Vedum kritiserer matberedskapen etter virusutbruddet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum varsler at han på nytt vil fremme forslag om at det opprettes beredskapslagre for mat i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum varsler at han på nytt vil fremme forslag om at det opprettes beredskapslagre for mat i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier coronakrisen bør være en vekker for dem som går inn for å redusere matproduksjonen i Norge.

Vedum viser til at utvalget som på regjeringens oppdrag har laget klimakurrapporten, som ble lagt fram i januar, helt glemte å vurdere hvilken betydning matproduksjonen har i landets beredskap.

– Vi mener det er fullstendig galskap at vi i en situasjon med mer ustabilt klima skal redusere vår egen evne til å være selvforsørget, sier Vedum til Dagbladet.

– En påminnelse

Han sier at utvalget legger opp til en rasering av matproduksjonen i Distrikts-Norge når det går inn for å fjerne 1 million dekar matjord.

– Coronakrisa bør være en påminnelse for oss alle om hvor sårbart samfunnet er. All beredskap er forhåpentligvis unødvendig, men i dag vi ingen buffer bortsett fra den daglige produksjonen, sier Vedum.

Han varsler at partiet på nytt vil fremme forslag om å opprette beredskapslagre for mat.

– Solberg-regjeringen mener markedet skal løse det. Problemet er bare at i en alvorlig krisesituasjon så slutter markedet å fungere, sier han.

192 smittede

Tallet på coronasmittede i Norge økte mandag med 23 personer. Dermed har i alt 192 personer fått påvist viruset, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er som forventet, ifølge avdelingsdirektør Line Vold for smittevern og beredskap ved FHI.

– Vi forventer at det blir flere tilfeller framover, og vi forventer flere tilfeller der vi ikke greier å spore smitten ut av landet, men at vi får smittespredning lokalt i Norge, sier Vold til NTB.

55 er blitt smittet i Norge, mens 134 personer er smittet i utlandet. Tre tilfeller er fremdeles under avklaring.

Fem på sykehus

Mandag ble en femte coronasmittet innlagt på sykehus i Vestfold. Fra før er fire smittede personer lagt inn på ulike sykehus rundt om i landet, ved henholdsvis Drammen sykehus, St. Olavs hospital i Trondheim, Oslo universitetssykehus og Bærum sykehus.

Flere leger frykter nå kapasitetsmangel ved sykehusene og at det ikke være plass til alle dersom viruset sprer seg raskt.

– Vi gjør veldig mye for å bremse utviklingen og bryte smittekjeden, understreker Vold.

Coronaviruset har nå spredt seg til alle landets fylker. Viken har flest tilfeller, 44, etterfulgt av Oslo med 35 tilfeller. Møre og Romsdal og Nordland har færrest smittetilfeller, med henholdsvis to og tre smittede.

Video: FHI forbereder seg på neste fase av coronaviruset:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden