KameraovervåkningKina i Oslo: – Vi følger alle lover

Mer enn tyve overvåkningskameraer er stilt opp langs gjerdet rundt Kinas ambassade i Oslo. Flere er vinklet ut mot gatene uten at det opplyses om deres eksistens.
Mer enn tyve overvåkningskameraer er stilt opp langs gjerdet rundt Kinas ambassade i Oslo. Flere er vinklet ut mot gatene uten at det opplyses om deres eksistens. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina hevder at de har rettet seg etter alle regler for overvåking ved ambassaden i Oslo. Datatilsynet er ikke helt enig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas ambassade i Oslo kranses av mer enn tyve overvåkingskameraer. Dette blir ikke forbipasserende gjort oppmerksom på, noe Datatilsynet mener er et brudd på norske personvernregler.

«Praksisen med relevante sikkerhetstiltak ved den kinesiske ambassaden i Oslo baserer seg på en egen sikkerhetsvurdering, og er i tråd med internasjonal lovgivning», skriver ambassadens mediavdeling til ABC Nyheter.

De viser samtidig til Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem og «relevante norske regler». Ambassaden konkluderer slik:

«Det er normal praksis ved diplomatiske stasjoner i hele verden».

Forrige uke kom det frem at privatpersoner hadde reagert overfor både Datatilsynet og det norske utenriksdepartementet (UD) om den utstrakte skjulte overvåkingen.

Ennå ingen skilting

Både uighurenes talsmann i Norge og en norsk privatperson som ba om anonymitet fordi han fryktet for å bli nektet turistvisum i fremtiden, reagerte mot den utstrakte kamerabruken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«UD bør snarlig ta affære», sa mannen til ABC Nyheter.

I slutten av oktober konkluderte Datatilsynet i et brev til UD at overvåkningen måtte varsles og kameraene rettes mot ambassadens gjerde for å begrense ulempene.

Fredag formiddag hadde intet endret seg ved den kinesiske ambassaden som ligger i et boligområde rett ved Vinderen torg på Oslos vestkant. Fortsatt sto avanserte bevegelige overvåkingskamera med mulighet for zoom rettet mot veier og boliger, uten at det ble opplyst om deres eksistens.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UD sa i en epost til ABC Nyheter forrige uke at de «forventer» at ambassadene i Oslo følger norsk lov.

«For øvrig viser vi til Datatilsynet, og deres vurderinger», het det den gangen.

Sannsynligvis regelbrudd

Datatilsynet presiserer at de ikke konkret har vurdert lovligheten av overvåkingen som foregår på den kinesiske ambassaden, men sier på generelt grunnlag at regelverket rundt personvernforordningen (GDPR) krever at man blir informert dersom det behandles personopplysninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I denne saken har Datatilsynet kun gitt generell veiledning rundt regelverket som gjelder kameraovervåking til UD etter at UD henvendte seg til oss for en klargjøring rundt regelverket, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl til ABC Nyheter.

Hun sier at man må finne en egnet måte å informere hvis det foregår kameraovervåking som fanger opp personopplysninger.

– En egnet måte å oppfylle informasjonsplikten på ved kameraovervåking er ved bruk av skilt. Hvis det foregår kameraovervåking uten at dette er varslet ved skilting eller på annen måte, vil det sannsynligvis foreligge brudd på personvernforordningens krav om informasjon, sier Dahl og viser til forordningens artikkel 13.