Coronasmittet: – Dette er ingen spøk

Den coronasmittede er innlagt på Ullevål sykehus.
Den coronasmittede er innlagt på Ullevål sykehus. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På skiferie i Østerrike ble paret smittet av coronaviruset. Hjemme ble de avvist da de ba om å bli testet. Nå er mannen (48) innlagt og kvinnen syk hjemme. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen og mannen fra Oslo var sammen med ni andre på skiferie i Østerrike da de pådro seg klare symptomer på coronasmitte, skriver VG og Aftenposten. Etter hjemkomst ble de syke og ba om å bli testet for smitte, men ble avvist.

Til slutt ble mannen så dårlig at han ble innlagt og er nå på isolat. Kvinnen er hjemme alene og strever med en kraftig virusinfeksjon.

– Når man hører og leser om talspersoner for helsemyndighetene, får man inntrykk av at man bare blir lettere plaget. Det er feil. Du blir skikkelig dårlig. Dette er ingen spøk, sier kvinnen til Aftenposten.

Pustevansker

– Det er greit at folk får vite at man kan bli ordentlig syk av dette. Jeg er veldig syk – det har jeg vært i ti dager, forteller 48-åringen selv til VG.

Det var kjæresten som ringte etter ambulanse da mannen slet med å puste og hadde så kraftige hostekuler at han sto og brakk seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at paret kom hjem fra skiferien ba de om å bli testet, men ble avvist ettersom de ikke hadde vært i en risikosone. De påla seg selv karantene og sa fra til arbeidsgivere, venner og familie. En av de andre i reisefølget skal således ha bløffet seg til en test ved å si at de hadde vært i Italia. Slik ble smitten oppdaget. I alt har seks personer i reisefølget testet positivt på oronasmitte.

Video: FHI forbereder seg på neste fase av coronaviruset:

Begrenset kapasitet

Frode Forland, fagdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet (FHI), sier til VG at han ikke kan kommentere enkeltsaker. Han sier at FHI har vært opptatte av å teste personer de mener har en reell smitterisiko.

– Det har vært knyttet til spesielle land og at folk kommer med symptom. Og det er viktig at vi ikke tester for mange personer som det ikke er grunn til å teste, for vi har faktisk en mangel på testkapasitet i Norge, sier han.

Video: WHO-sjef: Pandemi er en svært reell trussel: