Tonning Riise beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort

VIDEO: Kristian Tonning Riise snakker ut i et TV-intervju og tar selvkritikk for sin oppførsel som Unge Høyre-leder
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristian Tonning Riise snakker ut i et TV-intervju og tar selvkritikk for sin oppførsel som Unge Høyre-leder. En rekke varselsaker førte til hans avgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt første TV-intervju siden avgangen for to år siden, beklager nå Tonning Riise oppførselen sin, skriver TV 2.

– Du kan ikke være 25 år og ligge med noen på 16 år i en organisasjon hvor du har et fremtredende tillitsverv. Det er utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort, sier Kristian Tonning Riise i dokumentaren «Vårt Lille Land».

Tonning Riise sier at han nå innser at oppførselen hans på tidligere partifester kan ha blitt oppfattet som «ubehagelig, klein og upassende».

«Ubehagelig, klein og upassende»

I januar 2018 avslørte Aftenposten at et av Unge Høyres fylkeslag ikke ønsket besøk av Tonning Riise grunnet hans oppførsel på partifester som ble beskrevet som «ubehagelig, klein og upassende».

Anonyme kilder fortalte avisen om en hendelse som gjorde dem opprørte: Under et fylkesårsmøte i 2014 hadde Tonning Riise ifølge Aftenposten «seksuell omgang med en da 16 år gammel jente, som var svært beruset og ute av stand til å gjøre rede for seg».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til Aftenposten sa jenta dette om hva som hadde skjedd:

– Jeg ønsket ikke seksuell omgang med ham. Jeg var veldig beruset. Jeg var ikke i stand til hverken å si ja eller nei til ham. Jeg var veldig beruset og jeg husker veldig lite av hva som skjedde.

(Saken fortsetter under)

Tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise beklager sin oppførsel i en ny TV 2-dokumentar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise beklager sin oppførsel i en ny TV 2-dokumentar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Ikke det at jeg ikke tror på henne

I intervjuet med Helskog i «Vårt lille land», understreker Tonning Riise at han ikke ønsker å så tvil om jentas opplevelse av det som skjedde.

– Det er ikke det at jeg ikke tror på henne når hun sier at hun var såpass beruset at hun ikke husker noe særlig. Jeg har ikke noe grunnlag for å betvile hennes historie. Men det eneste jeg kan si er at det ikke var mulig for meg å oppfatte det (at hun var så full), på det tidspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tonning Riise avviser at han hadde fått ansvaret for å passe på jenta og at han skal ha sjenket henne før han hadde sex med henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Og det er dette som gjør det så vanskelig å svare på en sånn sak. For på den ene siden har jeg lyst til å være veldig tydelig på at jeg beklager det som skjedde. Det var forferdelig uansvarlig og dumt. Men på den andre siden må jeg også kunne si fra om de tingene jeg mener ikke har skjedd.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I januar 2018 kommenterte Høyre-leder Erna Solberg varslene mot Kristian Tonning Riise og beskrev det som en lei sak for både ham selv og for partiet

– Behagelig for Høyre

Tonning Riise er ikke den eneste Høyre-politikeren det er kommet varsler om - totalt skal det ha kommet 35 varsler fordelt på 15 personer.

I et ferskt intervju med VG sier Tonning Riise at det er det er bekvemt for mange i Høyre at hele historien om Metoo i partiet har handlet om meg.

– Jeg skjønner at det er det er bekvemt for mange i Høyre at hele historien om Metoo i partiet har handlet om meg. Jeg vet hvem flere av de andre er. Det er mange som det er varslet om, enten i denne runden eller tidligere, som har mer sentrale verv enn det jeg har. Så det er sikkert behagelig for partiet at alt har handlet om meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset sier til VG at forstår at Tonning Riise føler at alt handlet om hans saker. Han forteller at flere enn Tonning Riise har fått reaksjoner fra partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært personer som har måttet trekke seg fra verv og posisjoner, som Riise. Det spesielle for hans vedkommende var at han hadde en svært sentral posisjon som leder i Unge Høyre og stortingsrepresentant, sier Aarset.

Aarset avviser overfor VG at de anonyme varslene ble brukt for å felle den tidligere Unge Høyre-lederen.

– Det er riktig at han ikke fikk innsikt i all dialog vi hadde hatt med varslerne. Men han fikk alt de ga oss lov til å konfrontere ham med. Og det var det hans stilling ble vurdert ut fra. Vi kommuniserte til ham at det også var anonyme varsler, men understreket at det var de konkrete navngitte hendelsene som vi la vekt på når vi vurderte saken, sier Aarset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sinnssykt

«Me too-oppgjøret tvang Kristian Tonning Riise til å gå av som leder for Unge Høyre. I dette første TV-intervjuet tar han ansvar og erkjenner sine feil, samtidig som han gir sin versjon av hva som skjedde», heter det beskrivelsen av «Vårt lille land»-episoden», gjengitt av Medier24.

Flere har reagert på TV 2s beskrivelse av «Vårt Lille Land»-dokumentaren, blant annet tidligere journalist i Morgenbladet, Hanne Østli Jakobsen.

– Jeg synes det er sinnsykt å stadig gi plass til disse mennene – det var ikke Metoo-bevegelsen som presset dem ut, det var deres egen oppførsel, sier hun til bransjenettstedet.

Hun reagerer også på tittelen på episoden, «Støtt ut i kulda».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanligvis et uttrykk man bruker om folk som blir mobbet eller fryst ut for noe uforskyldt. Dette er en person som har misbrukt tilliten han har hatt og tatt konsekvensene av det. Jeg synes det er utrolig provoserende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til skrekk og advarsel

I dokumentaren kommer det fram at Tonning Riise har et behov for å nyansere noen av de anklagene som ble rettet mot ham i pressen, noe også kanalens nyhetsredaktør Karianne Solbrække har forsvart i Medier24-artikkelen.

– Gerhard Helskog stiller kritiske spørsmål gjennom hele intervjuet, og jeg er generelt skeptisk til at folk som har erkjent og beklaget ikke skal få lov til å fortelle sin versjon, sier hun og tilføyer at episoden kan være til skrekk og advarsel for andre som misbruker sin maktposisjon og driver med seksuell trakassering.