Forsvarsbygg advarer: «Renholdet har aldri fungert»

Vaktgardistene rydder og vasker vaktboden før vakt. Nå risikerer Forsvarets ansatte å selv møtte stå for renholdet i kvarter og bolig.
Vaktgardistene rydder og vasker vaktboden før vakt. Nå risikerer Forsvarets ansatte å selv møtte stå for renholdet i kvarter og bolig. Foto: Victoria Bergheim Thorbjørnsen / Forsvaret

Forsvarsbygg er bekymret over sviktende renhold, og ber departementet ta grep. «Leveransen er for dårlig» fordi «ISS ikke makter avtalen», slår en fast.

Det er snart fire år siden ISS inngikk avtale om renhold innenfor forsvarssektoren. Allerede den gangen var det mange som var kritiske til å legge Forsvarets renhold ut på anbud.

I fjor høst ba Forsvarsbygg, som er ansvarlig for Forsvarets eiendommer, om at Forsvarsdepartementet (FD) og Forsvarsstaben (FST) tok grep. I brev og møtereferat som ABC Nyheter har fått innsyn i, fremkommer det sterk kritikk av kvaliteten på tjenestene.

Forsvarsbygg skriver at de opplever «en forverring», og at det svake renholdet er «i ferd med å bli en omdømmerisiko for Forsvarsbygg».

Konserndirektør Ronny Pettersen i ISS skriver i en epost at «ISS er ikke kjent med korrespondanse mellom Forsvarsbygg og Forsvarsstaben og henviser til vår kontraktspart Forsvarets logistikkorganisasjon for kommentarer».

– Effektiviseringen kan ha medført sparte penger, men renholdet er dårligere og man må i større grad gjøre det selv, mener lederen for Befalets fellesorganisasjon (BFO), Jens B. Jahren. En lang rekke av hans medlemmer har opplevd det han beskriver som en «krevende» og «lite tilfredsstillende» situasjon.

– Men det som er verre, er at det ikke ser ut til å bli rettet opp heller, sier fagforeningslederen.

Avvik meldes ikke inn

Forsvarsbygg skriver at de som leier boliger nå «har gitt opp» å melde inn om avvik. De mener dette tolkes av de ansvarlige som «at renholdet fungerer eller at situasjonen ikke er så alvorlig som den er».

Det er en egen enhet innenfor Forsvarets logistikkenhet som har ansvaret for å følge opp ISS som renholdsleverandør, FLO Ren. De understreker på sin side at de forsvarsansatte må melde inn avvik slik at «brukerne får avtalt renhold slik det er avtalt per i dag».

BFO-lederen bekrefter at ansatte i Forsvaret dropper å melde inn sviktende renhold:

– For når man har levert tyve klager uten at noe skjer, så gir man jo opp, sier Jahren.

ISS opplever ikke dette på samme måte: «Vi får månedlige oppdateringer fra FLO, og de rapporterer at de er fornøyd med vår kvalitet og leveranse i 9 av 10 områder. Utover det ene området hvor vi har hatt noen utfordringer, leverer ISS renhold i henhold til det som er bestilt av FLO», skriver Pettersen.

Men det er ikke første gang ISS får kritikk. I fjor sa for eksempel forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) opp ISS-kontrakten for renhold i Forsvarsdepartementet.

– Det er klart at tjenesten fra ISS ikke har vært god nok. Da tar vi grep. Men det betyr ikke at alt skal være på det offentlige hender, sa Bakke-Jensen da saken i april kom opp i Stortingets spørretime.

Får ikke klarering

FLO Ren svarer i et brev (datert 4. desember 2019) på en del av Forsvarsbyggs bekymringer. De viser blant annet til vanskeligheter knyttet til å sikkerhetsklarere renholdere ettersom 70 prosent av de ansatte i NHOs «medlemsbedrifter innen renhold har innvandrerbakgrunn», og at denne trenden ser ut til å fortsette.

«FLO har også mottatt klare signaler fra markedet på at leverandører opplever mangelen på personell som kan sikkerhetsklareres som en faktor som kan hindre leverandører i å levere tilbud i konkurranser», heter det.

Konserndirektør Ronny Pettersen i ISS er inne på det samme:

«Vi er enig i FLO sin uttalelse angående sikkerhetsklarering og det er svært utfordrende å levere tjenester når Forsvaret bruker opp mot tolv måneder for å sikkerhetsklarere vårt personell».

Pettersen sier også at ISS «av sikkerhetshensyn i Forsvaret ikke har anledning til kommentere ytterligere på innhold kontrakten».

BFO-lederen Jens B. Jahren mener det er andre forhold enn sikkerhetsklarering, som også spiller inn:

– Det har vært utfordringer når det gjelder arbeidsforholdene for de ansatte i ISS. Det har også vært uklarheter knyttet til hvem som ansvaret, og det har vært utfordringer for å sikkerhetsklarere renholderne, sier han.

Flere steder har ansatte som bor i kvarter (kortere leieavtaler) eller i en av Forsvarsbyggs boliger, selv overtatt renholdet. Som forvalter av eiendommene er Forsvarsbygg ikke fornøyd med den løsningen. I flere bygg er det ikke tilrettelagt for oppbevaring av renholdningsutstyr, ansvarsforholdet kan bli pulverisert, og det stiller spørsmål ved hvem som har inspeksjon og kontroll.

«Videre har Forsvarsbygg bekymringer i forhold til at ufaglærte skal settes til å utføre renhold uten opplæring eller kontroll med resultatet», skriver assisterende direktør Camilla Mathiesen.

«Renholdet har aldri fungert»

I skrivet fra Forsvarsbygg (datert 30. oktober) vises det til boligkvarteret Briggen ved Haakonsvern som eksempel. Her blir bare «en fjerdedel» av renholdet utført, mener de. Men det er likevel ikke det verste eksempelet:

«De største utfordringene knyttet til renhold finner vi i renholdsområde 2, Troms Innland. Her oppleves bemanningen som så dårlig hos renholdsleverandøren, at leveransen kan best beskrives som sjelden og sporadisk», skriver Mathiesen i Forsvarsbygg.

I et referat fra et møte mellom Forsvarsbygg og FLO Ren 25. oktober trekkes også andre eksempler frem, blant annet på Linderud leir i Oslo «har renholdet aldri fungert», og på Sessvollmoen «er situasjonen heller ikke bra». Kun i Region Midt kan man si at «renhold tilsynelatende fungerer ok».

Mathiesen slår fast at «Forsvarsbygg kan ikke lenger akseptere situasjonen», og at de «ikke har sett det som forsvarlig å underskrive samhandlingsavtalen med FLO Ren».

I år kan det bli aktuelt for Forsvaret å bytte renholdsleverandør. Nye avtaler for to regioner skal etter planen byttes ut 1. mai og 1. april. BFO-lederen Jens B. Jahren ønsker ikke å kommentere hvem som eventuelt bør få disse kontraktene.

– Det jeg først og fremst håper på, det er en bedring i situasjonen, sier han.

I Forsvarsdepartementet viser en til at FLO «følger kontinuerlig opp de eksisterende kontraktene innenfor renholdstjenester og bruker disse erfaringene inn i prosessen med utarbeidelse av nye kontrakter. FLO evaluerer alle sine konkurranser basert på objektive kriterier».

Orlogskaptein Per-Thomas Bøe, talsperson for Forsvaret, skriver også i en epost at «det stilles for øvrig strenge krav til alle tilbydere, både i form av rigide kvalifikasjonskrav og strenge skal-/minimumskrav i kravspesifikasjonen, også når det gjelder tilbydernes evne til å utføre oppdraget».

På spørsmål fra ABC Nyheter om hvordan erfaringene etter snart fire år med ISS som renholdsleverandør bør spille inn ved fremtidige kontrakter, gjentar Forsvarsbygg at de har «opplevd utfordringer med hvordan forsvarssektoren evner å følge opp kontrakten og sikrer samhandling og oppfølging av leverandøren, og vi har derfor jevnlig dialog med FLO om utfordringene vi opplever for å sikre at dette blir fulgt opp på en tilfredsstillende måte fremover», svarer David Halvorsen, avdelingsdirektør for eiendomsforvaltning i Forsvarsbygg.

Har ISS og FLO Ren et poeng når de trekker frem vanskeligheter med sikkerhetsklarering som en årsak til de svake leveransene?

«Det er ingen renholdere som er ansatt i Forsvarsbygg lenger, så dette kan vi ikke svare på.» svarer Halvorsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor
Siste nytt
11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor
Populært