Politiet: Bedrageriliga svindlet pensjonister – fem millioner er sporløst borte

POSTMANN: Utkledd som postmann klarte en av de tiltalte å få utlevert en rekommandert post sendt til en av ofrene i saken.
POSTMANN: Utkledd som postmann klarte en av de tiltalte å få utlevert en rekommandert post sendt til en av ofrene i saken. Foto: Politiet

På under to år skal et svindelnettverk ha bedratt 22 pensjonister for nesten 9,5 millioner kroner. Over fem millioner kroner har aldri blitt funnet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2013 og 2014 ble politiet i Oslo-området kontaktet av en rekke velstående pensjonister som hadde blitt utsatt for bedragerier.

FALSK POSTMANN: Slik så det ut da den tiltalte gikk utkledd som postmann for å få ut rekommandert post. Foto: Politiet
FALSK POSTMANN: Slik så det ut da den tiltalte gikk utkledd som postmann for å få ut rekommandert post. Foto: Politiet

I alt 19 eldre mennesker hadde fått deres bankkontoer tappet for til sammen 9,5 millioner kroner. Politiet mener svindlerne gikk målrettet etter eldre personer.

– Bedrageriene virker godt planlagt og fremstår ikke tilfeldig, sier politiadvokat Børge Andre Kristiansen ved Manglerud politistasjon til ABC Nyheter.

Les også: Millionær forsøkt ranet med avsagd hagle

Falsk postmann

Nå er seks personer tiltalt for 21 bedragerier mot i alt 22 personer. Politiet mener mennene, som er i alderen 24 til 49 år, har tilegnet seg personopplysninger om de fornærmede som de brukte til å opprette nye bankkontoer i ofrenes navn.

På denne måten fikk svindlerne tilsendt bank-ID, passord og bankkort. I den forbindelse mener politiet at de har hatt kontroll på posten til vedkommende.

Bankbrikkene ble sendt i rekommanderte brev, men svindlerne skal ha klart å få hentet ut disse med falske fullmakter. En av de tiltalt var utkledd som postmann da han hentet ut den rekommanderte posten.

Etter å ha fått kontroll over kontoene, overførte de ofrenes penger til den nye bankkontoen som de forsøkte å ta ut i minibanker og bank i butikk. Bankoverføringene og uttakene ble ofte gjennomført samme dag.

– Vi ser det er gjennomgående at det er en til to personer som blir kjørt rundt for å ta ut pengene, sier Kristiansen.

Bankene reagerte

I alt seks personer må møte i Oslo tingrett, tiltalt for bedrageri av9,4 millioner kroner. Politiet mener en svindlerliga gikk målrettet etter pensjonister. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I alt seks personer må møte i Oslo tingrett, tiltalt for bedrageri av9,4 millioner kroner. Politiet mener en svindlerliga gikk målrettet etter pensjonister. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Flere av bankene reagerte imidlertid på den uvanlige aktivitet og klarte å stoppe flere av uttakene. Dermed klarte ligaen kun å ta ut 5,3 millioner kroner.

Etter det ABC Nyheter erfarer har ikke politiet klart å finne noen av pengene.

En 49 år gammel mann fra Oslo blir av politiet utpekt som hovedmann i saken, mens de fem andre skal ha hatt rolle som mellommenn.

Mannen er tidligere straffedømt for bedrageri og tyveri.

Advokat Marijana Lozic, som forsvarer den tiltalte 49-åringen, har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Etter det ABC Nyheter får opplyst er det berammet en rettssak i februar der flere andre personer i nettverket, som skal ha hatt mindre roller i bedrageriene, må møte i retten.

Les også: Therese (31) ble svindlet - nå er tidligere sykehusansatt dømt

– Kompleks sak

Etterforskningen av saken ble ferdigstilt i starten av 2016, men tiltalen ble ikke tatt ut før 9. januar i år. Først 6. januar neste år skal de møte i Oslo tingrett, tiltalt for 21 bedragerier.

– Det foreligger lang saksbehandlingstid og liggetid. Det har sin årsak i ressursmangel og manglende saksbehandlingskapasitet. Dette er en sak som er ganske kompleks med mange tiltalte og ofre, sier Kristiansen.

Han synes det er beklagelig at det har tatt så lang tid før saken kommer opp for retten.

– Vi ønsker ikke å ha det sånn, men slik ble det i denne saken, sier han.

Personvernpolicy