Lover 50.000 i dusør i jakten på 1,7 millioner bier

<p>Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

Birøkter Susanne Dörfler mistenker at det er proffe aktører som står bak tyveriet av 28 bikuber fulle av honning, dronninger og travle bier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kveld stanset en hvitt Mercedes like ved et skogholt på Dilling i Moss kommune. Ut av bilen steg en person ikledd komplett birøkter-utstyr som roet biene ned med røyk. Deretter ble 28 av de totalt 32 bikubene heist opp på tilhengeren. Så kjørte den av gårde.

Naboene som bor like ved og som så det hele utspille seg, trodde det var Susanne Dörfer som kom i heldekkende dress komplett med slør og hatt.

– Først var jeg bare trist. Nå er jeg fly forbanna, sier hun til NRK.

Dörfer anslår at kubene, som var fulle av honning og til sammen 1,7 millioner bier, har en verdi av omkring 170.000 kroner. Til NRK forteller hun at savnet av biene er stort.

– Jeg er stolt av jentene mine, over hvor bra de har pollinert jordbæråkeren her i området, og jeg har lagt ned mye jobb, kjærlighet og hjerteblod i dette, sier birøkteren.

Hun oppfordrer andre birøktere til å være obervante dersom de blir tilbudt å kjøpe bikolonier. På ryggen til dronningbiene har hun fått festet en liten plate med initialene «SD», og hun vil gi en dusør på 50.000 dersom tyven blir tatt.

Selv mistenker hun at det er profesjonelle birøktere som står bak tyveriet.

– De vet når på døgnet de skal komme, røyker dem inn, og er fullt utstyrt med dress og bikube-heis på hengeren. Du løfter ikke en kube på 100 kilo sånn uten videre.

Personvernpolicy