Heimevernet bistår i arbeidet med å nekte utlendinger innreise på Gardermoen

Se video fra Gardermoen lørdag.

Alle utenlandske statsborgere som ankommer Oslo lufthavn med fly, blir bedt om å returnere. Nå bistår Heimevernet i arbeidet med å håndheve reglene.

– Heimevernet er på plass og bistår. De er i gang med tiltakene. De står ved bagasjebåndet og deler ut informasjon om reglene som er innført, sier pressevakt i Avinor Nora Prestaasen til NTB.

Kommunikasjonssjef Per Gunnar Grosberghaugen i Heimevernet utdyper følgende:

– De som kommer til Norge utenfor Norden blir satt i en 14 dagers karantene. Dersom passasjerene som ikke er fra Norge, ikke kan være her i karanteneperioden, ber vi dem om å reise hjem. Avinor og politiet bistår Ullensaker kommune, som har ansvar for smittevernet, sier han til NTB.

Blir bedt om å snu

Ullensaker kommune ba fredag kveld Forsvaret om hjelp til å håndheve de nye reglene som er innført for å hindre smitte av coronaviruset.

Friske reisende skal returneres så fort som mulig. Dersom de ikke kan reise hjem samme dag, blir de losjert inn på hotell til neste dag

– Er noen flypassasjerer satt i karantene?

– Tre personer har fått hotellrom. Jeg vet ikke om disse er norske eller utenlandske statsborgere, sier kommunikasjonssjef, Siri Wolland, i Ullensaker kommune til ABC Nyheter lørdag morgen.

– Unntaktstilstand

Kommunen er fornøyd med at Heimevernet stiller opp.

– Det er fantastisk. Det er fenomentalt flott å få bistand fra Heimevernet. På denne måten kan vårt helsepersonell få gjort det helsefaglige, sier Wolland.

– Hvordan tar de reisende dette?

– Alle vet at det nå er unntakstilstand. Jeg har ikke hørt at dette har skapt problemer.

SE VIDEO: FHI: – Vi har ikke kontroll på smittespredningen:

Stenger grensene

Flere land, deriblant Danmark, har stengt sine grenser som et tiltak for å hindre ytterligere smitte av koronaviruset.

Norge har foreløpig ikke fulgt etter, men Aps byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, mener at vi bør innføre samme type tiltak her til lands.

– Jeg mener situasjonen er så alvorlig at Norge også bør vurdere å stenge grensen, slik vår partikollega, statsminister Mette Frederiksen, har tatt initiativet til i Danmark fra lørdag, sier Johansen til VG.

SE VIDEO: Helsedirektøren: Ikke dra på hytta!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden