sterkt kritisk til innslaget og til nyhetsredaktør Knut Magnus Berges forsvar overfor Kringkastingsrådet, skriver Kampanje.

– Utrolig tragisk

Ishaq er kritisk både til at Sian ble invitert, og til at Sian-lederen ikke ble møtt av en motdebattant. Ishaq kritiserte også NRK for å redusere kritikken rundt innslaget til en ytringsfrihetsdebatt.

Det er utrolig tragisk at NRK ikke tar inn over seg dette perspektivet. Det er utrolig trist fordi NRK gir en aktør som ønsker å true og truer enkelte mennesker og gruppers eksistens i Norge, sier Ishaq, ifølge Medier24.

Kringkastingsrådet er delt i synet på om det var riktig å invitere Sian-leder Lars Thorsen til NRKs Debatten. Her er Thorsen i aksjon under et arrangement i regi av Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) på Østre Torg på Hamar. Foto: Geir Olsen / NTB
Kringkastingsrådet er delt i synet på om det var riktig å invitere Sian-leder Lars Thorsen til NRKs Debatten. Her er Thorsen i aksjon under et arrangement i regi av Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) på Østre Torg på Hamar. Foto: Geir Olsen / NTB

Nyhetsredaktør Berge forklarte at NRK må utfordre, også når det gjør vondt. Han understreket videre at han ikke tar lett på klagene, og at Sian ikke kommer til å bli en gjenganger i kanalens debattsendinger.

Professor Eiri Elvestad er særlig kritisk til NRKs vinkling av saken. Hun mener at feilen NRK gjorde, ikke var å intervjue Sian, men at innpakningen i programmet bidro til å normalisere menneskefiendtlige synspunkter.

Flere positive

Men flere rådsmedlemmer var også positive til programmet. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mener at NRK gjennom sin journalistikk gjorde den norske samfunnet en tjeneste ved å avkle Sian.

Advokat Ove Vanebo mener heller ikke at NRK har opptrådt kritikkverdig, men understreket i møtet at det er alvorlig at enkelte personer ble nevnt ved navn som eksempler på muslimer som SIAN vil deportere.

Også forsker Torgeir Udberg Nærland mener det var riktig å invitere Sian.

Diskuterte stemmetrøbbel

Kringkastingsrådet behandlet torsdag også stemmeplunderet i Stjernekamp sist lørdag, en artikkel om Harry Potter-forfatter J.K. Rowling og en henvendelse om hvordan NRK modererer sine kommentarfelt, samt animasjonsfilmen «Tårnet» og prioriteringer mellom vanlig TV og nett-TV.

Rådet fikk også en orientering om hvordan NRK planlegger å dekke valget i USA, og om kringkasterens podkasttilbud.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden