Jernbanereformen trer i kraft søndag

Togreisende mister kundefordeler fra Vy

<p>Et togsett står på et sidespor på Kristiansand stasjon og Sørlandsbanen. Når Go-Ahead begynner å operere strekningen søndag 15. desember, mister flere kunder hos Vy muligheten til å kjøpe rabatterte billetter. </p>
Et togsett står på et sidespor på Kristiansand stasjon og Sørlandsbanen. Når Go-Ahead begynner å operere strekningen søndag 15. desember, mister flere kunder hos Vy muligheten til å kjøpe rabatterte billetter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Kunder med periodebillett hos Vy får i dag 20 prosent rabatt på andre togreiser. Den fordelen blir mindre når Jernbanereformen trer i kraft søndag, og Go-Ahead og SJ tar over.

Søndag trer Jernbanereformen i kraft. Det at betyr ny operatør tar over Vy (gamle NSB) sine togstrekninger flere steder i landet.

Go-Ahead er først ut. De begynner å drifte Sørlandslandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen fra førstkommende søndag, 15. desember. SJ begynner å drifte syv togstrekninger i trafikkpakke Nord 20. juni 2020.

Har du 7-dagersbillett, 30-dagersbillett eller årskort hos Vy i dag følger det med en kundefordel. Mens periodebilletten kun gjelder for en gitt reisesone eller en gitt strekning, for eksempel Eidsvoll-Oslo, gir den deg som kunde mulighet til å kjøpe togbilletter til andre strekninger med 20 prosent rabatt.

Dagpendler og stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) som representerer Buskerud er en av dem som har dratt nytte av fordelen.

– Jeg pendler daglig mellom Oslo og Drammen, og har et årskort for den strekningen. Nylig var jeg i Kristiansand, og kjøpte billett på den strekningen med rabatt. Den muligheten mister jeg fra 15. desember når togselskapet Go-Ahead begynner å operere Sørlandsbanen, sier Christoffersen til ABC Nyheter.

Vy, Go-Ahead og Jernbanedirektoratet bekrefter overfor ABC Nyheter at kundefordelen kun vil gjelde for Vys kunder på Vys egne togstrekninger.

Christoffersen påpeker at det er mange strekninger Go-Ahead og SJ tar over hvor hun gjerne skulle ha brukt kundefordelen sin fra Vy.

– I realiteten betyr dette at årskortet mitt med sine kundefordeler blir mindre verdt som følge av Jernbanereformen når jeg kan benytte den på færre reiser, sier Christoffersen.

Stortingspolitikeren mener det er svært bekymringsfullt at kundefordeler og rabattordninger som minipris-billetter får mindre verdi for kundene som følge av Jernbanereformen.

– Jeg er ikke noe glad for at kundefordelen skrumper inn.

(Artikkelen fortsetter under)

Lise Christoffersen (Ap) er selv dagpendler på Østlandet. I tillegg reiser hun mye rundt i Norge med tog. I den forbindelse har hun hatt stor glede av kundefordelen hun får som periodebillett-kunde hos Vy med at hun kan kjøpe billetter på andre strekninger til rabattert pris. Hun er frustrert over at kundefordelen skrumper inn som en følge av Jernbanereformen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Lise Christoffersen (Ap) er selv dagpendler på Østlandet. I tillegg reiser hun mye rundt i Norge med tog. I den forbindelse har hun hatt stor glede av kundefordelen hun får som periodebillett-kunde hos Vy med at hun kan kjøpe billetter på andre strekninger til rabattert pris. Hun er frustrert over at kundefordelen skrumper inn som en følge av Jernbanereformen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Synd å håpe på at Vy skal vinne

Gjennom Jernbanereformen blir ulike togruter lagt ut på anbud i form av trafikkpakker. Foreløpig har tre trafikkpakker blitt lagt ut for konkurranse fra Jernbanedirektoratet: Trafikkpakke 1 Sør, Trafikkpakke 2 Nord og Trafikkpakke 3 Vest.

Det britiske togselskapet Go-Ahead har vunnet konkurransen om å drifte Sør, SJ skal drifte Nord, mens Vy har vunnet konkurransen om å drifte Vest.

Videre skal to trafikkpakker for Østlandet ut på anbud de nærmeste årene.

– Det blir spennende å se hva som skjer der. Nå vil jeg og andre politikere som holder til i Viken at Vy skal vinne Østlandet, slik at de som reiser i regionen beholder kunderfordelen med rabatterte billetter. For om noen andre vinner vil det føre til at Viken knyttes dårligere sammen. Det er synd at vi skal sitte å håpe på at Vy vinner. Det burde vært samme kundefordeler uavhengig av hvem som vinner, sier Lise Christoffersen.

De fleste dagpendlere vil foreløpig kun måtte forholde seg til én togoperatør, men det finnes unntak. Mellom Oslo og Kongsberg opererer både Go-Ahead og Vy fra 15. desember. Det betyr imidlertid ikke at pendlere må velge hvilken av operatørene de vil reise med om de kjøper periodebillett for strekningen.

– Vi har lagt inn som forutsetning at alle operatørene må tilby periodebilletter som månedskort og årskort. Disse vil gjelde for en strekning eller en sone, uavhengig av togoperatør. De som reiser mellom Oslo og Kongsberg kan bruke samme periodebillett på sine reiser, både med Vy og Go-Ahead, sier kommunikasjonssjef i Jernbanedirektoratet Svein Horrisland til ABC Nyheter.

Les også: Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene

To og tre ganger dyrere minipris-billetter

For ordinære billetter har Jernbanedirektoratet satt en grense for maksimalt prisnivå. De har imidlertid ikke stilt noen priskrav til rabatterte og rimelige billetter.

Passasjerer som må bytte togselskap i løpet av én reise vil ikke oppleve noen prisendring for reisen ved ordinær pris. Men om kunden kjøper rabatterte billetter kan reisen ende opp med å bli dobbelt og tre ganger så dyr som i dag, skriver NRK.

Reiser du fra Geilo til Kristiansand må du bytte togoperatør underveis, da du strekningen er delt mellom Go-Ahead og Vy. Skal du ha de rimeligste billetene må du kjøpe minipris-billett hos Vy og lavprisbillett hos Go-Ahead.

Dette er eksempelet NRK legger fram: 10. desember kunne du komme deg fra Geilo Buskerud til Kristiansand for 339 kroner (minipris med Vy). Uken etter har Go-Ahead tatt over, da koster den samme billetten 578 kroner, fordi du må kjøpe to ulike lavprisbilletter til reisen.

Når SJ tar over Nordlandsbanen, Raumabanen, Trønderbanen, Dovrebanen, Rørosbanen, Saltenpendelen og Meråkerbanen 20. juni neste år blir det enkelte strekninger hvor kundene må kjøpe minipris-billetter tre ganger, som på strekningen Røros-Kristiansand.

Dale: Rammer kun 3-5 prosent av de reisende

Det at rimelige togreiser blir dyrere i fremtiden, bekymrer opposisjonen på Stortinget. Stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp) har sendt inn et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) om prisøkningen er en tilsiktet konsekvens av Jernbanereformen, og om han vil vil iverksette tiltak for å videreføre til å muligheten til å kjøpe rimelige minipris-billetter på tvers av togoperatører.

Dale skriver ingenting i sitt svar om å innføre tiltak, han mener markedet selv må utvikle gode pristilbud, og at de bør samarbeide for å få til dette.

Samferdselsministeren påpeker at høyere pris på de rimeligste billettene kun vil ramme en liten gruppe reisende.

– Det er viktig å påpeke at det er en beskjeden del av kundene på Sørlandsbanen dette gjelder: Bare tre prosent av dagens kunder reiser i kombinasjon med annen fjerntogstrekning, og for kunder som kjøper minipris på denne reisen kan billettprisen bli dyrere, skriver Dale i sitt svar til Mossleth.

– Videre er det cirka fem prosent av kundene på Sørlandsbanen som reiser til/fra Intercity-strekningene (på Østlandet), og kunder med miniprisbillett vil for denne kombinasjonen og kunne oppleve en prisøkning. Men prisøkningen for denne gruppen blir lavere siden minipris har mindre priseffekt på kortere strekninger, skriver statsråden videre.

Sp: – Redd det blir dyrere og dårligere

Siv Mossleth sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og frykter Jernbanereformen jevnt over gir norske togkunder et dyrere og dårligere tilbud. Foto: Stortinget
Siv Mossleth sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og frykter Jernbanereformen jevnt over gir norske togkunder et dyrere og dårligere tilbud. Foto: Stortinget

Siv Mossleth er ikke beroliget av svaret fra Dale.

– Jeg opplever ikke at han svarer på det jeg spør om. Jeg er redd for at togreiser i Norge blir både dyrere og dårligere. Han viser til tallene tre og fem prosent. Men hva betyr det i antall mennesker? Mange av dem som er tidlig ute og sikrer seg minipris-billetter i dag er kanskje ikke de med best råd. Det at det blir dyrere på enkelte strekninger er svært negativt, sier Senterparti-politikeren til ABC Nyheter.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte mot Jernbanereformen i Stortinget, og er skeptisk til at Norge nå deler opp jernbanen i trafikkpakker som driftes av ulike togselskaper. Mossleth reagerer på at regjeringen og samferdselsministeren allerede nå omtaler Jernbanereformen som en suksess.

– Under Transportdebatten i Stortinget sa Dale at dette kommer til å bli en suksess allerede før de første togene har begynt å gå. Det forundrer meg at de tør å være så fornøyde med en reform før vi ser virkningene, særlig i lys av Babcock-skandalen hvor ingenting fungerer etter de vant anbudskonkurransen om å fly ambulansefly.

Både Mossleth og Ap-politiker Lise Christoffersen er bekymret for at dyrere lavpris-billetter og dårligere kundefordeler vil føre til at færre velger toget.

– Hvis flere velger bil eller fly isteden har man ikke oppnådd det vi ønsker, sier Mossleth.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd
Siste nytt
15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd
Populært