Finn Christian Jagge er død

<p>Finn Christian Jagge er død. </p>
Finn Christian Jagge er død.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Tidligere alpinist og OL-vinner Finn Christian Jagge døde onsdag etter akutt sykdom. Han ble 54 år gammel.

Det er Jagges kone, Trine Lise Jagge, som melder om dødsfallet på Facebook.

«Vår største kjærlighet, vår største helt og klippe. Verdens beste Pappa og verdens beste MesterHubby, døde i dag etter akutt sykdom. Det er ubeskrivelig vondt og vi er helt knust», skriver hun i innlegget.

Jagge tok OL-gull i slalåm under vinter-OL i Albertville i 1992. I tillegg tok «Finken» syv individuelle seire i verdenscupen. 54-åringen ble nummer tre i verdenscupen sammenlagt i 1992, 1997 og 1999.

– Forferdelig trist

Jagge la opp som idrettsutøver i 2000. Etter karrieren hadde han en periode som trener for kvinnelandslaget. Jagge etterlater seg kone og to barn. Hans foreldre Liv (77) og avdøde Finn Dag drev med tennis på toppnivå. Moren var også alpinist.

Det er forferdelig trist. Han var bare i litt over midten av livet, en ung 54-åring som var aktiv. Det er bare tragisk og trist. Som idrettsmann var han en unik atlet. Han var gode i flere idretter, også i tennis. I alpinmiljøet var han en legende, sier tidligere lagkamerat Kjetil André Aamodt til NRK.

Tom Stiansen, som også er Jagges tidligere lagkamerat, omtaler dødsfallet som «ufattelig trist».

– Det veldig rart at en mann i sin beste alder kan bli syk og død, sier Stiansen til VG.

«Finken» vant OL-gull i slalåm i 1992. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
«Finken» vant OL-gull i slalåm i 1992. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Jeg snakket med «Finken» for ei uke siden, og han var på bedringens vei. Han var oppe av sykesengen og inntok fast føde igjen. Siden har han blitt dårligere igjen, forteller Stiansen videre.

Sorg i idrettsmiljøet

Skipresident Erik Røste er blant dem som har meddelt sine dypeste kondolanser.

– Det var et svært trist budskap vi mottok i dag om at Finn Christian Jagge så altfor tidlig har gått bort. Finn Christian var med på starten av det norske alpineventyret med OL-gullet i slalåm fra Albertville i 1992 som karrierens største høydepunkt, sier skipresidenten til NTB.

– Fra alpinmiljøet blir Finn Christian karakterisert som en stayer, og han var en type som ga aldri opp. Han var en god bidragsyter med sitt gode humør og godt likt av alle. Våre tanker går i dag til kona Trine-Lise, barna og den nærmeste familien, fortsetter han.

(Saken fortsetter under bildet)

Finn Christian Jagge under verdenscupen i slalåm i Park City i 1997. Foto: Don Emmert / AFP
Finn Christian Jagge under verdenscupen i slalåm i Park City i 1997. Foto: Don Emmert / AFP

Idrettspresident Berit Kjøll fremhever Jagge som en flott forbilde.

– Jagge kronet en imponerende karriere med OL-gull i Albertville i 1992, hvor han slo en annen legende, Alberto Tomba. Jagge markerte seg også utenfor idretten og var et flott forbilde for mange av våre unge og lovende utøvere i alpinsporten. Jagge vil bli dypt savnet, sier Kjøll til TV 2.

«Du vil bli savnet»

Kulturminister Abid Raja hyller «Finken» på Twitter:

«En vanvittig stor idrettsstjerne har gått bort. Mottar denne triste nyheten med stort sjokk. Ufattelig trist. Mine tanker og kondolanser går til Finkens familie. Hvil i fred gode verdensborger. Du vil bli savnet», skriver Raja.

I 2011 gikk Jagge til topps i det populære programmet «Mesternes Mester» på NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært