Skutt av politiet i luften: – Ville ellers vært fatalt

VIDEO: Slik ser det ut når politiet bruker elektrosjokkvåpen.

Idet mannen forsøkte å hoppe ut av vinduet, ble han skutt av politiets beredskapstropp med elektrosjokkvåpen. De fikk fatt i ham i luften, og reddet ham.

Selvmordsforsøket er ett av syv tilfeller der politiet mener bruk av våpenet kan ha reddet en persons liv, eller forhindret alvorlig selvskading.

Det var i august politiet i Oslo ble tilkalt til en institusjon der en beboer hadde tilgang på flere farlige redskaper, og truet andre. Da politiet kom, prøvde mannen å hoppe ut av et vindu.

– Han ble skutt idet han var i luften. Han fikk spasmer og en vridning, som gjorde at han ikke kom seg helt ut av vinduet. Tjenestemennene fikk tak i ham, og dratt ham inn. Det var stor høyde, og fallet ville ellers vært fatalt. Han ville omkommet, eller i hvert fall skadet seg kritisk, sier politiinspektør Kjetil Lussand i Politidirektoratet til ABC Nyheter.

NB:

Sliter du psykisk? Ta kontakt med hjelpetelefonen til Mental Helse: 116123 eller din fastlege.

Han leder politiets prøveprosjekt for bruk av elektrosjokkvåpen (ESV). Prosjektet startet 1. januar i år, og skal gå ut 2020. Etter årets ni første måneder hadde politiet avfyrt våpenet 26 ganger, og truet med å bruke det 13 ganger. Det er fire politidistrikt som deltar i prosjektet.

– Ekstremt smertefullt

– Vi har syv tilfeller der det har vært suicidalitet, eller selvskading, opplyser Lussand.

Personene har hatt skarpe gjenstander eller våpen, og flere ganger har de startet det Lussand karakteriserer som alvorlig selvskading.

– Jeg vil som prosjektleder ikke si at dette er et uovertruffent maktmiddel som redder liv i absolutt alle tilfeller Men vi er overrasket over at det har vært så mange tilfeller med selvskading eller suicidalitet der det har hatt virkning, sier Lussand.

Oversikt over bruk og trusler om bruk per september 2019, fordelt på politidistrikter. Hendelsene med drivstøt skjedde i Sør-Vestpolitidistrikt i juni og i Troms politidistrikt i juli. Hendelsene er ført som «Bruk av ESV» i statistikken for politidistriktene, i tillegg til at de er ført i kategorien «Drivstøt» for å skille dem ut. Foto: Politiet
Oversikt over bruk og trusler om bruk per september 2019, fordelt på politidistrikter. Hendelsene med drivstøt skjedde i Sør-Vestpolitidistrikt i juni og i Troms politidistrikt i juli. Hendelsene er ført som «Bruk av ESV» i statistikken for politidistriktene, i tillegg til at de er ført i kategorien «Drivstøt» for å skille dem ut. Foto: Politiet

Når ESV avfyres, utløses to pilformede elektroder mot lår og mageregionen til motparten, og opptil 50.000 volt gir vedkommende et lammende strømsjokk.

– Elektrosjokkvåpen er ekstremt smertefullt. Det må vi ikke underkommunisere. Vi må ikke feie under teppet at det er et våpen, et maktmiddel som påfører stor smerte på motparten. Det er ingen quick fix for politiet, presiserer Lussand.

Les også: Nye brutale videoer av politivold og maktmisbruk opprører amerikanere

Elektrosjokkvåpen var ikke nok

– Folk i livskrise eller vanskelige situasjoner er vanskelig å håndtere for politiet. Vi ønsker ikke å bruke makt. Dette er personer som trenger hjelp og oppfølging av helsevesenet. Men vi har en handlingsplikt når vi kommer i kontakt med dem, legger prosjektlederen til.

FORSKANSET SEG I HYTTE: Politiet skjøt og drepte en mann (66) på Hadeland i august. Da hadde de først skutt mannen flere ganger med elektrosjokkvåpen uten ønsket effekt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSKANSET SEG I HYTTE: Politiet skjøt og drepte en mann (66) på Hadeland i august. Da hadde de først skutt mannen flere ganger med elektrosjokkvåpen uten ønsket effekt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I august skjøt politiets beredskapstropp en mann som hadde forskanset seg i en hytte på Jaren på Hadeland flere ganger med elektrosjokkvåpen. Gjentatte forsøk på å passivisere 66-åringen med elektrosjokkvåpen lykkes ikke, og til slutt ble han han skutt av politiet med vanlig våpen. Mannen døde senere som følge av skadene.

Under den åtte timer lange politiaksjonen skal politiet ha blitt angrepet med machete, etsende væske og motorsag. Politiets håndtering er fremdeles under etterforskning av Spesialenheten for politisaker.

Fungerende avdelingsleder Marit Storeng ved Spesialeneheten for politisaker sier til ABC Nyheter at de er helt i sluttfasen av etterforskningen.

Elektrosjokkvåpen

Et elektrosjokkvåpen er et håndholdt våpen som gir et ikke-dødelig elektrisk støt som forstyrrer muskelfunksjoner. De er laget slik at de ikke skal forstyrre hjertets funksjon. De kalles også ofte «Tasere» etter en den mest kjente produsenten, Taser International. De kommer i to hovedtyper, en som man manuelt må berøre «offeret» med, og en som skyter ut to piler med ledninger festet på.

Elektrosjokkvåpen er ikke tillatt å eie, erverve eller selge i Norge uten tillatelse.

– Saken ligger fortsatt hos etterforskningsavdelingen. Vi venter på noen rapporter fra Kripos, som har bistått i det kriminaltekniske. Det er slik at det i elektrosjokkvåpen føres logger, og det er blant rapportene vi venter på. Når dette er mottatt, er saken ferdig etterforsket, og den sendes til sjefen for Spesialenheten for for en avgjørelse, sier Storeng.

Les også: Pleier fikk pistol mot nakken

Trussel mot seg selv

Kjetil Lussand understreker at terskelen for å bruke elektrosjokkvåpenet er høy, og langt på vei en siste utvei for tjenestepersonene.

PROSJEKTLEDER: Politinspektør Kjetil Lusand i Politidirektoratet med «taseren» på hoften. Foto: Politiet
PROSJEKTLEDER: Politinspektør Kjetil Lusand i Politidirektoratet med «taseren» på hoften. Foto: Politiet

Det er ikke bare lett for politiet å gå inn i nærkontakt med en person med kniv. Det vil ofte være uforholdsmessig og uforsvarlig å bruke skytevåpen mot folk som først og fremst er trussel mot seg selv. Det er en vanskelig tilnærming, man skal hindre den akutt oppståtte situasjonen, det gjelder å få kontroll på den.

Lussand har fra polititjenestepersonene som deltar i prosjektet fått tilbakemeldinger om at ESV gir dem større grad av trygghet og handlingsrom. Men de er svært oppmerksomme på de negative sidene.

– All maktbruk av politiet må en være varsom med. Bruken er strengt regulert gjennom en særinstruks fra Justisdepartementet.

Det er myndighetene, ikke politiet selv, som har besluttet at våpenet skal utprøves, og etter prøveperioden avgjøre om ordningen skal utvides og innføres permanent.

Les også: Væpnet politi stoppet full tenåring med lekepistol

Mister kontrollen over kroppen

Ifølge Lussand har prosjektet ikke registrert skader som følge av den tilførte strømmen, og en er i prosjektet mest bekymret for såkalte sekundærskader.

Les også: Video av politivold mot tenåring uten armer og bein ryster USA

– Når man blir skutt, mister man kontrollen over kroppen, og kan skades i fallet. Vi har ett skadetilfelle av de 26. Vedkommende falt og fikk skrubbsår. Han ble lettere skadet, men vi ser selvsagt på det.

Distriktene som deltar i prosjektet er Sør-Vest, Troms, Øst og Oslo ved beredskapstroppen. Tjenestepersonene i prosjektet er permanent bevæpnet.

Les også: Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34 McGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16 Mann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40 Mexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39 Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13 Zuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:31 Mann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:51 Arbeider omkom i ulykke i Sirdal04:44 Fjøs og låve brant i Indre Salten04:20 Johnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17 Kina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04 Opprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02 Politikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45 Trumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14 Australsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47 Lotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17 Kjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07 Casemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39 Kroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38 Dale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14 Mann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13 Nord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24 Kinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22 Lionel lekte med norgeseliten21:06 Hærverk på to kirkegårder lørdag21:05 Hayden senket Chelsea på overtid20:57 Dobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44 Eriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42 160 såret i sammenstøt i Libanon20:32 Ullevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54 Harry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24 Karl Sundby er død19:09 Pløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32 Poengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25 Finansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23 Carlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07 Poengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07 PST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55 Nytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54 Ny app gjør det mulig å søke på ansikter17:28 Drømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09 Terrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00 Brann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59 Seneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50 Død mann i Skien obduseres mandag16:50 Iran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50 Elvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46 Overstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34 Stor snøskredfare i ni regioner16:32 Norge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31 Tatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller
Siste nytt
13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34SportMcGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16NorgeMann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40VerdenMexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13SportZuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeMann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:51NorgeArbeider omkom i ulykke i Sirdal04:44NorgeFjøs og låve brant i Indre Salten04:20VerdenJohnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17VerdenKina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04VerdenOpprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02NorgePolitikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45VerdenTrumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14VerdenAustralsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47NorgeLotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17NorgeKjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07SportCasemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39SportKroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38NorgeDale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14NorgeMann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13VerdenNord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24VerdenKinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22SportLionel lekte med norgeseliten21:06NorgeHærverk på to kirkegårder lørdag21:05SportHayden senket Chelsea på overtid20:57SportDobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44PolitikkEriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42Verden160 såret i sammenstøt i Libanon20:32SportUllevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54VerdenHarry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24KulturKarl Sundby er død19:09Helse og livsstilPløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32SportPoengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25MakroøkonomiFinansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23SportCarlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07SportPoengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07NorgePST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55Helse og livsstilNytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54TeknologiNy app gjør det mulig å søke på ansikter17:28SportDrømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09NorgeTerrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00NorgeBrann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59SportSeneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50NorgeDød mann i Skien obduseres mandag16:50VerdenIran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50PolitikkElvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46NorgeOverstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34NorgeStor snøskredfare i ni regioner16:32SportNorge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31NorgeTatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller
Populært